Zomrel legendárny francúzsky herec Jean-Paul Belmondo

Belmondo resizeV pondelok, 6. septembra 2021 naposledy vydýchol vo svojom parížskom dome slávny herec Jean-Paul Belmondo. O skone veľkej filmovej hviezdy a jedného z najznámejších predstaviteľov francúzskej kinematografie informovala agentúra AFP s odvolaním sa na jeho právnika. Ten viedol, že na Belmondovi sa už istú dobu prejavovala silná vyčerpanosť.

Narodil sa 9. apríla 1933 v meste Neuilly-sur-Seine, ležiacom na severozápadnej hranici Francúzska. isté sklony k umeniu zdedil, pravdepodobne, po svojom otcovi, ktorý sa živil ako sochár. Nie každý však zrejme vie, že v mladom veku prejavoval silný záujem o futbal, no hlavne o amatérsky box. Behom jeho krátkej kariéry v ringu vyhral všetky tri zápasy, no nakoniec sa rozhodol pre herectvo, čo bola ďalšia z jeho záľub. To vyštudoval na na konzervatóriu v Paríži a podľa všetkého išlo o najlepšie možné rozhodnutie, aké mohol učiniť.

Len ťažko sa hľadá jedna konkrétna rola, ktorá by ho najviac preslávila. Na svojom konte má totiž mnoho pamätných úloh, pričom do sveta filmu sa po menšej divadelnej anabáze uviedol krátkometrážnou snímkou Molière z roku 1956. Prelom prišiel už o štyri roky neskôr, a to vďaka krimi dráme Na konci s dychom režiséra Jeana-Luca Godarda. V nej stvárnil cynického gaunera a hoci ani predtým netrpel núdzou o ponuky, po nej si už mohol naozaj vyberať. Nebol to pritom poslednýkrát, čo stvárnil cynického hlavného hrdinu a dá sa povedať, že táto poloha mu vyhovovala. Našiel sa však aj v rolách milovníkov a jeho kinematografia je bohatá i na komédie. Za zmienku stoja filmy ako Cartouche, Muž z Ria, Sympatický darebák, Muž z Acapulca, Strach nad mestom, či Profesionál a mnohé ďalšie. Počas svojej bohatej kariéry spolupracoval s významnými režisérmi svojej doby ako Philippe de Broca, Claude Zidi, alebo Francois Truffaut.

Jeho posledným filmom bola dráma Muž a jeho pes z roku 2008. V nej sa pritom objavil po rokoch absencie na filmovom plátne, keďže začiatkom ešte tohto tisícročia prekonal infarkt a na istý čas sa stiahol z verejného života. Oženil sa dvakrát, prvý raz s Elodie Constantinou a v roku 2002 s Natty Tardivelovou. Medzi jeho partnerky patrila svojho času aj známa herečka Ursula Andress. Celkovo mal štyri deti, pričom najznámejším je jeho syn, bývalý automobilový pretekár Paul Belmondo.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.