Everest – najťažšia cesta sa dočkal uvedenia v kinách

Everest resizeFilm Pavla Barabáša Everest - najťažšia cesta získal ďalšiu cenu, tentokrát na festivale Hory a mesto. Snímka rozpráva príbeh odvahy a odhodlania slovenských horolezcov a je zároveň pamiatkou na tých, ktorí sa z obávanej hory nevrátili. Diváci môžu od tohto týždňa vidieť film konečne na veľkom plátne kín, do ktorých ho prináša Asociácia slovenských filmových klubov.

Premiéra filmu Everest - najťažšia cesta sa konala online 12. marca na platforme Kino doma. Film si získal mnoho medzinárodných ocenení. Tým najnovším je Cena poroty na festivale Hory a mesto, ktorý sa konal 19. až 23. mája. Strhujúci dokument Pavla Barabáša o legendárnej československej horolezeckej expedícii na najvyšší vrchol sveta z roku 1988 zhodnotil člen poroty, fotograf a horolezec Pat Morrow: ,,Vo svete dobrodružného filmu je meno Paľa Barabáša synonymom k precízne vystavaným dokumentom, ktoré vrhajú ľudské svetlo na drámu, výzvy a zadosťučinenie, ktoré so sebou prináša horolezectvo. V roku 1988 sa na jednej z najťažších stien Everestu odohral tragický, no hrdinský boj malého elitného tímu slovenských horolezcov - expedícia, ktorú slovenská komunita intenzívne vníma, ale mimo Európy bola doteraz prevažne neznáma. Následky rozhodnutia vybrať sa Ťažkou cestou sú ešte viac zosilnené v tomto vynikajúco spracovanom filme.” Vďaka festivalu Hory a mesto bol film uvedený aj na veľkom plátne v Amfiteátri Rača. Diváci môžu tento týždeň vidieť film konečne aj naživo v kinách po celom Slovensku. S programovaním filmu začalo bratislavské Kino Lumière, ktoré otvorilo svoje brány minulý piatok a Everest – najťažšia cesta zaradilo v rámci cyklu „stratené v covide“.

Film Everest – najťažšia cesta majstrovsky a zároveň citlivo spracováva jednu z najväčších tragédií Slovákov v Himalájach. Dokument získal množstvo významných ocenení na medzinárodných festivaloch v krajinách ako Južná Kórea, Argentína, Macedónsko, či Španielsko. „Režisér dojímavým spôsobom ukázal zodpovednosť lídra expedície v extrémnych podmienkach,“ vyjadrenie poroty Medzinárodného festivalu horských filmov Sila hôr v Poľsku.

Na najvyššej hore sveta Mount Evereste je najstrmšou a najťažšou juhozápadná stena. Jej prelezenie bolo svetovou výzvou, a preto sa o to pokúšalo mnoho veľkých medzinárodných expedícií. Až v roku 1975 sa podarilo osemnástim členom britskej výpravy za pomoci štyridsiatich šerpov, fixných lán a kyslíkových prístrojov preliezť obávanou stenou. Vedúci výpravy Chris Bonington dostal za tento úspech Rad britského impéria a cestu nazval The Hard Way (Ťažká cesta). Vo svojej rovnomennej knihe, ktorá sa stala aj na Slovensku bestsellerom, napísal: "V Himalájach sa stále viac presadzuje alpský štýl – bez podpory výškových nosičov, bez fixných lán, bez kyslíka. V juhozápadnej stene Mount Everestu však o podobnom prístupe nemôže byť ani reč!“ Jeho úvaha sa tak stala výzvou pre generáciu nastupujúcich najlepších horolezcov sveta. Štyria slovenskí horolezci nastúpili do tejto steny v roku 1988. Keby mali viac šťastia, stali by sa najlepšími z najlepších. Filmový dokument Pavla Barabáša je emotívnou pamiatkou na tých, čo Mount Everest najťažšou cestou alpským štýlom vyliezli, no naspäť sa nevrátili.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.