V Banskej Štiavnici bude dokumentárny Workshop Ex Oriente Film

BanskaStiavnicalogo resizeEx Oriente Film, medzinárodná platforma zameraná na vývoj autorských dokumentárnych filmov a ich financovanie sa po trinástich rokoch vracia na Slovensko. Tradične trojfázový tréningový program uskutoční svoju prvú časť v dňoch 20. - 25. júna v Banskej Štiavnici. Workshop má podtitul Find Your Way - Vision, Space and Storytelling a je zameraný na literárnu prípravu dokumentárnych projektov. S českým Institutom dokumentárního filmu ho organizuje slovenské občianske združenie Film Expanded zastrešujúce aj projekt alternatívnej distribúcie Dokument na kolesách.

„Tešíme sa, že Ex Oriente Film sa po trinástich rokoch vracia na Slovensko. Považujeme to za dôležitý krok, a to v kontexte dlhodobo dobrej česko-slovenskej spolupráce, ako aj v kontexte medzinárodného presahu platformy. Ex Oriente Film otvárame ako pre slovenských filmových profesionálov, čím vzniká potenciál vytvorenia medzinárodných koprodukcií, tak aj pre študentských observerov. Naša snaha o inklúziu je v neposlednom rade viditeľná aj zo sprístupnenia nemalej časti výživného programu obyvateľom Banskej Štiavnice a širokej verejnosti,” povedal Roman Pivovarník, člen Film Expanded. „Institut dokumentárního filmu pre nás predstavuje inšpiratívny hub s pozoruhodne vybudovanou štruktúrou platforiem na poli autorského dokumentárneho filmu. Je nám cťou s ním spolupracovať. Za finačnú podporu ďakujeme Audiovizuálnemu fondu,” dodal Pivovarník. „Situovanie Ex Oriente Film na mapu slovenskej audiovízie má potenciál kontinuálnej spolupráce. Vzhľadom k rozsahu a dôležitosti česko-slovenského parnerstva ide napokon o pochopiteľný krok. Slovenské industry prostredie bude mať možnosť sa workshopu aktívne zúčastniť a slovenská audiovízia sa na ňom odprezentuje medzinárodne. Bez zaangožovania Film Expanded by workshop v Banskej Štiavnici nedosiahol túto nadhodnotu,” vyjadril sa Tomáš Tožička, riaditeľ Institutu dokumentárního filmu.

Slovenská kinematografia sa na Ex Oriente Film odprezentuje na paneli, kde príde Slovenskú filmovú krajinu predstaviť riaditeľka Slovak Film Commission Zuzana Bieliková, dokumentárnu dramaturgiu Rozhlasu a televízie Slovenska odprezentuje Ondrej Starinský. Ex Oriente Film sa zúčastnia študentskí observeri z Filmovej a televíznej fakulty VŠMU a takisto slovenskí profesionáli z prostredia dokumentárneho filmu, ktorí budú mať rovnakú možnosť nahliadnuť do procesu tvorby dokumentárneho filmu v medzinárodnom kontexte

Z vyše 100 projektov bolo vybraných 12 najkvalitnejších
Spomedzi viac ako stovky prihlásených projektov zo štyridsiatich krajín vybrali medzinárodní selektori dvanásť najlepších. Režiséri ich prídu do Banskej Štiavnice vyvíjať v tandeme so svojimi producentmi. Medzi vybrané projekty patrí napríklad pozoruhodný príbeh rómskych partizánov s názvom Ako som sa stala partizánkou od českej režisérky Věry Lackovej, ktorý je pátraním po osobnej identite a identite rómskeho etnika srkz dejiny druhej svetovej vojny. Iný český projekt Pohodlné století portrétuje 20. storočie tak, ako sa udialo v plzeňských interiéroch od svetoznámeho architekta Adolfa Loosa. Tieto nedávno znovuobjavené pamätníky životného štýlu piatich bohatých nemecky hovoriacich židovských rodín sú javiskom, na ktorom sa odohrávajú banálne aj kľúčové okamihy v živote jednotlivcov aj celej strednej Európy. Dokument Celibát českej fotografky Libuši Rudinskej bude zaznamenávať príbehy kňazov, rádových sestier či rehoľníkov, ktorí žili v celibáte a rozhodli sa ho opustiť. Medzi zaujímavé zahraničné projekty patrí rovnako A Man Sings After War srbskej autorky Any Otašević z troch rôznych krajín - Srbska, Iraku a Sýrie, z ktorých každá bojuje so svojou vojenskou históriou pomocou umenia. Vo finálnej selekcii sú tiež projekty z Maďarska, Ruska, Poľska či Chorvátska.

Počas troch týždňových stretnutí na workshope režiséri rozvíjajú témy, príbeh, vizuálny štýl a prezentáciu svojich pripravovaných filmov, zatiaľ čo producenti intenzívne pracujú na finančnom pláne, produkčnej a distribučnej stratégii projektu a získavajú nové znalosti o medzinárodnom trhu. Počas prvého stretnutia sa účastníci venujú hlavne tematickým aspektom svojho dokumentárneho projektu. Zameriavajú sa na námet a protagonistov filmu, na rozbor jeho silných a slabších stránok a posúdenie v medzinárodnom kontexte. Ďalšie časti workshopu sa konajú v októbri na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava a v marci na East Doc Platform, súčasti českého dokumentárneho festivalu Jeden svet.

Vývoj projektov prebieha ako v skupinových dielňach, tak pri individuálnych konzultáciách, kedy účastníci získavajú spätnú väzbu od popredných zahraničných tvorcov a odborníkov. Patria medzi nich významný bosniansky režisér a strihač Alen Drljević (Chlapi neplačú, Karneval), český režisér Filip Remunda (Český sen - s Vítom Klusákom, Bratři Okamurové), poľský producent Maciej Kubicki (Over the Limit, One Man Show), slovenský dokumentarista Robert Kirchhoff (Diera v hlave, Kauza Cervanová), producent dokumentárnych filmov a niekdajší šéf European Documentary Network Mikael Opstrup, česká dramaturgička a režisérka Ivana Pauerová Miloševičová či izraelská režisérka Hilla Medalia (Leftover Women, Censored Voices) s tromi nomináciami na ceny Emmy. V minulosti sa workshopu ako tútori zúčastnili významní svetoví dokumentaristi ako Viktor Kossakovsky či Mike Bonanno.

Medzi medzinárodne úspešné slovenské projekty doposiaľ vyvíjané v rámci Ex Oriente Film workshop patria: Diera v hlave (Robert Kirchhoff, 2016), Slepé lásky (Juraj Lehotský, 2008), Zvonky šťastia (Marek Šulík, Jana Bučka, 2012), Zamatoví teroristi (Peter Kerekes, Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský, 2013), Nový život (Adam Oľha, 2012), Kapela (Ladislav Kaboš, 2018) a ďalšie.

Ex Oriente Film pre obyvateľov Banskej Štiavnice a širokú verejnosť
Vedľa skupinových dielní, individuálnych konzultácií a prednášok zameraných na rozličné aspekty vývoja dokumentárnej látky ponúkne prvé stretnutie Ex Oriente Film sériu inšpiračných masterclasses, projekcií a prípadových štúdií vedených poprednými tvorcami a expertami, pričom tento program  otvárajú organizátori aj verejnosti. Obyvatelia Banskej Štiavnice ako aj široká verejnosť budú môcť navštíviť projekcie s prípadovými štúdiami a Q&A k filmom, medzi ktoré patrí napríklad snímka Chlapi neplačú (2017), ktorá výrazne zarezonovala na viacerých medzinárodných filmových festivaloch, vrátane ačkového karlovarského. Film ponúka historický vhľad do dejín vojny v bývalej Juhoslávii prizmou súčasnosti, no ako prípadová štúdia ukazuje tiež situáciu zlomených individualít, ktoré vojnu prežili a pokúsili sa vrátiť do každodennosti. V rámci otvoreného programu budú uvedené aj unikátny portrét slovenských jazzmanov Para nad riekou (2015) od Roberta Kirchhoffa a Filipa Remundu či prednáška režiséra a dramaturga Jana Gogolu ml. o historickom vhľade do spojníc a rôznic českej a slovenskej dokumentárnej krajiny.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.