Black Widow

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Black Widow 2Z dielne štúdia Marvel, ktoré každoročne valcuje kiná po celom svete, prichádza ďalší samozrejmý hit. Fanúšikmi obľúbená tajná agentka Natasha Romanoff konečne dostala od jej prvého predstavenia v snímke Iron Man 2 svoj vlastný film. Scarlett Johansson sa vracia vo svojej ikonickej roli, avšak tentokrát zaujala aj úlohu producentky. Black Widow režíruje Cate Shorthland a o scenár sa postarali Ned Benson, Jac Schaeffer a Eric Pearson. Áno, traja scenáristi, čo je pri Marvel filmoch veľmi bežné. Produkciu filmu výrazne ovplyvnila svetová pandémia, kvôli ktorej bol deň premiéry niekoľkokrát posunutý. Stálo takmer jedenásťročné čakanie na sólovku pôvabnej, avšak smrtonosnej ruskej agentky za to?

Black Widow 1Black Widow je na úteku po napätom konflikte medzi Stevom Rogersom alias Kapitánom Amerikom a Tonym Starkom alias Iron Manom, ktorý vyústil až v Občiansku vojnu. Jej odľahlý a pomerne pokojný pobyt v Nórsku však nemôže trvať večne, hoci dôvody jeho narušenia sú úplne iné, ako mohla Natasha očakávať. Namiesto nahnevaného Tonyho Starka je totiž konfrontovaná svojou temnou minulosťou. No nebude na to sama. Na zradnú cestu do špionážneho sveta tieňov a falošných tvárí sa vydáva so svojou náhradnou a dlhou odlúčenou sestrou Yelenou Belovou. Obe musia byť každopádne v pozore, keďže po krku im ide záhadný Taskmaster – neúnavný zabijak, ktorý dostáva rozkazy od muža, zodpovedného za Natashine výnimočné Black Widow 3schopnosti, ale aj traumy.

Postava Black Widow ponúkala priestor na skutočne originálne filmové spracovanie. Originálne v zmysle konceptu klasického Marvel filmu. Po záchranách svetov, vesmíru a apokalyptických udalostiach v ktorých hlavné úlohy zohrávajú bohovia, sa naskytla príležitosť na komornejší, špionážny akčný thriller. Film, ktorý by sa držal viac pri zemi a stavil by skôr na zamotanú zápletku, temnejšiu atmosféru a intenzívnu, fyzickú akciu. A toho sme sa v niekoľkých momentoch ako-tak dočkali. Avšak nie dostatočne. Tvorcovia Black Widow sa síce snažia o komornejšiu a drsnejšiu marvelovku, lenže vo výsledku beztak smerujú ku niekoľkokrát videným Black Widow 4superhrdinským motívom a konceptom. Akoby sa tvorcovia báli ísť do myšlienky špionážneho Marvel filmu v štýle série Mission Impossible úplne naplno. O soundtrack sa dokonca postaral Lorne Balfe, skladateľ hudby k zatiaľ poslednému a výbornému Mission Impossible: Fallout. Black Widow tak ostáva filmom, ktorý akoby režírovali dvaja režiséri.

Jeden z nich sa postaral o špionážnu zápletku a emocionálne vzťahy medzi postavami a ten druhý o explozívnu, únavnú, digitálne vygenerovanú akciu. Niečo mi hovorí, že tým druhým bolo štúdio, trvajúce na veľkolepých akčných sekvenciách, ktorých „storyboardy“ vznikli ešte pred napísaním scenára. Je to škoda. Film je tak celý čas iba na hrane niečoho, čo sme ešte vo svete marvelovských superhrdinov nevideli. A potenciál tu určite bol, najmä pri načrtnutí Natashinej minulosti, ktorá by mimochodom tvorila oveľa zaujímavejší film, ako príbeh, ktorý sme dostali. Namiesto toho je jej minulosť obmedzená na fragmenty Black Widow 5počas úvodnej titulkovej sekvencie.

Akčné scény, ktoré mohli byť tým najlepším, čo môže Black Widow ponúknuť sú bohužiaľ veľmi generické a plné zbytočne mätúceho strihu. Tvorcovia nám neumožnia si ani na chvíľu vychutnať drsné, kontaktné súboje medzi ústrednými postavami v širokých záberoch. Namiesto toho tu máme súboje natočené zo všetkých uhlov, ktoré sú strihané po dvoch sekundách, aby mohla Scarlet Johansson zaskočiť jej kaskadérka. Je to premrhaná šanca, ktorá by filmu výrazne pridala na intenzite. Taktiež platí, že hoci sa snímka tvári v rámci marveloviek realisticky, občas Black Widow 6postavy prežívajú absurdné vyhrotené situácie, ako z toho najdivokejšieho indického akčného filmu. Výnimkou je možno len súboj v kuchyni, ktorý aj tak skončí pri prepálenej auto naháňačke.

Film však drží výrazne nad vodou i výborné herecké obsadenie. Dysfunkčná ruská rodinka, ktorú stvárňujú Scarlett Johansson, Florence Pugh, Rachel Weisz a David Harbour funguje v snímke výborne. Postavy majú medzi sebou chémiu a v ich spoločných scénach nie je núdza ani o emocionálne momenty. Ďalšia vec, ktorá v Black Widow funguje takmer vždy, je humor. Tu kraľuje David Harbour v roli ruského supervojaka Alexeia alias Red Guardiana. Harbourova postava je pritom v príbehu obmedzená na humorné scény, avšak podstatné je, že sú skutočne zábavné. Záporné postavy sú pomerne nevýrazné. Pri Taskmasterovi si spomenieme na Zimného vojaka v podaní Sebastiana Stana - je to takmer tá Black Widow 7istá postava.

Black Widow je pozerateľným akčným filmom na jedno použitie, ktorý úplne nevyužil potenciál svojho lákavého konceptu. Dramatické motívy, ktoré si tvorcovia prepožičali z Bondoviek a série Mission Impossible pôsobia asi ako falošná póza Natashe Romanoff pred pästným súbojom, z ktorej si tvorcovia sami uťahujú. Čo je mimochodom veľmi sympatické. Snímka je však pomerne zábavná, najmä vďaka výborným hercom a funkčnému humoru. Akurát, že po 11 rokoch čakania na sme mohli dostať aj niečo viac, ako film, na ktorý sa zabudne po jednom mesiaci.

Black Widow 8

Black Widow, USA, 2021
Dĺžka: 134 minút
Réžia: Cate Shortland
Scenár: Ned Benson, Jac Schaeffer, Eric Pearson (podľa komiksu Stana Leeho, Dona Hecka a Dona Rica)
Kamera: Gabriel Beristain
Hudba: Lorne Balfe
Produkcia: Kevin Feige
Strih: Leigh Folsom Boyd
Scénografia: Charles Wood, Clint Wallace
Masky: Luca Major, Brigitta Mogony
Kostýmy: Jany Temime
Hrajú: Scarlett Johansson, Florence Pugh, Rachel Weisz, David Harbour, O.T. Fagbenle, Ray Winstone, William Hurt, Michelle Lee, Yolanda Lynes a ďalší
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 8. júla 2021
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.