McQueen

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Queen8 resizeKontroverzný britský módny návrhár Lee Alexander McQueen (1969-2010) je označovaný za vizionára a rebela, ktorý sa výrazne vpísal do dejín nielen súčasnej módy, ale umenia vôbec. Režisérska dvojica Ian Bonhôte a PeterEttedgui (zároveň aj scenárista) skĺbila videonahrávky umelca a ukážky z jeho módnych prehliadok, rozhovormi s jeho príbuznými, priateľmi či spolupracovníkm, do šiestich častí  britského dokumentu McQueen a pokúšajú sa v ňom priblížiť širokej verejnosti jeho životný príbeh i tvorbu.

Lee bol najmladší zo šiestich detí londýnskeho taxikára a v škole mu to veľmi nešlo. Zato si do zošitov večne kreslil dajaké návrhy oblečenia a sestrám dokonca šil sukne. Nečudo, že mu mama po skončení povinnej školskej dochádzky navrhla, aby sa skúsil ozvať na inzerát krajčírstva, ktoré práve hľadalo mladých záujemcov o toto remeslo. Bol plný Queen2 2 resizeelánu, nápadov a odhodlania. Postupne získaval skúsenosti aj v iných krajčírstvach, dokonca sa vybral do Talianska a neskôr sa pokúsil doplniť si resty vo vzdelaní v návrhárskych kurzoch. Prenasledovali ho problémy s financiami. Školné mu nakoniec zaplatila jedna z tiet a látky na prvé modely si vraj kupoval za dávky v nezamestnanosti. Mal však šťastie na ľudí, ktorí vybadali výrazný talent drzého „tučka“ z predmestia a boli ochotní pomáhať mu. Jednou z nich bola módna redaktorka Isabella Blow, ktorá ho vnímala ako svoj objav a prehovorila ho, aby to skúsil s vlastnou módnou značkou Alexander McQueen. Najväčšie uznanie sa však mladému návrhárovi Queen9 resizedostalo, keď ho oslovila na spoluprácu  slávna francúzska firma Givenchy a potom Gucci. Stal sa hviezdou a jeho módne prehliadky udalosťou.

Pôsobí to trochu ako rozprávka. Gotická. Lebo ten veľmi pracovitý a nápaditý človek bojoval od detstva so svojimi démonmi a ako sa vo filme veľmi kulantne hovorí: so svojou „ temnou stránkou“, ktorá ho inšpirovala i ubíjala. Jeho krédom bolo vzbudzovať emócie a šokovať. Vytváral skôr umelecké diela ako šaty na nosenie, rozprával istý príbeh s hlbšími podtextami. Stačí spomenúť názvy prehliadok ako Jack Queen10 resizeRozparovač prenasleduje svoje obete alebo  Znásilnenie na Škótskej vysočine. Jeho kreativita sa snúbila s dobrým obchodníckym odhadom a využívaním reklamy.  Prekračoval isté hranice, neraz pobúril svojím spôsobom videnia a zobrazenia, ale vždy zaujal a presadil sa na  titulné  stránky. Mimochodom, je ťažké zabudnúť napríklad na jeho otáčajúcu sa modelku v bielych šatách, na ktorú striekajú roboti čierny olej ...

Tvorcovia svoj film ponímajú ako akési skôr oslavné svedectvo a len opatrne dávkujú informácie o McQueenovi ako o veľmi rozporuplnom človeku. Napríklad  predstavujú ho ako síce veľmi vulgárneho, ale srdečného a vtipného muža, ktorý si ctí svoje Queen resizeškótske korene, chodieva neraz v škótskom kilte, miluje psov, rád sa potápa v mori, nemá  rád triedne rozdiely, vie nadchnúť spolupracovníkov a módu považuje za niečo povrchné. Hovorieva, veď je to len oblečenie, veď je to len hra... Postupne však zisťujeme, že  jeho temná stránka má  korene možno ešte v detstve, keď bol svedkom násilia na sestre a zneužíval ho švagor. Vyrovnal sa so svojou homosexuálnou orientáciou a svojich spolupracovníkov považoval za rodinu, ale bol mimoriadny egocentrik, neschopný empatie, a ich odlišné názory  vnímal  priam  ako  zradu. Nuž a peniaze, o ktorých tvrdil, že nie sú až tak dôležité, dokázal uprednostniť pred Queen7 resizevzťahmi, na čo doplatila napríklad Isabella Blow.

Kedysi obézny mladík sa liposukciou zmenil na pôsobivého muža v obleku. Vďaka vyčerpávajúcemu spôsobu života, ale aj na klbko nervov s nevypočitateľnými náladami. Trpel čoraz viac depresiami, úzkosťou, užíval drogy. Začínal uvažovať o samovražde. Zlomila ho smrť Isabelly, ale asi najviac smrť matky. V noc pred jej pohrebom sa vo svojom londýnskom byte obesil. Ako sa hovorí: „prehral boj so svojimi démonmi“.

Tvorcovia mali dostatok archívneho videomateriálu so samotným protagonistom, takže sa nemuseli spoliehať iba na Queen5 resize„hovoriace hlavy“ tých, ktorí o ňom hovoria. Človek, ktorý sa nevyzná vo svete módy, však postupne nadobúda dojem, že sa až príliš úzkostlivo snažili, aby boli čo najkorektnejší. Nehodnotia, iba zaznamenávajú, sledujú a všetko podfarbujú výraznou hudbou Michaela Nymana.

Nesporne však nakrútili zaujímavý dokument o mimoriadne talentovanom človeku, ktorého označujú za „chuligana anglickej  módy", ale aj za vizionára, rebela či génia. Možno však diváka viac osloví  jeho osud a tvorba, ako svedectvo o nich, teda  samotný film.

Queen12 resizeMcQueen, Veľká Británia, 2018
Dĺžka: 111 minút
Réžia: Ian Bonhôte, Peter Ettedgui
Scenár: Peter Ettedgui
Kamera: Will Pigh
Strih: Cinzia Baldessari
Hudba: Michael Nyman
Účinkujú: Alexander McQueen, Isabella Blow, Katy England, Jodie Kidd, Bernard Arnault, Janet McQueen, Joyce McQueen, Detmar Blow, Magdalena Frackowiak, Kate Moos, Michelle Olley a ďalší
Distribúcia: ASFK
Premiéra v SR: 24. januára 2019
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.