Zomrel uznávaný kanadský režisér Jean-Marc Vallée

jean marc valléeJean-Marc Vallée, ktorý patril medzi v posledných rokoch medzi režisérske istoty a podieľal sa na mnohých zaujímavých projektoch, zomrel 26. decembra 2021 vo veku 58 rokov. Podľa dostupných informácií k tomu došlo počas jeho vianočného pobytu na chalupe blízko mesta Quebec. Presná príčina smrti zatiaľ nebola zverejnená.

Jean-Marc Vallée sa narodil 9. marca 1963 v už spomínanom Quebecu, kde aj vyštudoval filmovú tvorbu. V počiatku svojej kariéry sa venoval nakrúcaniu hudobných videí, respektíve krátkometrážnych filmov, no už jeho debutový film Čierna listina (1995) bol nominovaný v deviatich kategóriách na kanadských Genie Awards. Ďalšieho veľkého úspechu sa dočkal vďaka dráme Dar od Boha (2005), ktorá bola inšpirovaná jeho vlastným životom. Do širšieho diváckeho povedomia ho však dostala až oceňovaná dráma Klub poslednej nádeje (2013), za ktorú si Matthew McConaughey a Jared Leto odniesli hereckých Oscarov. Sám Vallée bol spolunominovaný za najlepší strih, ocenenia sa však nakoniec dočkala Gravitácia. Za zmienku stojí aj jeho nasledujúca Divočina (2014), kde zažiarila dvojica Reese Witherspoon a Laura Dern.

Vallée však zažiaril aj na seriálovom poli to vďaka hviezdne obsadenej televíznej minisérii Veľké malé klamstvá. Tá bola nominovaná na 16 Emmmy Awards a 8 premenila na celkové víťazstvo, vrátane najlepšej réžie. I vďaka tomuto úspechu bolo neskôr rozhodnuté o jej pokračovaní, no to už zobrala pod svoju taktovku Andrea Arnold. V tom čase mal totiž Vallée plné ruky práce s ďalšou minisériou Ostré predmety s Amy Adams a i tú dokázal doviesť k výraznému úspechu ako u divákov, tak u kritikov. Ako tvorca skrátka vykazoval konzistentnú kvalitu a jeho predčasný odchod zo sveta je o to väčšou stratou pre filmový svet.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.