Na Európske filmové ceny SFTA navrhla snímky Muž so zajačími ušami a Správa

EFAlogo resizePrezídium Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) vybralo kandidátov na Európske filmové ceny. V kategórii Hraný film navrhuje snímky Muž so zajačími ušami režiséra Martina Šulíka a Správa Petra Bebjaka. O víťazoch prestížneho uznania sa rozhodne začiatkom decembra 2021 v Berlíne.

Muž so zajačími ušami  je lyrická komédia o mužovi, ktorý je zrazu obdarený zvláštnou schopnosťou – narastú mu zajačie uši a počuje myšlienky iných ľudí. Pochopí, že si o sebe vytvoril falošnú predstavu a jeho rodina, priatelia a známi ho vnı́majú úplne inak ako si myslel. Rozhodne sa to zmeniť. Vo filme sa objavia TanaPauhofovaMiroslavKrobot resizeznáme herecké mená. Hlavnú rolu stvárnil Miroslav Krobot, jeho dlhoročného priateľa si zahral Oldřich Kaiser, bývalú manželku Zuzana Kronerová a aktuálnu partnerku Alexandra Borbély. V roli dcéry sa objaví Táňa Pauhofová.Svetovú premiéru mal film na 36. medzinárodnom filmovom festivale vo Varšave, kde dostal veľmi pozitívne ohlasy nielen od divákov, ale aj od odbornej poroty. Za svoj 10. jubilejný film získal Martin Šulík ocenenie za najlepšiu réžiu spomedzi 15 súťažných zahraničných filmov. Film zároveň ocenila aj ekumenická porota festivalu. Distribučná premiéra je naplánovaná na 1. júl 2021.

Vojnová dráma Správa režiséra Petra Bebjaka je adaptáciou knihy Alfréda Wetzlera Čo Dante nevidel. Dielo zobrazuje príbeh dvoch mladých slovenských židov Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu, ktorým sa v apríli 1944 podarilo ujsť z koncentračného tábora Osvienčim. Zverejnenie podrobnej 32-stranovej správy o tom, ako tábor smrti fungoval, pomohlo zachrániť životy státisícov ľudí. Vo filme sa predstavia Noel Czuczor či Peter Ondrejička. Vlani nominovala Slovenská filmová a televízna akadémia film SpravaNoel Czuczor resizeSpráva ako slovenského národného kandidáta na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) v kategórii najlepší medzinárodný celovečerný film. Snímku si mohli pozrieť ako prví diváci v novembri 2020 v Čadci, následne v januári 2021 v Spojených štátoch v Los Angeles prostredníctvom medzinárodnej židovskej organizácie pre ľudské práva. K dnešnému dňu je Správa distribuovaná v Spojenom kráľovstve, Španielsku, Brazílii, Kanade, čoskoro bude v Japonsku, Nemecku, Francúzsku, Českej republike a v priebehu jesene vo viacerých ďalších krajinách. Na Slovensku bude po pandemickom období v kinách od 23. septembra 2021.

Európske filmové ceny udeľuje každoročne od roku 1988 Európska filmová akadémia ako uznanie za vynikajúce výsledky v oblasti európskeho filmu. Ceny sa udeľujú v 26 kategóriách, z ktorých najdôležitejšia je Najlepší film. Zameriavajú sa na európsku kinematografiu a európskych producentov, režisérov a hercov. Tohtoročné 34. európske filmové ceny sa budú udeľovať v Berlíne 11. decembra 2021. Nominácie budú zverejnené naživo online na stránke www.europeanfilmawards.eu 9. novembra 2021.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.