Zomrela herečka Inna Čurikovová z Mrázika

Inna ChurikovaVo veku 79 rokov zomrela v Moskve 14. januára 2023 známa ruská herečka Inna Čurikovová. Informovala o tom ruská agentúra TASS s tým, samotná herečka sa údajne nedokázala zotaviť zo zranenia, ktoré utrpela vlani v lete pri nehode na javisku. Pohreb národnej umelkyňe sa uskutoční v utorok 17. januára.

Inna Čurikovová sa narodila 5. októbra 1943 v meste Belibej v Baškirsku. Divadlu sa začala venovať už za mladých čias a hoci sa jej nepodarilo dostať divadelného učilišťa B. Ščukina, následne bola prijatá do Ščepkinovho divadelného učilišťa, kde v roku 1965 ukončila štúdium herectva. V tom istom roku sa stala i herečkou Divadla mladého diváka. K filmu sa dostala už behom študentských čias a ešte počas nich si tak zahrala v rozprávke dobre známej aj v našich končinách. Reč je, samozrejme, o úspešnom Mrázikovi, kde stvárnila postavu Marfuše.

Samotná herečka sa výrazne preslávila už vďaka filmom ako Ohňom se neprebrodíš (1967) a Začiatok (1970) svojho neskoršieho manžela, uznávaného režiséra Gleba Panfilova. Mimo toho však spomeňme aj ďalšie známe snímky ako To je ten baron Prášil (1979), Vojnová romanca (1983), Rok psa (1993), Rjaba, sliepočka jarabá (1994), alebo Širli-Myrli (1995). Za spomínanú Vojnovú romancu získala Strieborného medveďa v Berlinale a je i držiteľkou viacerých ďalších ocenení vrátane ruského Zlatého orla. Samotná herečka sa v priebehu svojho života verejne angažovala proti viacerým krokom Vladimíra Putina a podporovala aj iniciatívy na ochranu zvierat.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.