Kryštof

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Mari7 resizeNočným lesom a hmlou si kliesni cestu zvláštna dvojica. Sivovlasý starec a mladík. Keď prekonajú prudko rozčerenú hladinu potoka, ich púť sa rozdelí. Starý muž je už za hranicou a kráča ďalej, chlapec sa vracia. Do kláštora, kde koncom štyridsiatych rokov našiel nový domov. V komunite mníchov, sídliacej na polorozpadnutom statku neďaleko československo-bavorskej hranice, ale objavil aj niečo iné. Čosi, čo človeka presahuje. Volá sa Kryštof a je hrdinom rovnomenného slovenského filmu, ktorý vznikol v koprodukcii s Českom. Lenže na začiatku päťdesiatych rokov minulého storočia sa niečo také v Československu nenosí. Červená diktatúra a viera či sloboda, to rozhodne nejde dohromady. Kantov kategorický imperatív zahádzal komunistický režim blatom. „Kryštof je príbehom jedného chlapca, ktorý v zlých časoch na zlom mieste hľadá svoje miesto pod slnkom,“ sumarizuje režisér Zdeněk Jiráský.

Nebezpečie, ktoré Kryštofovi hrozí pri každom sprevádzaní ľudí za hraničnú čiaru, mu jednej noci ukáže svoju krutú tvár. Mladý prevádzač sa stáva svedkom Mari2 resizebrutálnej streľby pohraničníkov do skupinky študentov, ktorí sa chcú dostať na druhú stranu. A v tú istú noc vidí aj to, ako esenbáci, eštebáci a milicionári odvlečú „jeho“ mníchov v rámci akcie K do neznáma. Od tej chvíle je štvancom. Spolu s postreleným Cyrilom, ktorý jediný prežil „vraždenie“ utekajúcich študentov. Pomoc hľadá Kryštof u otca. Hoci zubár, dokáže ošetriť Cyrilovu ranu, ale viac pomáhať nechce. Strach je väčší ako otcovská láska. Strohý dialóg otca a syna naznačí, prečo Kryštof odišiel k mníchom a dal sa pokrstiť.

Dvojica štvancov musí utekať ďalej. Zúfalci neustále narážajú na zbabelosť, udavačstvo a všadeprítomnosť policajného aparátu. Posledné hodiny pred cestou na druhú stranu – veď nič iné im už nezostáva - sa rozhodnú stráviť v kine. Počas premietania agitky o úspechoch kolektivizácie vidieka esenbáci Cyrila odhalia a odvlečú. Kryštofa v poslednej chvíli zachráni Johana. Majiteľka statku, na ktorý si miestni červení šéfovia brúsia zuby. Najlepšie by bolo všetko podpáliť, utrúsi opustená Mari8 resizestatkárka, ktorej otca pripravil režim o život. Zdanlivá idylka skúsenej ženy a mladého muža na odľahlom veľkom hospodárstve však netrvá dlho. Cudzí majetok je priveľmi lákavé sústo a rabovať je predsa také ľahké. Znova treba unikať...

Kompasom, ktorý vedie Kryštofa cez nástrahy osudu, je svedomie. V komunite mníchov, ktorú komunisti nemilosrdne zlikvidovali, dospel k poznaniu, že človek má konať dobro. „Akoby ani nebol z tohto sveta,“ hovorí o charaktere duchovnom poznamenaného hrdinu producent Marian Urban. Za Kryštofa hovoria skutky, nie slová. Jeho stručné otázky mieria presne, adresáti pred ich morálnym ostrím zahanbení unikajú. Ani ďalšie postavy toho veľa nenarozprávajú. Charaktery obnažuje ich správanie v pavučinách vzťahov, postoje a skutky. Herci ich premenili na živé bytosti.

Mari3 resizeVo filme debutujúci Mikuláš Bukovjan dokázal presvedčivo stvárniť Kryštofa, ktorý v každej situácii nájde spôsob ako pomôcť. Jeho tvár svedka bezprávia je zrkadlom, odrážajúcim zbabelosť, podlosť aj gaunerstvo tých, čo sa priživovali a ryžovali na bezpráví páchanom na slabých a bezmocných. Báječná je Alexandra Borbély v úlohe osamelej ženy, trápiacej sa s dedičstvom, na ktoré si noví mocní brúsia zuby. Ženy túžiacej po láske a slobodnom živote. Cyril v podaní Dávida Uzsáka je samoľúby extrovert, túžiaci uniknúť z okov režimu a pomstiť sa sokovi. Presné sú aj ďalšie figúry, dokresľujúce, ako dokázala ideológia nového režimu deformovať ľudské charaktery.

V pomalom tempe vyrozprávanom príbehu je neustále prítomné až thrilerové napätie. Vpísalo sa do Mari resizeúzkosťou poznamenaných tvárí mníchov, obávajúcich sa tušenej hrozby. Aj pôsobivé zábery malebnej krajiny a fascinujúcej architektúry chrámov pulzujú atmosférou strachu a skazy. Skutočné udalosti, ako likvidácia kláštorov či násilná kolektivizácia sú výkričníkmi doby, prešpikovanej udavačstvom, chamtivosťou, opájaním sa mocou a na druhej strane pocitmi zlyhania, viny a hanby. V dráme doby sa odohráva až existenciálna dráma mladého Kryštofa a skúška jeho viery. Príbeh však možno v mysli aktualizovať a vnímať aj ako metaforu o svete, v ktorom nikto nikomu neverí a sleduje len vlastné záujmy. Do vizuálneho, emocionálneho a myšlienkového stretnutia s drámou Kryštof sa oplatí investovať čas strávený v kine. Sľubuje hlbší zážitok. „Každému taký, aký si zaslúži, aký si praje a po akom túži,“ tvrdí producent Marian Urban.

Mari9 resizeKryštof, Česko, Slovensko, 2021
Dĺžka: 101 minút
Réžia: Zdeněk Jiráský
Scenár: Josef Kurz
Kamera: MCC
Obrazový dizajn a supervízia: Laco Kraus
Hudba: Katarína Máliková
Strih: Radoslav Dubravský
Zvuk: Michal Džadoň
Scénografia: Milan Býček
Masky: Juraj Steiner, Martin Blizniak
Kostýmy: Katarína Štrbová Bieliková, Anna Hrušková
Produkcia: Marian Urban, Olga Raitoralová
Hrajú: Mikuláš Bukovjan, David Uzsák, Alexandra Borbély, Luboš Veselý, Stanislav Majer, Eva Josefíková, Éva Bandor, Peter Šimun, Marián Mitaš, Marek Pospíchal, Marek Geišberg, David Punčochář, Vladimír Hauser, Ondřej Malý, Ľuboš Kostelný, Lucie Žáčková, Jiří Černý, Ondrej Hraška, Petr Stach, Daniel Kroupa, Réka Derzsi, Tereza Danihlíková, Elizaveta Maximová, Dávid Hartl, Tereza Těžká
Distribúcia: Bontonfilm
Premiéra v SR: 21. apríla 2022
Foto: Bontonfilm

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.