Zomrel legendárny spevák Miro Žbirka

Miro ŽbirkaMiroslav Žbirka, dlhodobo známy pod pseudonymom Meky Žbirka, síce nepatril k prominentným osobnostiam filmovej scény, ktorým sa bežne venujeme v rámci tejto rubriky, no išlo o natoľko legendárnu osobnosť, že si bezpochyby zaslúži špeciálnu zmienku. Práve dnes, 10. novembra 2021 totiž navždy opustil tento svet, a to vo veku 69 rokov. Úmrtie potvrdil spevákov manažér Rado Mešša, pričom podľa jeho slov bol hospitalizovaný v nemocnici so zápalom pľúc, ktorý sa však, bohužiaľ, skomplikoval. Pre slovenskú scénu tak ide o nečakanú, no o to výraznejšiu stratu.

Meky“ Žbirka sa narodil 21. októbra 1952 v Bratislave a už od detstva silne inklinoval k hudbe. Jeho hudobným úspechom sa však nebudeme venovať podrobnejšie, spomeňme len že ešte za čas Československa patril k jedným z mála slovenských premožiteľov legendárneho Karla Gotta v rámci populárnej ankety Zlatý Slávik. Jeho jedinou a najväčšou filmovou rolou bol muzikál Neberte nám princeznú, kde zažiaril po boku nemenej legendárnej Mariky Gombitovej. Ako skladateľ sa následne podieľal na seriáli Ordinácia v ružovej záhrade, pre ktorú naspieval pieseň Tvoj svet je môj. Rovnaký kredit mu patrí i pri ďalšom seriáli Medzi nami a filme Andrei Sedláčkovej Fair Play. Popri nich je však nutné spomenúť i dokument Meky od režiséra Šimona Šafránka, ktorý vyšiel iba vlani a rekapituloval jeho kariéru, či mimoriadne pozitívny vzťah k skupine Beatles. Z prvého manželstva po sebe zanechal dcéru Denisu a z toho druhého s manželkou Katkou zase dcéru Lindu a syna Davida. Súčasne však po ňom zostalo i množstvo legendárnych piesní, ktorými sa bude navždy pripomínať svojim fanúšikom.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.