Špión (Spy)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Spion7 resizeMelissa McCarthy sa vyprofilovala do úlohy miláčika divákov. Aspoň v Amerike to platí stopercentne a ak si jej meno neviete zaradiť, zrejme je to len preto, že dôkladne nesledujete dianie okolo filmu. Nech si však o nej myslíte čokoľvek, jedna vec je istá – táto komička dokonale trafila do požiadaviek más, a preto nie je prekvapením, že sa s ňou zrejme budeme na plátnach stretávať ešte poriadne dlho. Kto by bol povedal, že bývalá hviezdička zo Žien z Rodu Gilmorovcov, kde stvárnila postavu Sookie St. James, bude vo filme s Jasonom Stathanom, či JudomLawom za najväčšiu hviezdu. To je presne prípad Špióna.

Ide už o jej tretiu spoluprácu s režisérom Paulom Feigom a tretiu v rade. Zakaždým spolu dosiahli úspech. Dámska jazda (Bridesmaids) jej dokonca priniesla oscarovú nomináciu, ich druhý počin Drsňačky (The Heat) aspoň Spion3 resizekomerčný úspech. Špióna sprevádzali aj pozitívne ohlasy, ale poznáme to – americký vkus je predsa len trochu odlišný od mentality nášho diváka. Lenže ohlasy neklamali – Špión je viac než zaujímavý a to i tým, že okrem komediálnej roviny funguje aj v mantineloch klasickej bondovky.

Susan Cooperová pracuje už pár rokov v CIA. Nechodí do terénu, miesto toho sa živí ako analytička a len málokedy opustí pohodlie svojho stola. Pritom slúži ako spojka agenta Bradleyho Finea (Jude Law), ktorý je špičkovým agentom organizácie a spolu tvoria dobre zohratú dvojicu. Lenže zhodou okolností je to práve ona, kto musí preniknúť hlbšie do sveta špiónov a vydať sa po stope Rainy Boyanov (Rose Spion6 resizeByrne), dcéry nedávno zosnulého obchodníka so zbraňami. Bradly Fine nie je k dispozíci, ďalší špičkoví agenti ako Rick Ford (Jason Statham), či  Karen Walker (Morena Baccarin) sú kompromitovaní, takže ťarcha náročnej misie razom spočíva na jej bedrách.

Aj keď to možno z popisu nevyznieva, Špión je naozaj takmer regulérnou bondovkou, a to vrátane úvodnej titulkovej Spion resizesekvencie. Samozrejme, bondovkou z čias pred Danielom Craigom, keď ešte táto séria toľko nelipla na realizme a temnom spracovaní, naopak bola známa hravosťou a odľahčenými hláškami. Akurát  tej hravosti a odľahčených hlášok je tu oveľa viac. Paul Feig sa profiluje ako šikovný realizátor a umne balansuje na hranici medzi poctou žánru a paródiou naň. Humor síce nie je z kategórie sofistikovaných a nezriedka sa nájde priestor aj pre menšie vulgárnejší prejav, ale nikdy neskĺzava do trápnosti. Prinajhoršom príde záchrana v podobe ďalšej vydarenej hlášky, ktorých kadencia je mimoriadne vysoká alebo vďaka akcii. Tá je zvládnutá veľmi Spion5 resizeslušne, je dynamická a pritom neustále prehľadná. Matthew Vaughn síce u Kingsmana čaroval viac, ale Matthew Vaughn je iba jeden.

Potešiteľné je , že hlavná postava nie je z kategórie nešikovných núl ako Johnny English. Navonok medzi ostatných vôbec nezapadá, ale je vytrénovanou agentkou, ktorá sa o seba  vie postarať. Dokáže odzbrojiť súpera, má postreh, nepanikári a nemá problém s improvizáciou. Súčasne vie oponenta zasypať hromadou uštipačných poznámok a tým ho dokonale uzemniť. Skrátka je dobrým ústredným ťahúňom Spion2 resizea nebaví len prvoplánovou absurdnosťou svojho charakteru. Opačný typ úlohy si strihol Jason Statham, ktorý v roli sebavedomého, no mimoriadne natvrdlého Ricka Forda doslova exceluje, a to aj na malom priestore. Ale nie je sám, kto dokáže svojim prejavom vyvolávať salvy smiechu, čo je veľmi pozitívne konštatovanie. Aj keď stále platí, čo som napísal už skôr – komediálnych pasáží je mnoho a nie všetky vychádzajú na jednotku. Taktiež musíte mať aspoň trochu radi nekorektnú zábavu, v ktorej sa film niekedy až vyžíva. Najpodstatnejší je Spion11 resizeale fakt, že po dejovej stránke neustále šliape smerom dopredu, a to navzdory dvojhodinovej minutáži. S hrdinkou sá dá ľahko identifikovať, jedna atraktívna lokácia strieda druhú, nechýbajú menšie zvraty a nikdy nie je priestor na to, aby ste sledovali svoje hodinky. Čo viac si môže divák priať?

Mellisa McCarthy je špiónka, ktorá ho milovala a mala oči len pre neho. Nedostala síce povolenie zabíjať a ani šancu rozhodovať, koho nechať žiť a koho zomrieť, ale v náročnej úlohe obstála viac než dobre. Vyhliadka na druhý diel je razom lákavejšia.

Spion9 resizeŠpión (Spy), USA, 2015
Dĺžka: 120 minút
Scenár a réžia: Paul Feig
Kamera: Robert D. Yeoman
Strih: Mellissa Bretherton, Brent White
Hudba: Theodore Shapiro
Hrajú: Jason Statham, Rose Byrne, Melissa McCarthy, Morena Baccarin, Jude Law, Allison Janney, Bobby Cannavale, Peter Serafinowicz, Nia Long, 50 Cent, Miranda Hart, Nargis Fakhri, Iván Kamarás, Vierka Serďučka, Richard Brake a ďalší
Distribúcia: Barracuda Movie
Premiéra v SR: 4. júna 2015
Foto: Barracuda Movie

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.