Predtým ako som ťa poznala (Me Before You)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Predtym9 resizeRomantické príbehy britskej novinárky a spisovateľky, mimochodom matky troch detí, Jojo Moyesovej sú obľúbené  aj medzi slovenskými čitateľkami. Stačí spomenúť tituly ako Strieborný záliv, Posledný list od milenca, Dievča, ktoré si tuzanecha,l či najnovšie Predtým ako som ťa poznala. Ten posledný prichádza  teraz do našich kín aj vo filmovej podobe a podľa jej scenára.

Mimochodom, práve pri jeho písaní sa vraj rozhodla predbehnúť najčastejšiu otázku čitateľov a divákov „Čo sa stalo potom?“a napísala voľné  pokračovanie Čo bolo ďalej, ktoré je v slovenskom preklade už aj na našom knižnom trhu vďaka vydavateľstvu Ikar a jeho edícii Svetový bestseller. Réžie filmu Predtým ako som ťa poznala sa ujala Predtym2 resizedebutujúca britská režisérka a scenáristka Thea Sharrocková (1976), ktorá už predtým upútala kritiku televíznym spracovaním Shakespearovej drámy Ako sa vám páči. Do hlavných úloh Louis a Willa si vybrala hercov, ktorí sa zapísali do povedomia predovšetkým mladých divákov v súčasných kultových sci fisériach. Sú to Emilia Clarke, známa ako kráľovná Daenerys, matka drakov zo série Hra o tróny (tentoraz je však  jej Lou tmavovláskou) a Sam Claflin, predstaviteľ Finnicka zo série Hry o život.

Dej filmu by sa dal stručne zhrnúť do vety: Čašníčka Lou žije v malom mestečku, zúfalo hľadá prácu a keď získa  miesto opatrovateľky ochrnutého Willa, netuší, ako veľmi to zmení  jej život i ju samotnú. Lou je totiž 26-ročné stvorenie s veľmi dobrým srdcom, ale bez vzdelania a ambícii. Bláznivo sa oblieka (jej najmilovanejšou spomienkou sú tzv. čmeliakové – Predtym4 resizeprúžkované pančucháče), má podrezaný jazyk, rada sa smeje a voľné chvíle trávi s priateľom Patrickom, profesionálnym športovcom. Peniaze jej nikdy veľa nehovorili, ale otec prišiel o zamestnanie, a tak od jej príjmu závisia rodičia, starý otec i sestra, slobodná matka malého Thomasa, s ktorými žijú  pod jednou strechou. Naopak, rodina, ktorá ju zamestnala, patrí k spoločenskej smotánke. Ich syn Will Traynor je bohatý, vzdelaný, všestranný, úspešný. V jednu daždivú noc ho však náhodne zrazila motorka a on zostal pripútaný na invalidný Predtym7 resizevozíček, úplne odkázaný na pomoc iných. V jeho prípade predovšetkým ošetrovateľa Nathana, ktorý sa stará o jeho fyzické potreby. Lou až neskôr pochopí, že jej úlohou je Willa nielen kŕmiť, ale hlavne rozveseliť ho a presvedčiť, že život stojí za to, lebo po dvoch rokoch neúspešného liečenia a rehabilitácií začal uvažovať o asistovanej samovražde.

Na tomto pôdoryse sa podarilo Jojo Moyesovej v knižnej predlohe vykresliť psychologicky zaujímavé charaktery a vzťahy a  rozohrať príbeh nielen o zbližovaní sa  a o láske, vzťahu detí Predtym5 resizea rodičov, súrodencov, ale aj o živote, zodpovednosti za  to, ako s ním zaobchádzame a o kontroverznom práve dobrovoľne ho ukončiť. Pri písaní  scenára však musela svoj príbeh v mnohých ohľadoch zjednodušiť, vzdať sa komplikovanejších vrstiev vzťahov, vysvetlenia  pohnútok  činov protagonistov, vypustiť niektoré dejové línie. Vo filmovej adaptácii tak vyznievajú niektoré postavy  plocho a všetko sa vlastne sústreďuje  iba na ústrednú dvojicu a jej postupné spoznávanie sa, objavovanie ich rozdielnych svetov, kultúr a postojov.

Predtym12 resizeDivák sa vďačne zasmeje, keď sleduje niektoré „trapasy“ Lou, prípadne jej priateľa Patricka, ktorý nevie pochopiť, že  zrazu pre ňu už nie je najdôležitejšia jeho fyzická kondícia, jeho príjem kalórii, či za koľko zabehol trať. Pobaví sa pri scéne večere v Louinej rodine. Ocení i britský zmysel pre humor v dialógoch  Ženy-diváčky sa môžu navyše nadchýnať exotickým výletom k moru a v závere dojímať natoľko, že použijú papierové  vreckovky, ktoré organizátori rozdávali na predpremiére. Záleží asi naozaj na  divákovi, nakoľko je ochotný „nechať sa osloviť“. Tomu „poučenému“
možno v pamäti  zaiskrí spomienka na to, ako sa s tému ochrnutého boháča a jeho černošského opatrovateľa  vyrovnali tvorcovia výborného francúzskeho filmu Nedotknuteľní.

Predtym10 resizeScenáristka Moyzesová a režisérka Sharrocková pri filme Predtým ako som ťa spoznala šli s latkou omnoho nižšie. Servírujú zaujímavý príbeh a prelínajú ho peknými zábermi s metaforickými podtextami – príroda, lístie stromov,  ruiny hradu, búrka, tvár mladej ženy, na ktorej si prečítame, ako veľmi by chcela urobiť všetko čo najlepšie, ale vo výslednej podobe dopadne všetko úplne inak. Platí to aj v porovnaní s knižnou predlohou - film pôsobí ako milý, ale povrchný  farebný plagát. I keď alibisticky dodávam, že možno práve o to  ide. Ukázať, že  treba žiť a tešiť sa z každého dňa, kým sa dá. Rešpektovať druhých. Milovať. Neplytvať svojím časom a potenciálom  Vlastne, koľko múdrostí  neraz citujeme, ale nesprávame sa podľa nich. Frfleme, trápime sa a vôbec si neuvedomujeme, aké šťastie je, že vôbec žijeme a  sme relatívne zdraví. Ale to je už iná téma.

Predtym8 resizePredtým ako som ťa poznala ( Me  Before You), USA, 2016
Dĺžka: 110 minút
Réžia: Thea Sharrock
Scenár Jojo Moyes podľa vlastnej knihy
Kamera: Remi Adefarasin
Hudba: Craig Armstrong
Kostýmy: Jill Taylor
Hrajú: Emilia Clark, Sam Claflin,  Janet De Teer, Charles Dance a ďalší
Distribúcia: Fórum Film
Premiéra v SR: 30. júna 2016
Foto: Fórum Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.