Zomrel herec Burt Young, známy z filmovej série Rocky

Burt YoungAmerický herec talianskeho pôvodu Burt Young, ktorého preslávila úloha Paulieho z legendárnej filmovej série Rocky, navždy opustil tento svet. Vo veku 83 rokov naposledy vydýchol ešte v nedeľu 8. októbra 2023 v kalifornskom Los Angeles, o čom informovali s oneskorením i zahraničné médiá vrátane známeho britského denníka Daily Mail. Presná príčina úmrtia zatiaľ nebola odhalená.

Burt Young sa narodil 30. apríla 1940 vo štvrti Queens v New Yorku ako syn Josephine a Michaela DeLouisa. Zaujímavosťou je, že sa v minulosti venoval boxu, no inak vyštudoval herectvo u legendárneho Lee Strasberga a nakoniec teda zakotvil vo filme. Debut si pripísal na konto v roku 1970 prostredníctvom hororu Carnival of Blood a vidieť ste ho mohli aj vo filmoch Cez 110. ulicu (1972), Čínska štvrť, alebo Gambler (1974). Skutočný prelom prišiel už dva roky neskôr vďaka ikonickej snímke Rocky (1976), kde si zahral postavu Paulieho a tá mu dokonca vyniesla nomináciu na Oscara.

Túto úlohu si inak zopakoval vo všetkých dieloch tejto série (Rocky II, Rocky III, Rocky IV, Rocky V a Rocky Balboa), no nežil ani zďaleka iba ňou. Objavil sa ešte v snímkach ako Ultimátum (1977), Vtedy v Amerike (1984), Posledný útek do Brooklynu (1989), Modrooký Mickey (1999), Transamerika (2005), alebo New York, milujem ťa (2008). Nevyhýbal sa ani televízii, kde ho mohli diváci vidieť i v seriáloch ako M*A*S*H, Miami Vice, Alfred Hitchcock uvádza, Columbo, Sopránovci, Maharadžova dcera, Krajné medze alebo Ruská panenka. Prostredníctvom sociálnej siete Instagram na neho zaspomínal i samotný Sylvester Stallone.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.