Aprílové číslo Film.sk

film.sk 4 obalka resizeV aktuálnom čísle Film.sk sa stretá história so súčasnosťou. Časť jeho obsahu je venovaná 50. výročiu Slovenskéhofilmového ústavu (SFÚ) a významným jubilantom, ktorí tvoria dejiny slovenskej kinematografie, čitatelia sa však rovnako dočítajú o nových filmoch, ktoré prichádzajú do kín alebo sa ešte aktuálne premietajú. Nové číslo Film.sk je tak dôkazom, že tunajšia kinematografia má svoju históriu, ale rovnako dôležité je, že má čo ponúknuť aj zo súčasnej filmovej tvorby, ako to v úvodníku mesačníka pripomína jeho šéfredaktor Daniel Bernát.

Od apríla, keď si SFÚ pripomína svoje 50. výročie, sa v každom čísle Film.sk až do konca roka budú môcť čitatelia dozvedieť zaujímavé informácie zo zákulisia ústavu, týkajúce sa jeho histórie aj súčasnosti. Pod logom výročia je v aktuálnom čísle filmovému ústavu venovaný rozhovor s jeho generálnym riaditeľom Petrom Dubeckým. Hovorí v ňom napríklad aj o tom, čím SFÚ počas svojej histórie prešiel a čím je dnes v roku svojej polstoročnice. O významných osobnostiach z histórie slovenskej kinematografie hovoria aj profily osobností. O režisérovi Dušanovi Hanákovi píše filmový publicista Pavel Branko a o režisérovi Jurajovi Jakubiskovi filmový teoretik a estetik Peter Michalovič. Film.sk sa vracia aj k tvorbe legendárneho herca a režiséra Paľa Bielika a „oscarového“ Jána Kadára

 

Novinky informujú o troch premiérach nových slovenských filmov v kinách. Jedným z nich je dokumentárny film Exponáty alebo príbehy z kaštieľa režiséra Paľa Koreca. Ďalšou premiérou je rovnako dokument Tomáša Krupu pod názvom Absolvensti / Sloboda a treťou slovenskou novinkou je historický poviedkový film Intrigy debutanta Juraja Kiliána.  

 

Aj v tomto čísle pokračuje seriál Svet spravodajského filmu, v ktorom Film.sk upozorňuje na filmové týždenníky Týždeň vo filme z archívu Slovenského filmového ústavu (SFÚ) v programe televízie TA3. Pravidelnou je tiež rubrika Tipy mesiaca, v apríli na zaujímavé tituly z programu Kina Lumiere upozorňuje filmová publicistka Nina Hradiská.V rubrike Myslím si, ktorá od začiatku tohto roka nahradila pôvodné Plus / mínus a každý mesiac v nej formou glosy alebo komentára reflektuje aktuálne dianie v kinematografii iný autor, sa v apríli pri príležitosti 50. výročia SFÚ zamýšľa minister kultúry Marek Maďarič.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.