Zomrel slávny český herec Josef Abrhám

Josef AbrhámPopulárny český herec Josef Abrhám, ktorý patril k najznámejším menám českej filmovej tvorby sa už ďalšieho dňa nedožije. Zomrel 16. mája 2022 vo veku 82 rokov, približne 11 mesiacov po svojej nemenej slávnej manželke Libuši Šafránkovej. Správu o jeho úmrtí priniesol český denník Blesk, ktorý pripomenul, že v poslednej dobe sa úplne stiahol z verejnosti a len podľa slov jeho kamaráta Jiřího Krampola na tom údajne nebol fyzicky ani psychicky najlepšie.

Josef Abrhám sa narodil začiatkom druhej svetovej vojny, 14. decembra 1939 v Zlíne. Herectvo začal študovať na VŠMU v Bratislave, no po dvoch rokoch odišiel do Prahy na DAMU. Pred kamerou sa prvýkrát objavil rok pred jej dokončením, kedy si zahral v čiernobielom študentskom filme Věry Chytilovej Strop. Súčasne stvárnil aj malú rolu vo filme Kde alibi nestačí. Okrem pôsobenia na divadelnej scéne sa začal veľmi rýchlo presadzovať aj vo svete filmu. Divákom sa predstavil v mnohých zaujímavých snímkach ako Pension pro svobodné pány (1967), Morgiana (1972), či Pokus o vraždu (1973). Nesmieme zabúdať ani na jeho roly v slávnych filmoch Marečku, podejte mi péro (1976) a Vrchní, prchni!. (1980)

Ďalej je možné zmieniť snímky ako Koniec starých čias (1989), Šakalí léta (1993), Andělské oči (1994), či Všetci moji blízki (1999). Za spomínané Šakalí léta bol aj ocenený Českým levom v kategórii najlepší herec, čo však bolo, bohužiaľ, prvý a poslednýkrát kedy uspel na tomto podujatí. Ďalšie dve nominácie pre neho totiž skončili neúspechom (Kráska v nesnázích z roku 2006 a Odcházení z roku 2011). Divákom však bol známy aj vďaka televízii, kde získal obrovskú popularitu vďaka kultovému seriálu Nemocnica na okraji mesta. S televíznou scénou sa spája aj jeho úplná derniéra, ku ktorej došlo v rámci komediálneho cyklu Trpaslík (2017). Bol raz ženatý, pričom s už spomínanou Libušou Šafránkovou tvorili manželský pár od roku 1976 a mali spolu syna Josefa.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.