Prekliata (The Unholy)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Prekliata2 resizePrekliata je adaptáciou rovnomennej hororovej knihy Jamesa Herberta. Atraktívna premisa zdanlivo dobrotivého zjavenia Panny Márie v malom mestečku Panfield, akoby zúfalo čakala na filmové spracovanie. Život jej dal Evan Spiliotopoulos, pre ktorého je Prekliata režijným debutom. K filmu napísal aj scenár, čo sa dalo vzhľadom na jeho scenáristickú kariéru očakávať. Prekliata vzbudila očakávania zapojením režiséra klasickej hororovej série Smrteľné zlo, SamaRaimiho v úlohe producenta. Raimi má vo svete hororu dobré meno, čo znamená, že na tomto na prvý pohľad radovom horore musí niečo byť. V hlavných rolách sa predstavili JeffreyDean Morgan, Cricket Brown, William Sadler, Katie Aselton a Diogo Morgado. Vynorila sa teda z pekelných útrob nízkorozpočtových a zabudnuteľných hororov, s dvojtýždňovou životnosťou v kinách, kvalitná snímka?

Do malého mestečka Panfield prichádza za prísľubom nosného príbehu zdiskreditovaný novinár Garry Fenn (Jeffrey Dean Morgan). Obyvatelia Panfieldu Prekliata4 resizeboli svedkami zázraku. Nemé dievča Alice (Cricket Brown) začne po údajnom zjavení Panny Márie znova počuť a rozprávať. Alice tvrdí, že cez ňu Panna Mária hovorí. Aj zo začiatku pesimistický Garry Fenn je o tomto zázraku presvedčený, keď uvidí ochrnutého chlapca vstať z vozíka, alebo miestneho kňaza, ktorý sa zázračne vylieči zo smrteľnej choroby. Zvesti o tomto fenoméne sa rozšíria rýchlo a prilákajú do Panfieldu nielen ohúrených ľudí, ale aj samotnú cirkev. Avšak Fenn po niekoľkých záhadných udalostiach pomaly zisťuje, že tieto zázraky nemusia byť dielom Matky Božej, ale niečoho oveľa temnejšieho...

Prekliata7 resizePo veľmi negatívnych ohlasoch zo zahraničia sa dalo očakávať to najhoršie. Prekliata je veľmi frustrujúcim filmom, ktorý, bohužiaľ, naplno nevyužil svoj potenciál. Samotný koncept ponúka priestor na výborný film. Zdiskreditovaný, alkoholický novinár, pochmúrna atmosféra malého Anglického mestečka s temnou minulosťou a záhadné nadprirodzené javy smerujúce k šokujúcemu odhaleniu. Pre niekoho možno staromódne, avšak stále veľmi fungujúce žánrové motívy, ktorými mal tento film dýchať. Ešte úvodná scéna pôsobí sľubne. Režisér Spiliotopoulos sa snaží diváka okamžite upútať a pripraviť ho na nočnú moru, akú ešte nevidel. Taktiež následné predstavenie hlavného hrdinu v podaní výborného Jeffreyho Deana Morgana a jeho vyšetrovanie situácie v meste má svoje čaro a atmosféru. Avšak začiatkom druhého aktu a s narastajúcou frekvenciou hororových scén začne film v kvalite klesať.

Prekliata3 resizePribúdajú krkolomné repliky, absurdné rozhodnutia postáv a odporné vizuálne efekty. Pri niektorých digitálne vygenerovaných sekvenciách som nemohol uveriť vlastným očiam. Najhoršie na tom je, že na tieto scény mohli byť pokojne použité praktické efekty, pri ktorých by film naopak zažiaril. Kostým a samotná maska ústredného démona je výborná a zapamätateľná. Aj keď zapamätateľné sú aj spomínané digitálne efekty, avšak v oveľa negatívnejšom zmysle. Pre niekoho to môže byť súčasť béčkového šarmu, pre iného snímka, ktorá mala skončiť na DVD nosičoch a kinám sa oblúkom vyhnúť.

Prekliata je však pozerateľným filmom najmä vďaka hercom. Všetky herecké výkony sú slušné a udržia vašu pozornosť aj napriek zlému scenáru. Najmä Jeffrey Dean Morgan je výborný, nebyť jeho charizmy, film by výrazne utrpel. Taktiež je osviežujúce mať ako hlavného protagonistu v horore muža v strednom veku, to sa už len tak nevidí. Morganovi sekundovala Cricket Brown, ide o jej prvú filmovú Prekliata5 resizerolu a zvládla to taktiež výborne. Je škoda, že si svoj herecký debut nezačala v lepšom filme, po ktorom by si ju v Hollywoode všimli.

Prekliata je lacné béčko so žalostne nevyužitým konceptom, ktorý je vo svojej podstate však zaujímavý. Verím, že v knihe je táto téma spracovaná lepšie. Zlý scenár, lacné vizuálne spracovanie, ktorého výsledkom sú zlé efekty, mierne zachraňujú charizmatickí herci, ale nie dostatočne. Škoda. Je to presne námet, ktorý by v 80. rokoch minulého storočia výborne spracoval John Carpenter.

Prekliata6 resizePrekliata (The Unholy), USA, 2021
Dĺžka: 100 minút
Réžia: Evan Spiliotopoulos
Predloha: James Herbert (kniha)
Scenár: Evan Spiliotopoulos
Kamera: Craig Wrobleski
Hudba: Joseph Bishara, David Yousefi
Strih: Jake York
Scénografia: Felicity Abbott
Kostýmy: Jennifer Lynn Tremblay
Produkcia: Sam Raimi, Evan Spiliotopoulos, Rob Tapert
Hrajú: Jeffrey Dean Morgan, Cary Elwes, William Sadler, Katie Aselton, Christine Adams, Diogo Morgado, Celeste Oliva, Kiara Pichardo, Bates Wilder, Danny Corbo, Cricket Brown (méně)
Rob Tapert
Premiéra v SR: 17. júna 2021
Distribúcia: Itafilm
Foto: Itafilm

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.