Zomrel jeden z najvýznamnejších francúzskych režisérov Jean-Luc Godard

Jean Luc GodardVo veku 91 rokov zomrel v utorok 13.9. 2022 vo švajčiarskom Rolle veterán francúzskej kinematografie Jean-Luc Godard. S týmto smutným oznámením prišiel denník Libération, no podrobnosti úmrtia neboli nateraz zverejnené. Za jeho prínos kinematografii mu bol dokonca mimo iné udelený v roku 2010 aj čestný Oscar.

Jean-Luc Godard sa narodil 3. decembra 1930 v Paríži. V mladosti skúšal študovať na viacerých školách, no bez výraznejšieho úspechu. V tomto období sa však začal stýkať s rovnako mladými filmovými kritikmi, začal navštevovať filmové kluby a založil aj časopis Gazette du cinéma, hoci vyšlo iba niekoľko čísel. Prvé režisérske skúsenosti začal čerpať prostredníctvom krátkometrážnych filmov - v priebehu rokov 1955 až 1959 ich nakrútil rovno štyri.

V rámci celovečernej tvorby debutoval filmom Na konci s dychom s Jeanom-Paulom Belmondom, ktorým si ihneď získal uznanie kritikov aj divákov. Dodnes patrí medzi jeho najvýznamnejšie diela, akokoľvek to nevrhá žiadny tieň ani na zvyšok jeho kariéry. Tá bola totiž dostatočne plodná a plná pozoruhodných snímok ako Žiť svoj život (1962), Pohŕdanie (1963), Bláznivý Petríček (1965), Vášeň (1982), Je vous salue, Marie (1985), či Notre musique (2004). Godard bol predstaviteľom francúzskej novej vlny a nevyhýbal sa ani experimentovaniu, vďaka čomu je považovaný za veľkého inovátora filmovej reči boriaceho tradičné konvencie. Naposledy sme mohli jeho meno zahliadnuť v titulkoch filmovej eseje Kniha obrazov z roku 2018. Bol dvakrát ženatý - najskôr s herečkou Annou Karinovou a neskôr s ďalšou herečkou Anne Wiazemskou. Pred svojou smrťou žil so švajčiarskou režisérkou Anne-Marie Miéville.

Doplnenie
Od začiatku bolo jasné, že Jean-Luc Godard odišiel zo sveta asistovanou samovraždou. Denník Le Figaro to uviedol okamžite. Prekvapilo nás, že u nás ani ostatná zahraničná tlač to neuviedla. Predpokladali sme, že zrejme z úcty k rodine. No teraz, keď je to už známe, je nutné nekrológ doplniť. Godard nebol chorý, nemal žiadnu smrteľnú chorobu, len bol unavený a nemal chuť žiť. Jeho rozhodnutie bolo premyslené a rozhodol sa pre asistovanú samovraždu. Žil vo Švajčiarsku - tam je to povolené - a zároveň mal aj švajčiarske občiastvo.. Pre odchod zo sveta sa rozhodol vo svojom dome neďaleko Ženevy. Pre zaujímavosť, o tomto kroku uvažuje aj Alain Delon.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.