Zomrela režisérka Marie Poledňáková

Poledňáková MarieV utorok 8. novembra 2022 zomrela známa česká režisérka a scenáristka Marie Poledňáková. V čase úmrtia mala 81 rokov a podľa informácií českých médií s odvolaním na filmového producenta, respektíve šéfa spoločnosti Falcon Jána Bradáča odišla v kruhu najbližšej rodiny. Poledňáková bola mnohými považovaná za kráľovnú českých komédií a podieľala sa na na vzniku hneď niekoľkých legendárnych snímok.

Marie Poledňáková sa narodila v Strakoniciach 7. septembra 1941. V počiatkoch kariéry jej výrazne pomohol scenárista Jaroslav Dietl, ktorý jej v roku 1961 ponúkol miesto asistentky réžie v Československej televízi. Popri tom sa jej podarilo vyštudovať Akadémiu muzických umení v Prahe a v sedemdesiatych rokoch sa mohla začať konečne presadzovať vlastnými silami. Jej filmovým debutom bola televízna snímka Včera a dnes (1971), ktorú nielen zrežírovala, no napísala si k nej aj scenár. Už o šesť rokov na to ju však poznalo i celé Česko a môže za to vďačiť svojej mimoriadne oceňovanej komédii Ako vytrhnúť veľrybe stoličku (1977) s legendárnym detským hercom Tomášom Holým.

Len o rok na to sa jej podarilo dôstojne nadviazať na svoj prelomový film a to voľným pokračovaním Ako dostať otecka do polepšovne (1978). Jej ďalšia rodinná komédia Kotva u přívozu (1980) síce nezaznamenala až tak veľký úspech, no všetko si vynahradila už čoskoro legendárnou snímkou S tebou ma baví svet (1982), ktorú neskôr českí diváci zvolili za komédiu storočia. V prvej polovici deväťdesiatych rokov sa spolupodieľala na vzniku dnešnej TV Prima a svoju dlhšiu pauzu prerušila až ďalším voľným pokračovaním svojej známej série Ako sa krotia krokodíly (2006). Jej poslednými filmami boli divácky úspešné komédie Líbáš jako Bůh (2009) a Líbáš jako ďábel (2012) - v roku 2016 sa totiž stiahla do ústrania po tom, čo prežila mozgovú príhodu. Jej manželom bol český muzikológ Ivan Poledňák, s ktorým mali syna Petra.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.