Slovenská animácia bude zastúpená na festivale v Annecy

BFILMlogo resizePo prvýkrát bude slovenská animovaná tvorba zastúpená v súťaži celovečerných filmov na najprestížnejšom festivale animovaných filmov v Annecy.  Vo svetovej premiére a v súťaži o Krištál pre celovečerné filmy sa predstaví koprodukčný film režisérky Michaely Pavlátovej Moje slnko Maad, na ktorom sa podieľali aj slovenskí tvorcovia.

Moje slnko Maad je príbehom Heleny alias Herry, ktorá opúšťa Prahu, aby sa v Kábule z lásky vydala zasvojho spolužiaka Nazira. Okrem vidiny láskyplnej budúcnosti v početnej rodine Herru z Čiech tiahne ajtúžba po nových zážitkoch v exotickom prostredí. Film bude vo svetovej premiére uvedený v súťažnej selekcií celovečerných filmov, kde sa predstaví 12 filmov z Francúzska, Nemecka, Japonska, Kanady, ale aj z exotickejších Filipín. Pre slovenskú kinematografiu je to v tejto sekcií premiéra, v novodobej histórií Slovenska tu nebol uvedený žiadny majoritný alebo koprodukčný slovenský film.

„Som rád, že slovenská kinematografia je reprezentovaná aj tento rok na festivale v Annecy. Po zisku ocenenia pre film Šarkan v roku 2019, je to ďalší úspech v rade, ktorý svedčí o kvalite slovenskej animovanej tvorby a tvorcov,“ hovorí Peter Badač, slovenský producent filmu. „Mrzí ma nezáujem slovenských médií a televízie o animovanú tvorbu, ktorá propaguje dobré meno Slovenska po celom svete. Veď animované filmy nie sú len rozprávky pre deti, ale aj filmy, ktoré rozprávajú o závažných problémoch našej spoločnosti a jej histórie ako Persepolis, Valčík s Bashirom alebo Loving Vincent. Tieto filmy vzbudili
ohlas divákov a boli uvedené po celom svete, ale u nás ostávajú ignorované. Napriek tomu som rád, že film Moje slnko Maad sa dostane aj k slovenským divákom vrámci kinodistribúcie od septembra 2021 a následne na VOD platformách,“ dodáva Badač.

Festival v Annecy bol založený v roku 1960 vo francúzskom meste Annecy a spočiatku bol organizovaný ako bienále. V 80. rokoch sa k nemu pridal aj trh pre filmových profesionálov MIFA, ktorý patrí medzi najväčšie podujatia animovaného filmu na svete. Od roku 1998 sa festival uskutočňuje každoročne a je považovaný za najprestížnejší festival animovaných filmov na svete. Víťazov hlavného ocenenia festivalu – Krištál – spoznáme na zatváracom ceremionále, ktorý sa odohrá v sobotu 19.6.2021.. Bude o nich rozhodovať porota v zložení Serge Bromberg (francúzsky producent), Remi Chayé (francúzsky režisér) a Caroline Vie (francúzska novinárka).

Pre režisérku Michaelu Pavlátovú nie je účasť na festivale v Annecy novinkou, bodovala tu aj svojim filmom Tramvaj v roku 2012, keď si odniesla Krištál pre najlepší krátky film. Okrem iného získala za svoje filmy niekoľko ocenení vrátane nominácie na Oscara za film Reči, reči, reči v roku 1991 a Zlatého medveďa v Berlíne za film Repete v roku 1995. V súčasnosti vedie katedru animácie na FAMU v Prahe.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.