Resident Evil: Posledná kapitola (Resident Evil: The Final Chapter)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Resident9 resizeNech si o filmovej sérii Resident Evil myslíte čokoľvek, status najúspešnejšej videohernej značky adaptovanej na filmové plátna jej nemôžete upierať. Ani jeden z dielov pritom nebol vyloženým megahitom, no súhrnné tržby hovoria samy za seba. No po dlhých pätnástich rokoch je, zdá sa, definitívne koniec a Resident Evil: Posledná kapitola je záverečným dielom, ktorý tvorcom pridá ďalšie milióny už k aj tak peknej sumičke.

S kvalitami je to, pravdaže, problematickejšie, pričom krvilačným zombie nedokázalo prísť úplne na chuť ani skalné hráčske jadro. Zmien oproti predlohe je skrátka priveľa a mnohé z nich nie sú vydarené ani z pohľadu nestranného Resident3 resizediváka. Osobne však na sérii oceňujem, že si dokázala vytvoriť vlastnú identitu a minimálne spočiatku dokázala pomerne ladne plávať v béčkových vodách. Platilo to aspoň u prvej trilógie, korunovanej vrcholom v podobe post-apokalyptického Zániku. Afterlife výrazne zachraňovalo aspoň kvalitne spracované 3D, no Odvetu už ani to nie.

Tvorca ságy, Paul W.S. Anderson, si bol vedomý niektorých prešľapov, ktorých sa dopustil aj ako režisér a tentokrát na to išiel trochu inak. Posledný diel sa drží o niečo viac pri zemi a dejovo sa sympaticky vracia k úplným začiatkom. Kulisy sa zase snažia evokovať to najlepšie z tretej časti a platí to i o akcii, z Resident2 resizektorej sa úplne vytratili akékoľvek spomaľovačky. No znamená to, že ide o dobrý film? Ako sa to vezme.

Poteší rekapitulačný úvod, ktorý nevsádza na mechanické opakovanie známych faktov, ale miesto toho rozširuje príbeh o nové scény a postavy. Štart je takmer bezproblémový, pretože od prvých minút sa ide na plné obrátky. Prípadné hluché miesta sú okamžite vyplnené čímkoľvek, čo majú tvorcovia k dispozícii Resident4 resizea tempo od začiatku do konca výrazne nepoľavuje. Škoda len, že scenár vyložene rezignoval na väčšinu starých známych z predošlých častí, no i napriek tomu sa občas dokáže dostaví i pocit nostalgie, vyplývajúci napríklad z návratu do povedomých lokalít. Zápletka sa pritom nesnaží za každú cenu viezť na jej vlne a vie vytasiť i nejedno menšie či väčšie prekvapenie. Návrat do Racoon City totiž prináša aj zopár (ne)očakávaných odpovedí a hoci neoplývajú originalitou, jednotlivé kúsky skladačky do seba nakoniec v zásade zapadnú. Jeden z nich i čiastočne upraví váš pohľad na Resident7 resizezvyšok ságy a už len pokus o vytvorenie zaujímavejšieho príbehového pozadia je sám o sebe výhrou.

Inak to však, samozrejme, nie je po tejto stránke žiadna hitparáda. No Anderson, scenárista, sa aspoň vyhýba zbytočným kotrmelcom a vyložené nezmysly, našťastie, absentujú. Neraz však nie je úplne jasné, prečo zloduchovia reagujú daným spôsobom a jeden z nich je, pre tentokrát, vyložene neschopnou figúrkou. Ani kladné postavy na tom nie Resident11 resizesú výrazne lepšie a drvivá väčšina nových prírastkov iba plní rolu mäsa do mlynčeka. No potrebám žánru to ako-tak vystačuje a navyše  je tu iný a trochu zásadnejší problém.

Nie, nejde o to, že filmový Resident Evil sa už dávno vzdal snahy byť hororom a napätie nezmyselne buduje výhradne cez zvýšený zvuk. Teda sčasti možno i áno, ale zďaleka najväčší problém je v samotnej akcii. Anderson, režisér, sa totiž tentoraz rozhodol nahradiť spomalené zábery až prehnane Resident5 resizeagresívnym strihom, ktorý sa vonkoncom nedá brať ako pozitívum. Ak malo ísť o prostriedok, ako zvýšiť dynamiku akcie, tak mu to veľmi nevyšlo. Zamrzí to hlavne preto, že jej zvyšné parametre na tom zďaleka nie sú tak zle. Potýčky sa totiž odohrávajú v zaujímavých kulisách, ponúkajú nespornú variabilitu a nechýba ani pár slušných nápadov. Lenže užívať si ich môže byť problém.

Resident6 resizePosledná kapitola nie je tak exhibicionistická ako štvorka a nepôsobí ani ako vykrádačka všetkých možných motívov ako päťka. To sa dá brať ako pozitívum, no či to z nej robí lepší film, na to si musíte odpovedať sami. Úplné uzavretie sa však  jednoznačne vydarilo. Zdanlivo mu síce nechýba menší cliffhanger, no ten vlastne vôbec nie je cliffhangerom a nadviazať na  neho by bolo úplne zbytočné. Príbeh Alice sa dočkal zmysluplného konca a fanúšikovia by s ním mali byť spokojní. A to sa nedalo brať ako samozrejmosť.


Resident resizeResident Evil: Posledná kapitola (Resident Evil: The Final Chapter), USA, 2016
Resident Evil: The Final Chapter
Dĺžka: 106 minút
Scenár a réžia: Paul W.S. Anderson
Kamera: Glen MacPherson
Strih: Doobie White
Hudba: Paul Haslinger
Hrajú: Milla Jovovich, Shawn Roberts, Ali Larter, Sienna Guillory, Wentworth Miller, Urb Johann, Bingbing Li, Spencer Locke, Joon-ki Lee, Iain Glen, William Levy, Lee Raviv, Fraser James, Ruby Rose, Eoin Macken, Even Anderson a ďalší
Distribúcia: ITAfilm
Premiéra v SR: 26. januára 2017
Foto: ITAfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.