Terminátor: Temný osud (Terminator: Dark Fate)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Terminator resizeLegendárna značka Terminátor sa po dlhých rokoch vrátila naspäť k nemenej legendárnemu Jamesovi Cameronovi, ktorý ju opustil ešte po druhej časti s podtitulom Deň zúčtovania. No teraz sa znova vracia ako hlavný producent série  v titule s názvom Terminátor: Temný osud.

Od udalostí druhého dielu uplynulo mnoho rokov, no obávaný Súdny deň nikdy nenastal. To preto, lebo Sarah Connor a jej syn John odvrátili za pomoci preprogramovaného cyborga T-800 hroziacu apokalypsu. Ľudia žijú naďalej svoje pokojné Terminator10 resizeživoty a drvivá väčšina z nich nemá ani tušenie, že ich osudy sa mohli vyvíjať úplne inak. No i napriek tomu sa zdá, že hrozba úplne nepominula, pretože jedného dňa dorazí do dnešnej doby dvojica netradičných návštevníkov z budúcnosti. Jedným z nich je kyberneticky vylepšená vojačka Grace a druhým mimoriadne pokročilý model androida s kódovým označením Rev-9, ktorý dokáže v prípade potreby oddeliť svoju metalickú kostru od fyzickej schránky. Naháňačka sa tak môže začať odznova. O koho život ide tentokrát?

Ako už bolo naznačené v predošlom odstavci a ako to prezentovala i marketingová kampaň, Temný osud vyložene Terminator2 resizeignoruje všetky diely, ktoré vznikli po kultovej druhej časti. Nekanonickým prírastkom sa po novom stáva aj podľa mnohých najvydarenejšie pokračovanie, na ktorom sa nepodieľal James Cameron, Vzbura strojov od Jonathana Mostowa. No toto rozhodnutie má svoje opodstatnenie, pretože vďaka nemu sa mohla do diania znova vrátiť ústredná protagonistka Sarah Connor a to dokonca s tvárou osvedčenej Lindy Hamilton. Tá totiž ešte pred jeho udalosťami zomrela a prenechala pozíciu lídra svojmu synovi a jeho budúcej manželke. Tu je to však presne naopak, i keď o tento post sa v konečnom dôsledku delí i s ďalšími postavami.

Terminator6 resizeToto rozhodnutie však nie je vôbec na škodu, pretože nový Terminátor dokáže napodiv zaujať i originálnymi charaktermi, nielen hrou na nostalgiu. Hoci každý fanúšik tejto značky čaká predovšetkým na opätovné stretnutie Sarah Connor a T-800 a teší sa na ich vzájomnú interakciu, nečakane dobre prekreslené sú aj ďalšie ženské hrdinky, Grace (Mackenzie Davis) a Dani (Natalia Reyes). Obecne sa dá napísať, že každý zo štvorice protagonistov vnáša do diania niečo nové,  nakoľko všetci disponujú zaujímavým príbehovým pozadím, pochopiteľnými motiváciami a ich vývoj dáva v rámci možností dokonalý zmysel. Terminator8 resizeZ tejto štvorice ťahá trochu prekvapivo za najkratší koniec pôvodný Terminátor v podaní ikonického Arnolda Schwarzeneggera, no iba v zmysle, že sa v deji objaví relatívne neskoro. Jeho rola je však zase trochu iná ako v prvých dvoch častiach a mnohých asi prekvapí, no inak ide o chvályhodný posun a dôkaz šikovnej scenáristickej invencie.

To, že si divák dokáže vytvoriť isté puto k postávam a že dej miestami neváha spomaliť na úkor dlhších dialógových interakcií si vyberá príjemnú daň i v akcii. Tentokrát sa totiž má o koho báť a Terminator5 resizekomu držať palce, čo je v podobnom type filmu vždy len pozitívom. Samotná akcia inak miestami skutočne pripomína cameronovskú „fyzičnosť“ a dokonca i budúcnosť pôsobí v krátkych zábleskoch presne tak špinavo, ako si pamätajú skalní priaznivci originálu a jeho pokračovania. Škoda len, že zďaleka najlepšou scénou je úvodná auto náháňačka, ktorá dokáže nahnať príjemný adrenalín do žíl a že tesne pred záverom pre zmenu trochu dopláca na zbytočnú megalomanskosť v kombinácii s príliš tmavými kulisami. Aj v týchto momentoch ju však neustále tiahne nový protivník (Gabriel Luna), ktorý po celý čas adekvátne balansuje medzi Terminator9 resizeľudskejším prístupom a až nepríjemnou nekompromisnosťou, pričom chvíľami pôsobí naozaj nezastaviteľne. Celkovo sa dá povedať, že režisér Tim Miller odviedol slušnú prácu a v spolupráci s Tomom Holkenborgom, efektívne citujúcim i nesmrteľný hudobný motív Brada Fiedela, vie ako získať diváka na svoju stranu.

Nový Terminátor v sebe svojim spôsobom nezaprie istú auru zbytočnosti, ako to už nakoniec býva pri pokračovaniach týchto Terminator4 resize„pravekých“ značiek, ktoré už mladší divák nemal šancu zažiť naživo. No aj napriek tomu sa tentoraz podaril menší zázrak a Terminátor: Temný osud, akokoľvek nie je ani zďaleka dokonalý, nepôsobí ako bezduché vykrádanie, či rovno parazitovanie na populárnej značke. Svojim duchom má zďaleka najbližšie Cameronovej vízii a pritom sa nebojí ani zmysluplného posunu a obohatenia o nové a dostatočne funkčné prvky. A toto sa naozaj nepodarilo ani Vzbure strojov z roku 2003.

Terminator3 resizeTerminátor: Temný osud (Terminator: Dark Fate), USA, 2019
Dĺžka: 128 minút
Réžia: Tim Miller
Scenár: Josh Friedman, David S. Goyer, Justin Rhodes, Billy Rac
Kamera: Ken Seng
Strih: Julian Clarke
Hudba: Junkie XL
Hrajú: Linda Hamilton, Arnold Schwarzenegger, Mackenzie Davis, Natalia Reyes, Gabriel Luna, Brett Azar, Edward Furlong, Diego Boneta, Tabata Cerezo, Tom Hopper, Steven Cree, Enrique Arce a ďalší.
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 31. októbra 2019
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.