Zomrela kostymérka Tatiana Kovačevičová

Tatiana KovačevičováVo veku 77 rokov skonala dňa 16. novembra 2022 slovenská kostýmová výtvarníčka Tatiana Kovačevičová. Verejnosti možno až tak nebola známa, no jej prínos domácej filmovej scéne bol nespochybniteľný. Behom svojej kariéry spolupracovala s mnohými slávnymi režisérmi, pričom kostýmy tvorila aj pre televíziu či divadlo. Tuto smutnú správu oznámila jej najbližšia rodina s tým, že posledná rozlúčka sa má konať piatok 25. novembra o 13.15 hod. v bratislavskom krematóriu.

Tatiana Kovačevičová sa narodila 3. mája. 1945 v Liptovskom Mikuláši ako dcéra ďalších významných osobností - priekopníka filmového dokumentu na Slovensku Ivana Júliusa Kovačeviča a etnografky Soni Kovačevičovej. V mladosti študovala bábkoherectvo na Divadelnej fakulte AMU v Prahe, no neskôr sa začala venovať odboru réžia a dramaturgia. Po návrate na Slovensko začala pracovať ako odborná asistentka pre bábkové divadlo a od roku 1976 sa začala venovať kostýmovému výtvarníctvu. Spolupracovala ako so Slovenským filmom, ČST, so spevákmi populárnej hudby či s viacerými domácimi divadlami. Jej filmovým debutom bola snímka Biela stužka v tvojich vlasoch (1977) režiséra Vladimíra Kavčiaka.

V priebehu svojej profesionálnej kariéry sa podieľala na filmoch mnohých známych režisérov. Spomeňme napríklad Štefana Uhera, Martina Ťapáka, Dušana Trančíka, Juraja Herza, Stanislava Párnického či Andreja Letricha. Podieľala sa napríklad i na filme Katera (1981) alebo seriáli Alžbetin dvor (1986). Jej posledným filmovým projektom bola snímka ...kone na betóne (1995), po ktorej prestala venovať kostýmovej tvorbe a presedlala k iným činnostiam. Bola spoluautorkou knižnej publikácie Urob si bábky (1978) a mimo iné i zakladateľkou Múzea gýča v Kremnici.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.