Film Na značky! uvedie portugalský festival Doclisboa aj český Jeden svet

Naznackylogo7 resize„Na každom jednom záleží!" znie logline nového dokumentárneho filmu Na značky!. Celovečerný debut slovenskej režisérky Márie Pinčíkovej zažije tento týždeň svoju svetovú i medzinárodnú premiéru. Snímka vznikala počas príprav Všesokolského zletu v júli 2018. Prvý Všesokolský zlet sa konal v Prahe v roku 1862 a odvtedy sa koná každých šesť rokov — s výnimkou obdobia fašizmu a komunizmu, kedy bol Sokol zakázaný. Vo štvrtok 27. mája uvedie  film Medzinárodný filmový festival Jeden svet v Prahe a následne, v nedeľu 30. mája, bude mať film svoju medzinárodnú premiéru na prestížnom festivale dokumentárnych filmov Doclisboa.

Výnimočné pritom je, že obe premiéry sa odohrajú v kinosálach a po dlhom období on-line festivalov tvorcovia predstavia svojim divákom film osobne. MariaPincokova resizeDistribučná spoločnosť Film Expanded uvedie následne film 1. júla do slovenskej kino distribúcie.

Praha, júl 2018. Pätnásťtisíc žien a mužov všetkých generácií sa stretáva na jednom mieste, aby zacvičili veľkolepé masové choreografie. Všetci sú súčasťou Sokola, hnutia, ktoré pred takmer stošesťdesiatimi rokmi vzniklo s cieľom rozvíjať pomocou telocviku a jeho verejnej prezentácie národnú uvedomelosť, kultúrnosť a demokratické hodnoty. Sokol sa stal — a je ním dodnes — synonymom komunitnej vzájomnosti. Film Na značky! sleduje dvoch protagonistov na ich ceste za vytúženým cieľom. Mladý cvičenec Radek nesie na svojich pleciach nielen svojich sokolských bratov, ale aj neľahké bremeno dospievania. Tréner Mirek má za úlohu dať dohromady hlavnú skladbu Všesokolského zletu. Termín vystúpenia sa blíži a introvertný Radek i rázovitý Mirek sa spolu ostatnými cvičencami a organizátormi ocitajú vo víre organizačných zmätkov, v ktorých sa zrkadlí nielen étos sokolského bratstva, ale i všetky odtiene ľudskej povahy.

„Pred tromi rokmi som o Sokole nevedela nič. Náhodou som sa dostala do telocvične, kde som videla stovky ľudí ako trénujú na Naznacky4 resizemasové vystúpenie. Predstavte si to. Pätnásťtisíc ľudí trénuje šesť rokov kvôli osemminútovému vystúpeniu. Všetci v rovnakých dresoch. Prišlo mi to neuveriteľné. Úžasné. Absurdné. Zaujalo ma to medzigeneračné spojenie. Na jednej strane deti, na druhej deväťdesiatroční ľudia. Preto som si za protagonistov vybrala mladého Radka a trénera Mirka," popisuje režisérka Mária Pinčíková svoju motiváciu nakrútiť svoj prvý celovečerný film práve o Hnutí Sokol. „Okrem mňa a hlavnej kameramanky Denisy Buranovej sú pod filmom podpísaní ďalší štyria režiséri a siedmi kameramani. Každý režisér sledoval líniu iného protagonistu. Kľúčový slávnostný večer máme nakrútený z piatich rôznych uhlov pohľadov,” dopĺňa Pinčíková k unikátnemu spôsobu, akým film Na značky! vznikal. Spolurežisérmi, ktorí sa na filme podieľali, boli aj slovenkí dokumentaristi Miro Remo a Juraj Šlauka.

Naznacky2 resizeMária Pinčíková patrí k silnej nastupujúcej generácii mladých dokumentarstiek. Svojím filmom prináša do slovenskej kinematografie štýlovú sviežosť i komediálnu hravosť, ktorá u nás nemá ekvivalent. Projekt mladého tímu filmárov okolo Márie Pinčíkovej zastrešila producentka Zuzana Mistríková zo spoločnosti PubRes. „Pamätám si, ako za mnou tvorcovia filmu prišli po prvýkrát. Doniesli rozšírený námet, ktorý dokumentoval veľmi poctivú prípravu a hlbokú úvahu nad látkou, ktorá ich zaujala. Námet bol výborný, ale presvedčila ma najmä ich nesmierna zanietenosť, energia, s ktorou sa do projektu vrhli a najmä, že vedeli čo chcú a ako. Debutujúca režisérka dokázala presvedčiť aj skúsených režisérov, kameramanov a strihačov, aby sa s ňou do tohto jedinečného dobrodružstva pustili,” opisuje, čo stálo na počiatku rozhodnutia produkovať film Zuzana Mistríková. „Z producentského hľadiska to bola výzva – vzhľadom na termín zletu a jeho neopakovateľnosť muselo rozhodnutie o nakrúcaní padnúť predtým, ako sa dali zabezpečiť potrebné Naznacky5 resizefinančné prostriedky. V PubRes sme to riskli a bola to jazda, ktorú neľutujeme. Konieckoncov, vyviezla nás až do medzinárodného výberu skvelého workshopu doc.incubator a napriek pandémii i na plátno renomovaného festivalu Doclisboa,” dodáva Mistríková.

Snímka Na značky! vstúpi do slovenských kín 1. júla. Diváci sa okrem klasických uvedení v kamenných kinách môžu tešiť tiež na exteriérové premietania v amfiteátroch vo vybraných slovenských mestách, promo turné a diskusie s tvorcami filmu v Bratislave i regiónoch. Okrem toho plánuje spoločnosť Film Expanded pomocou svojej vzdelávacej platformy Dokument na kolesách zorganizovať sériu školských podujatí, keďže ústrednou pre film i samotné hnutie Sokolov je myšlienka humanizmu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.