Zomrela herečka Soňa Valentová

Soňa ValentováVo veku 76 rokov zomrela v sobotu 10. decembra 2022 známa slovenská herečka Soňa Valentová. Bola považovaná za jednu z najvýznamnejších osobností slovenského filmu a divadla, no v posledných rokoch bojovala s viacerými zdravotnými problémami. Túto informáciu potvrdila pre TASR tlačová tajomníčka Slovenského národného divadla Izabela Pažitková.

Soňa Valentová sa narodila 3. júna 1946 v Trnave a hoci sa spočiatku venovala baletu a hre na klavír, nakoniec sa rozhodla pre herectvo, ktoré vyštudovala vo Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Svoju kariéru začala na doskách Slovenského národného divadla, kde nezriedka stvárňovala pomerne komplexné charaktery. Jej debutovým filmom sa stala oceňovaná historická dráma Kladivo na čarodejnice z roku 1969, kde dokázala okamžite zaujať.

Z ďalších známych filmov, v ktorých sa objavila spomeňme dobrodružnú drámu Noční jazdci (1981), Kam, pánové, kam jdete? (1987), Marta a ja (1990), Requiem pro panenku (1991), Lady Macbeth Mcenského újezdu (1992), Lea či Zabudnuté svetlo (oba 1996). Diváci si ju však budú pamätať aj z legendárnej Perinbaby (1985) od Juraja Jakubiska, kde stvárnila postavu zlej macochy. Objavila sa aj v mnohých televíznych snímkach a zahrala si aj v seriáloch ako Útek zo zlatej krajiny, Slovácko sa nesúdi alebo Odsúdené. K tomu treba prirátať pravidelné účinkovanie na divadelných doskách, kde svoj dokázala využívať aj svoj spevácky talent - napríklad i v slávnom slovenskom muzikále Na skle maľované. Na verejnosti sa prestala objavovať v roku 2016, potom čo ju nečakane postihla cievna mozgová príhoda.

V priebehu svojho života získala i viacero ocenení - mimo iné jej patrí aj titul zaslúžilej umelkyňe a v roku 2006 jej bolo udelené štátne vyznamenanie Radu Ľudovíta Štúra II. triedy za prínos ku kultúre. Okrem toho je autorkou autobiografickej knihy Prelet nad životom (2010). Bola raz vydatá a svojim manželom, režisérom a scenáristom Pavlom Hasprom tvorili pár až do jeho smrti v roku 2004. Spolu s ním vychovávala dvojicu dcér, pričom jednou z nich je slovenská speváčka a herečka Katarína Hasprová.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.