Zomrel slovenský režisér Stanislav Párnický

Stanislav PárnickýVo veku 77 rokov zomrel 31. marca 2023 legendárny slovenský režisér Stanislav Párnický. Podrobnosti jeho úmrtia nie sú zatiaľ známe, samotnú informáciu potvrdila pre RTVS jeho dcéra Lucia Párnická. Slovenský tvorca, ktorý stál za množstvom známych filmov pritom zomrel jeho dva týždne pred jeho 78. narodeninami.

Stanislav Párnický sa narodil 11. apríla 1945 v Piešťanoch. Vyštudoval divadelnú réžiu na VŠMU v Bratislave a už mladosti sa prejavil jeho talent, keďže za svoju inscenáciu Tiger a Stenotypisti získal cenu za réžiu na festivale študentských divadiel v nemeckom Erlangene. Po skončení štúdia krátko pôsobil v Divadle SNP v Martine. K filmovej réžii sa dostal v polovici sedemdesiatych rokov, kedy začal nakrúcať filmy pre Slovenskú televíziu. Spomeňme napríklad Šťastie zberateľov (1972), Americkú tragédiu (1976), Klebetnice (1978), Zbožňovanú (1980), Cukor (1982) či O mužoch, ženách a deťoch (1984).

V roku 1985 nakrútil úspešný film z obdobia druhej svetovej vojny Kára plná bolesti, za snímku Južná pošta (1987) získal Osobitnú cenu Filmového festivalu pracujúcich. Za zmienku stojí aj pokračovanie snímky Pásla kone na betóne Štefana Uhera pod názvom ...kone na betóne (1995). Po roku 2000 už nakrúcal menej, s filmovou tvorbou sa rozlúčil televíznou rozprávkou Zázračný nos (2016). Angažoval sa aj v seriálovej tvorbe, kde naposledy režíroval seriál Kolonáda (2013). Jeho filmy sa dočkali i ocenení na viacerých festivaloch a sám Párnický sa neskôr stal prvým vedúcim katedry filmovej a televíznej réžie a dekanom Filmovej a televíznej fakulty VŠMU. Bol členom Slovenskej filmovej a televíznej akadémie a v roku 2017 sa dočkal Ceny ministra kultúry SR.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.