Zomrela herečka a speváčka Irene Papas

irene papasZnáma grécka herečka a speváčka Irene Papas zomrela 14. septembra 2022 vo veku 93 rokov. V priebehu svojej kariéry účinkovala v desiatkach filmov, pričom najvýraznejšie ju preslávil legendárny Grék Zorba z roku 1964. Naposledy vydýchla v gréckom Chiliomodi, pričom detaily úmrtia, ktoré potvrdilo i domáce ministerstvo kultúry, neboli zverejnené.

Irene Papas, ktorá sa narodila 3. septembra 1926 rovnako v Chiliomodi, objavil pre svet filmu legendárny režisér Elia Kazan. Jej filmovým debutom bol domáca snímka Fallen Angels z roku 1948, hoci v ňom stvárnila iba menšiu rolu. V priebehu nasledujúcich rokoch ju však začali obsadzovať ďaleko viac a prvý film, ktorý je priniesol medzinárodné uznanie, bola oceňovaná vojnová dráma Delá z Navarone (1961). To ešte viac znásobil už spomínaný oceňovaný Grék Zorba (1964), kde si zopakovala spoluprácu s Anthonym Quinnom. Za zmienku však stoja aj ďalšie snímky, v ktorých sa objavila ako Antigona (1961), Electra (1962), Z (1969), The Trojan Women (1971), Ifigénia (1977). Jej posledným veľkým filmom bola Mandolína kapitána Corelliho (2001) a s kariérou sa rozlúčila len o niekoľko rokov na to.

Mimo iné bola aj podporovateľkou gréckej komunistickej strany a výrazne protestovala proti gréckej vojenskej diktatúre, v dôsledku čoho sa musela odsťahovať do zahraničia. Viacerými bola považovaná za jednu z najväčších gréckych medzinárodných filmových hviezd a symbol gréckej ženskej krásy. V priebehu svojho života bola dvakrát vydatá, hoci jej druhé manželstvo bolo ešte v tom istom roku anulované.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.