Zomrela česká herečka Valentina Thielová

Valentina ThielováČeská filmová scéna zažíva smútok, kedže spolu s Jiřím Somrom opustila tento svet koncom uplynulého týždňa aj ďalšia známa herecká osobnosť. Herečka Valentina Thielová zomrela ešte v sobotu 15. októbra 2022, pričom naposledy vydýchla v Prahe vo veku 89 rokov. Túto informáciu zverejnila pre médiá jej neter Michaela Svatá.

Valentina Thielová sa narodila 12. marca 1933 v Prahe ako Valentina Strachovová. Jej rodičia sa prisťahovali do Čiech z Ruska, pričom Valentina túžila spočiatku po kariére baletky. K herectvu sa dostala viac-menej náhodou a najväčšiu zásluhu mal na tom jej prvý manžel, Český básnik a spisovateľ Vladimír Thiele. Prvýkrát sa objavila v krátkometrážnom filme Něco se tu změnilo (1955), no zlom pre ňu znamenal až úspešný konkurz do komédie Florenc 13,30 (1957). Po svojom úspešnom filmovom debute, kde stvárnila jednu z hlavných úloh, začala dostávať čoraz viac príležitostí. Ďalej si napríklad zahrala vo filmoch Probuzení (1959), Boxer a smrť (1962), Bláznova kronika (1964) či Kým skončí táto noc (1965). Politická nepohodlnosť jej druhého manžela Arpáda Vilčeka jej síce trochu skomplikovala kariéru, no výrazne sa na nej neodpísala.

Postrehúť ste ju mohli aj v snímkach Na kolejích čeká vrah (1970), Leto s kovbojom (1976), Brácha za všechny peníze (1978), no predovšetkým v legendárnej komédii Sněženky a machři (1982). Objavila sa aj vo filme Copak je to za vojáka, či v treťom dieli básnickej série Ako básnikom chutí život (oba 1987). Nevyhýbala sa ani televíznej tvorbe, v rámci ktorej účinkovala aj v známych seriáloch Panoptikum Města pražského, Dobrodružstvá kriminalistiky, či Bylo nás pět. V novom tisícročí už toľko nenakrúcala a svoju derniéru si odbila v roku 2015 v ďalšom seriáli Stopy života.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.