Zomrel známy novinár, publicista a scenárista Eugen Gindl

GindlV nedeľu 14. novembra 2021 zomrel vo veku 77 rokov známy novinár a publicista Eugen Gindl. Slovensko tak prišlo o skutočne významnú osobnosť nielen novinárskej scény, ktorú nebude jednoduché nahradiť. Pre TASR to potvrdil jeho priateľ, spisovateľ a publicista Michal Havran.

Eugen Gindl sa narodil 2. februára 1944 v Bratislave, no krátko potom sa jeho rodina presťahovala do Liptovského Mikuláša, kde strávil i svoju mladosť. Neskôr sa však znovu vrátil do hlavného mesta, kde sa začal venovať novinárstvu na Katedre žurnalistiky Filozofickej Fakulty Univerzity Komenského. Po sovietskej invázii do Československa sa na dva roky presunul do západného Berlína, kam odišiel študovať publicistiku a politológiu. Po návrate domov mu bol zabavený cestovný pas.

Čo sa týka jeho novinárskej kariéry, nemožno nezmieniť jeho angažmán v časopise Život, ktorý pre neho predstavoval odrazový mostík a kde písal rôzne reportáže. Neskôr začal priamo spolupracovať Československým rozhlasom, televíziou a filmovými štúdiami Koliba, pre ktoré vytvoril viacero inscenácií, či filmov venujúcim sa pre socialistický režim nepohodlným témam. Bol i členom Koordinačného výboru Verejnosti proti násiliu, vôbec prvým šéfredaktorom novín Verejnosť a na tejto pozícii pôsobil aj v slovenskom vydaní Stredoeurópskych novín, či v populárno-vedeckom astronomickom mesačníku Kozmos.

Venoval sa však i ďalším činnostiam a svojho času napríklad preložil knihu Ericha von Dänikena Stratégia bohov. Vydal dokonca vlastnú zbierku poézie s názvom Piknik na lietajúcom koberci a spolu s Fedorom Gálom napísal knihu úvah o svete, v ktorom žijeme Two up. Taktiež sa objavil v niekoľkých dokumentárnych dielach (Krátka dlhá cesta, Osamelí bežci: Ideme ďalej! …) a filmoví fanúšikovia ho môžu poznať i ako scenáristu (Právo na minulosť, Keď hviezdy boli červené, Návrat Bocianov …). Nemožno zabúdať ani na jeho divadelnú hru Karpatský thriller uvedenú v roku 2013 Slovenským národným divadlom a definovanú ako dokumentárnu drámu reflektujúcu korupciu, klientelizmus a tieňovú ekonomiku. Toto všetko len podtrhuje jeho všestrannosť, pričom za zmienku ešte stojí, že patril k zakladateľom občianskeho hnutia Verejnosť proti násiliu v novembri 1989 a v roku 2020 získal za svoj text Je možná ekologicky spravodlivá politika? novinársku cenu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.