Cesta za láskou (Destination Wedding)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Laska resizeLindsay (Winona Ryder) a Frank (Keanu Reeves) sa náhodne stretnú na letisku. Obaja sú ufrflaní, naštvaní na celý svet a od prvej chvíle si príšerne lezú na nervy. Lenže budú to musieť spolu vydržať celý víkend. Lebo osud, či presnejšie Frankov nevlastný brat, to s istou dávkou zlomyselnosti (s bratom sa neznáša a Lindsay bola jeho dlhoročná snúbenica) zariadil tak, že ich oboch, pozval na svoju svadbu, ktorá sa koná kdesi v odľahlom vinohradníckom regione v Kalifornii.

Alebo ich chce dať dohromady, keď sa postaral, aby sedeli vedľa  seba v lietadle i na všetkých podujatiach a ceremónii, a ubytoval ich v susediacich izbách? Toto je východisko príbehu amerického filmu Cesta za láskou, ktorý podľa vlastného scenára nakrútil  Victor Levin. Odohráva sa počas  jedného víkendu a jeho základom je dialóg Laska3 resizeprotagonistov, ktorý je akousi vojnou pohlaví. Pôsobí o to zaujímavejšie, že ho vnímame v podaní takých výborných a známych hercov ako sú  Winona  Ryder a Keanu Reeves, ktorí už kedysi pred rokmi vytvorili dvojicu v legendárnom filme Dracula. Teraz sa stretli v pre nich netypickom komediálnom žánri.

Postupne spoznávame Lindsay i Franka ako nesmierne osamelých a frustrovaných ľudí stredného veku, ktorí sa vlastne boja lásky, hoci po nej túžia. Skrývajú sa za vtipné, občas sarkastické až cynické „hlášky“. Zdá sa, že Lindsay je uvravenejšia, ale i optimistickejšia. Nielen preto, že si myslí, že na každého niekto niekde čaká, ale verí na niečo ako zázrak, keď sa napríklad  vlastným dychom usiluje oživiť usychajúcu rastlinu v črepníku a podobne. Pre Franka je typický skôr Laska4 resizepesimizmus (je presvedčený že nikdo nikde na nikoho nečaká), prehnaná skúposť, opatrnosť (len sa s nikým neviazať) a akési symbolické cerenie zubov a doslovné vrčanie na okolie. Scenárista a režisér v jednej osobe sa sústredil na ústrednú dvojicu. Všetky ostatné postavy sú vlastne iba figúrky, ktoré dokreslujú atmosféru a ilustrujú to, o čom sa hovorí.

Keanu Reevers a Winona Ryder zdanlivo nemajú veľkú príležitosť k hereckej akcii. Ich hrdinovia nepôsobia na okolie príliš sympaticky a v podstate len hovoria, hovoria, hovoria. Ale  darí sa im vyjadriť akosi podprahovo, mimikou či náznakmi, Laska5 resizepocity a duševný stav svojich postáv, ktorý je niekedy v priamom rozpore s tým, čo prehlasujú. Vďaka istej  sebairónii sa dokážu vyrovnať aj s trápnosťou niektorých situácii, v ktorých sa ocitnú a vyvolať úsmev na tvári diváka. Ťažko zabudnúť napríklad na scénu, v ktorej Lindsday  pochopí, že ihličky nie sú tá najsprávnejšia obuv na vychádzku do vinohradu a žiada Franka, aby ju vyniesol na kopec. Alebo, keď sa tam pred nimi nečakane objaví šelma a oni sú schopní hádať sa či ide o jaguára alebo pumu či iné zviera,  kým sa rozhodnú, ako sa zachovať. Nuž a následné  milovanie v tráve je všetko, len nie romantické. Podobne ako scény v hotelovej Laska6 resizeizbe, kde sa síce ocitnú v jednej posteli, ale zdá sa, že len aby pohodlne sledovali televíziu, popíjali víno a maškrtili čokoládu. Mimochodom, Lindsday sa predvádza v hrubom flanelovom pyžame  a Frank tŕpne nad útratou z hotelového minibaru, aby potom odporne chrápal, a podobne. V každom prípade, herci to všetko zvládli a nielenže pôsobili uveriteľne, ale ich to aj viditeľne bavilo.

Victor Levin akoby im písal úlohy na telo a podarilo sa mu, i vďaka ich majstrovstvu, pozrieť sa na romantiku trochu iným uhlom pohľadu. Občas sa zdá, že paroduje tú typickú presladenosť amerických romantických komédii. Jeho dialógy sú Laska8 resizenaozaj vtipné. Len sa nemôžem zbaviť pocitu, že  tu niekde je Levinov scenáristický o režijný problém: výsledok pripomína miestami skôr vydarenú rozhlasovú hru ako film. Priveľa slov. Ešteže v závere nimi vhodne šetril.

Cesta za láskou je milý a kultivovane nakrútený film, ale výbuchy smiechu nečakajte. Metaforicky povedané, je cestou za divákom, ktorý je vďačný, keď sa môže aspoň pousmiať, takže uvidíme, ako zareaguje. Vlastne celkom rada by som si ten film ešte raz pozrela na televíznej obrazovke.

Laska11 resizeCesta za láskou (Destination Wedding), USA, 2018
Dĺžka: 90 minút
Réžia: Victor Levin
Scenár: Victor Levin
Kamera: Giorgio Scall
Strih: Matt Maddox
Hudba: William Ross
Hrajú : Winona Ryder, Keanu Reeves, Dj Dallenbach, Greg Lucey, Ted Dubost, D. Rosh Weight, Donna Lynn Jones, Curt Dubost, Michael Mogull, James Gallardo, Sean Sullivan, Scott Andrews a ďalší
Distribúcia: Bontonfilm
Premiéra v SR: 6. septembra 2018
Foto: Bontonfilm


Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.