Severan (The Northman)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Ever resizeRežisér a scenárista Robert Eggers je jedným z najvýraznejších a najzaujímavejších autorských filmárov súčasnej kinematografie. Eggers sa zameriava na príbehy z minulosti v ktorých vyzdvihuje vtedajšie myslenie ľudí, náboženstvo, mytológiu, mágiu a najmä historickú akurátnosť. Aj napriek tomu, že sa jeho filmy odohrávajú v minulosti, v nich často vidíme odraz súčasnosti. A to bez toho, aby sme v nich čo i len na chvíľu pocítili politický podtext. Koncept mytologických javov spojených s dôrazom na realizmus môže znieť protichodne, ale práve táto nevšedná kombinácia vytvára Eggersov unikátny štýl.

Prvý krát sme to mohli vidieť v jeho celovečernom debute Čarodejnica. Okrem absolútne fantastického filmu, ktorý patrí medzi to najlepšie, čo moderný horor Ever2 resizeponúka, dal Eggers svetu teraz už renomovanú herečku Anyu Taylor-Joy, pre ktorú šlo o prvú veľkú rolu. A aj keď tento nekonvenčný psychologický horor nesadol úplne každému, nikto nemohol Eggersovi uprieť jeho režisérky kumšt. Eggersovým druhým projektom bol komorný psychologický triler Maják s Robertom Pattinsonom a Willemom Dafoem. Oproti Čarodejnici šlo o vizuálne štylizovanejší film, avšak stále s rovnakými aspektami. Satanistickú mytológiu a ikonografiu nahradila tá Grécka. Eggers s týmto filmom divákov vôbec nešetrí, nedáva im ľahké odpovede. Avšak aj napriek tomu ide o jeden z najzaujímavejších filmov za posledné roky, ktorý je otvorený rozsiahlej analýze. Čarodejnica a Maják boli z hľadiska produkcie malými, artovými filmami s rozpočtom, ktorý neprekračoval 10 miliónov dolárov. O to je Eggersov najnovší projekt prekvapujúcejší. Severan je veľkofilmovým historickým eposom o Vikingoch, ktorý v dnešnej dobe už pomaly nemá obdobu. Eggers napísal scenár spolu so severským poetom a spisovateľom Sjónom Sigurdssonom, ktorému táto tematika nie je cudzia. Vo filme sa objavili Alexander Skarsgård, Anya Taylor-Joy, Nicole Kidman, Ethan Hawke, Claes Bang Ever3 resizea Willem Dafoe.

Príbeh zachytáva cestu mladého vikingského princa Amletha (Alexander Skarsgård), ktorého celý život vedie pomsta. Bohovia ho vyslali na túto neľahkú cestu potom, ako bol jeho otec, kráľ Aurvandil (Ethan Hawke), zavraždený svojim bratom Fjölnirom (Claes Bang). V ten deň, ešte len 10 - ročný Amleth prisahal, že svojho otca pomstí a svoju matku, krásnu kráľovnú Gudrún (Nicole Kidman), zachráni.

Pokiaľ vám tento príbeh a meno hlavného hrdinu znejú povedome, nie ste na omyle. Príbeh vychádza zo severských ság, konkrétne legende o Amlethovi. Práve týmto príbehom sa inšpiroval William Shakespeare pri tvorbe slávnej divadelnej hry Hamlet. Avšak Severan nie je čistou adaptáciou. Eggers si z tohto príbehu zobral základnú dejovú kostru, ktorá je divácky atraktívna, aby ju následne vyplnil svojimi autorskými prvkami. Aj napriek veľkému rozpočtu (podľa niektorých zdrojov až 90 miliónov) je Ever8 resizeSeveran stále Eggersovým filmom zo všetkým čo k tomu patrí. Severan je mimoriadne brutálnou, spirituálnou a audiovizuálne podmanivou snímkou, ktorá dýcha históriou. Na rozdiel od jeho predošlých filmov je viac prístupný a čitateľný, avšak vo veľa smeroch stále nekonvenčný. Najmä keď si Severana porovnáme s dnešnou blockbusterovou konkurenciou, pôsobí až ako anomália. Eggers opäť výrazne pracuje s mytológiou, ktorá v príbehu zohráva dôležitú rolu. Mytologické prvky sú v príbehu komponované ako každodenná vec, úplne splývajú s realitou. Podobne ako splývali v mysliach skutočných Vikingov. Valkýra, ktorá odnáša padlých bojovníkov do Vallhally je rovnako skutočná ako kameň, alebo strom. Film je preplnený hypnotickými snovými sekvenciami a rituálmi, pri ktorých tuhne krv v žilách. Severan má taktiež hneď niekoľko dychberúcich akčných scén. Či už brutálny útok Vikingov na slovanskú osadu, alebo strhujúci finálny duel na vybuchujúcej sopke. Toto všetko zažívame s Amlethom, ktorý je v podaní Alexandra Skarsgårda viac zvieraťom, ako človekom. Skarsgård sa pre Ever6 resizetúto rolu pretvoril v monštrum. A nie len po fyziologickej stránke. Všetci herci sú výborní, avšak pre Skarsgårda ide o životnú rolu.

Takmer všetky scény sú nakrútené na jeden záber s minimom strihu, čím diváka ešte lepšie vtiahnu do filmového sveta a pomôžu mu ešte intenzívnejšie prežiť jednotlivé momenty. Krásna kamera Jarina Blaschkeho je podporená surovým zvukovým mixom a absolútne úžasným soundtrackom Robina Carolana a Sebastiana Gainsborougha, ktorý hrá takmer nepretržite. Snímka často pôsobí, akoby bola nakrútená len za pomoci naturálneho svetla a všetky nočné sekvencie sú výhradne nasvietené ohňom, čo iba dotvára realistickú vizuálnu stránku filmu. Všetko je autentické, všetko pôsobí prežito. Eggers pracoval na tomto filme s najlepšími historikmi a archeológmi v obore a podľa ich slov ide o zatiaľ najvernejšie spracovaný film o Vikingoch. Architektúra jednotlivých budov, nádherné kostýmy, Ever4 resizezbrane a iné nástroje sú priamymi replikami skutočných archeologických nálezov. Film sa taktiež nebojí ukázať temnú stránku Vikingov. Ako napríklad vypaľovanie dedín, otrokárstvo a zabíjanie žien a detí.

Čo sa kritiky týka, film vo svojej druhej polovici výrazne spomalí tempo, čo môže po prvej, akčnejšej polovici niektorých divákov odradiť. Taktiež tu máme nie veľmi fungujúcu romantickú líniu, ktorá pôsobí ako nutnosť z hľadiska výstavby divácky atraktívnejšieho scenára pre širšie publikum. Okrem toho je Severan vynikajúcim filmom, pri ktorom vidíme ideálnu kombináciu artfilmu s blockbusterom. Robert Eggers naďalej dokazuje, že je jedným z najtalentovanejších filmárov súčasnosti. A aj to je jedným z dôvodov, prečo treba Severana vidieť na veľkom plátne.

Ever resizeSeveran (The Northman),USA, 2022
Dĺžka: 136 minút
Réžia: Robert Eggers
Scenár: Sjón Sigurdsson, Robert Eggers
Kamera: Jarin Blaschke
Hudba: Robin Carolan, Sebastian Gainsborough
Strih: Louise Ford
Zvuk: Mark Taylor, James Harrison
Scénografia: Craig Lathrop
Masky: David White
Kostýmy: Linda Muir
Produkcia: Robert Eggers, Mark Huffam, Lars Knudsen, Arnon Milchan, Alexander Skarsgård
Hrajú: Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Ethan Hawke, Anya Taylor-Joy, Gustav Lindh, Willem Dafoe, Phill Martin, Eldar Skar, Olwen Fouéré, Ingvar Sigurðsson, Oscar Novak, Björk, Ian Whyte, Kate Dickie, Kevin Horsham, Tadhg Murphy, Hafþór Júlíus Björnsson, Ian Gerard Whyte, Ralph Ineson, Murray McArthur, Magne Osnes, Jon Campling, Eric Higgins
Premiéra v SR: 14. apríla 2022
Foto: CinemArt SK

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.