Predátor: Evolúcia (The Predator)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Predator11 resizePo filmoch Predátor, Predátor 2 a Predátori tu máme ďalší diel akčnej sci-fi série, pod názvom Predátor: Evolúcia. Tentokrát pod taktovkou režiséra a scenáristu Shanea Blacka a s nemalými ambíciami dôstojne nadviazať na kultovú klasiku z osemdesiatych rokov.

Technicky má séria Predátor vlastne až šesť dielov, ale dvojicu nekanonických crossoverov Alien vs. Predator, v ktorých figurovala aj votrelčia rasa, fanúšikovia s radosťou ignorujú. Ani Predátori od maďarského režiséra Nimróda Antala nespravili pred ôsmimi rokmi veľkú dieru do sveta a väčšina tak berie výraznejšie na vedomie len prvé dva spracovania. Či už ide o legendárnu jednotku s Arnoldom Schwarzeneggerom v hlavnej úlohe, alebo o jej Predator3 resizepokračovanie, ktoré síce v roku vydania zbieralo skôr negatívne ohlasy, no i ono časom prekvapivo dozrelo na menší kult.

Shane Black, ktorý sa v pôvodnom Predátorovi objavil i v menšej, no dôležitej roli jedného z vojakov Dutchovho komanda, sa od začiatku netajil pomerne smelými plánmi. Jeho cieľom bolo údajne pozdvihnúť značku na vyššiu úroveň, a spraviť z nej znova udalosť. Súčasne tvrdil, že jeho film má byť po vzore originálu o niečo komornejší, tajomnejší a že všetka snaha bude smerovať k tomu, aby divák pri jeho sledovaní pociťoval rovnaký úžas a pocit niečoho nového, ako svojho času pri Blízkych stretnutiach tretieho druhu. Lenže vo výsledku je skoro všetko inak.

Predator8 resizeSamotný Predátor sa divákom odhalí už v prvej minúte, v krátkej scéne náháňačky dvoch vesmírnych lodí, ktorá vlastne predznamenáva zbesilé tempo celého filmu. Povinný rozjazd je minimalizovaný, tak ako sa len dá a zoznamovanie s ústrednými protagonistami prebieha viac-menej za behu. Následne už jedna akčná scéna strieda druhú a aj vo výplňových pasážach postavy buď každú chvíľu hláškujú, alebo sa vcelku radikálne rozvíja mytológia okolo rasy neľútostných mimozemských lovcov. Predátor: Evolúcia ponúka niečo iné, ako asi ako mnohí fanúšikovia chceli vidieť, no treba priznať, že Blackov prístup k látke je presne taký, akoby sa dalo čakať na základe jeho predchádzajúcej tvorby. Problém však nie je ani Predator5 resizetak v odlišnom prístupe, ako skôr v tom, že tentokrát mu to jednoducho nevyšlo podľa predstáv.

Pochváliť sa pritom dá hneď niekoľko aspektov. V prvom to, že Predátor: Evolúcia je patrične drsná a krvavá záležitosť, tak ako sa na daný žáner a film o tomto legendárnom vesmírnom zabijakovi patrí. Body k dobru získava aj za určitú nepredvídateľnosť, ktorou radikálne vybočuje zo zaužívaných vôd, či už spomínané tempo, ktoré nepoľavuje ani na okamih, kým nenabehnú záverečné titulky. Vďaka tomu film dokáže ponúknuť v tých najsilnejších momentoch vcelku solídny zážitok, a to s hneď niekoľkými funkčnými momentami. Na jeho Predator9 resizevlastnú škodu mu však podrážajú nohy dva vcelku zásadné nedostatky - scenár a réžia. Ťažko povedať, čo z toho zamrzí viac, vzhľadom ma kvalitu doterajšej Blackovej  tvorby. Nakoľko bol odjakživa lepší scenárista ako režisér, asi to prvé, no tentoraz aspoň môže zviesť časť viny na svojho kolegu Freda Dekkera.

Pôvodný Predátor je každopádne relikt svojej doby, snímka, za ktorej úspechom stáli hlavne viaceré šťastné rozhodnutia tvorcov a celkovo správne načasovanie. Nejde o premyslené dielo s nadčasovou tematikou, ktoré by dokázalo rovnakým spôsobom zarezonovať aj pri svojom vydaní v novom miléniu. Predator6 resizePreto odlišné uchopenie dáva zmysel, no Blackova snaha o posunutie ságy do neprebádaných vôd pôsobí skôr, ako keby zobral do úvahy všetky nápady, ktoré mu v prvom momente skrsli v hlave a rozhodol sa ich poskladať do jedného celku. Premrštenosť a absurdnosť zápletky je pritom zjavne úmyselná a tvorí dobrý základ pre drsnú čiernu sci-fi komédiu. Už by to, samozrejme, nebol „ten“ Predátor a skalní priaznivci by ešte viac frflali,  lenže podobná žánrová voľba by nepochybne dávala väčší zmysel ako finálny výsledok, ktorý chce byť súčasne napínavým, seriózne sa tváriacim akčným béčkom a popritom šialenou odľahčenou zábavou v štýle Mužov v čiernom.

Predator4 resizeA obzvlášť záverečnému vyvrcholeniu, ktoré na seba bez akéhokoľvek citu vŕši jeden blaznivý nápad za druhým, by čisto komediálny tón s presvedčivejším humorom rozhodne prospel. V ňom už snímka skĺzava nedobrovoľne do sebaparódie a okrem toho sa ešte viac sa zvýrazňujú predchádzajúce nedostatky. Tvorcom sa inak podarilo obsadiť väčšinu rolí sympaticky neopozeranými tvárami, no motivácie, alebo charakterové posuny viacerých postáv často pôsobia skratkovito a v niekoľkých prípadoch sa asi rovno stratili v strižni. Niektoré dejové línie sa navyše ani nedočkajú uspokojivého uzavretia a nenápadne vyšumia.

Predator7 resizeA keďže si Black vyložene nepostrážil ani režijnú stránku, a to najpozitívnejšie, čo sa dá napísať na adresu akcie, je že neuráža, je zjavné, že udalosť sezóny to rozhodne nebude. Tak, či tak, finálny výsledok je napriek svojej inkoherentosti a schizofrenickosti - a možno i vďaka nej – pomerne zaujímavý a či už chcene, alebo nechcene zábavný. V globále však ide o premárnený potenciál, ktorý bude asi najviac bolieť zarytých fanúšikov jedného z najznámejších a najlepších Schwarzeneggerových hitov.

Predator10 resizePredátor: Evolúcia (The Pradator), USA,  2018)
Dĺžka:108 minút
Réžia: Shane Black
Scenár: Fred Dekker, Shane Black
Kamera: Larry Fong
Strih: Harry B. Miller
Hudba: Henry Jackman
Hrajú: Boyd Holbrook, Trevante Rhodes, Jacob Tremblay, Keegan-Michael Key, Olivia Munn, Sterling K. Brown, Thomas Jane, Alfie Allen, Yvonne Strahovski, Jake Busey, Augusto Aguilera, Nianll Matter, Lochlyn Munro, Patrick Sabongui, Paul Lazenby, Andrew Jenkins a ďalší
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 13. septembra 2018
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.