Zomrel dvorný skladateľ Davida Lyncha Angelo Badalamenti

Angelo BadalamentiEšte v nedeľu 11. decembra 2022 zomrela vo svojom dome v New Jersey vo veku 85 rokov významná osobnosť zo sveta filmovej hudby, americký skladateľ Angelo Badalamenti. Verejnosti bol predovšetkým známy ako dvorný skladateľov hudby k dielam kultového režiséra Davida Lyncha, no v niekoľkých prípadoch sa dokonca i sám postavil pred kameru. Podľa informácií tlačovej agentúry DPA odišiel z tohto sveta prirodzenou smrťou v kruhu svojich najbližších.

Narodil sa 22. marca 1937 v New Yorku, pričom jeho otec pochádzal zo Sicílie. Už v ôsmich rokoch sa začal učiť hrať na klavíri a neskôr vyštudoval hudobné konzervatórium na Manhattane. Spočiatku sa začal ako skladateľ angažovať v divadelných hrách a na prvý filmový zárez si musel počkať až do roku 1974, kedy sa jeho hudba objavila v snímke československého režiséra Ivana Passera Zákon a neporiadok. Filmový svet ho však začal skutočne registrovať až vďaka mysterióznemu thrilleru Davida Lyncha Modrý zamat (1986), ktorý pre neho znamenal vytúžený zlom.

Už o rok na to bolo možné počuť jeho hudbu vo vcelku pozitívne prijatom horore Nočná mora v Elm Street 3: Bojovníci zo sna (1987), podieľal sa i na známej sviatočnej komédii Vianočné prázdniny (1989), dobrodružnej fantasy Mesto stratených detí (1995), Príliš dlhých zásnubách (2004), alebo Poslednom kvartete (2012). Najväčšiu slávu mu však priniesla spolupráca s režisérom Davidom Lynchom, ktorý si ho prizval nielen k filmom ako Divokosť v srdci (1990), Lost Highway (1997), či Mulholland Drive (2001), ale aj k dnes už legendárnemu seriálu Twin Peaks. Za svoju prácu k Príbehu Alvina Straighta (1998), či už spomínanému Mulholland Drive bol ocenený nomináciami na Zlatý Glóbus a za Twin Peaks sa mu zase ušla trojica nominácií na Emmy Awards.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.