Alpine Camera in Gold pre Everest – najťažšia cesta

alpincamerainGold resizeUž od roku 1986 sa v rakúskom meste Graz každoročne koná Medzinárodný festival horských filmov Mountainfilm Graz. Kvôli protipandemickým opatreniam sa presunul festivalový ročník 2020 na jún 2021, kedy sa už filmy mohli premietať v miestnej kongresovej budove naživo spolu so sprievodnými podujatiami. 12.6.2021 prebehlo slávnostné odovzdávanie cien.

Cenu Alpine Camera in Gold v kategórií Alpinizmus a Expedície udelila porota dokumentárnemu filmu Pavla Barabáša Everest – najťažšia cesta. Do súťaže sa prihlásili filmy z 36 krajín a porota vyberala z 85 filmov. Vyjadrenie festivalovej poroty: “Film sa zaoberá ústredným problémom výškového laurel resizehorolezectva - zlyhaním. Rozhovory s účastníkmi expedície sú prepájané s historickým filmovým materiálom v dokonale vyváženej kombinácii. V estetickom a jasnom obraze a bez prehnaného hrdinstva. Pozostalí tejto tragédie sa s nami delia o svoje skúsenosti so skromnosťou a pokorou pred tým, čo zažili, a so všetkými svojimi pochybnosťami o sebe. Režisér tohto časového filmového dokumentu spracoval tieto udalosti starostlivo a empaticky.“

Pavol Barabáš, režisér filmu dodáva: „Toto ocenenie posielam tam hore. Vyššie, nad Everest. Mojim kamarátom, ktorí sa pred 33 rokmi pokúšali o nemožné. Posunúť ľudské hranice. Dušan Becík, Jaro Jaško, Jožo Just, Peter Božík, Ivan Fiala. Film bol urobený na ich pamiatku a som rád, že tento príbeh oslovil veľa ľudí aj za hranicami Slovenska. A vďaka Asociácii slovenských filmových klubov môžeme tento film vidieť aj v našich kinách.“

Film Everest – najťažšia cesta vstúpil do distribúcie online v marci tohto roku a po otvorení kín sa stále teší ohlasom a diváckej návštevnosti. Najbližšie môžu film diváci vidieť v kine v Pezinku, Bratislave, či Revúcej. Zoznam najbližších premietaní nájdu diváci na stránke Asociácie slovenských filmových klubov, ktorá film distribuuje.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.