Zomrela držiteľka Oscara Olympia Dukakis

210501 olympia dukakis mb 2103Vo veku 89 rokov zomrela v New Yorku 1. mája 2021 americká herečka Olympia Dukakis, ktorá získala Oscara za vedľajšiu rolu matky v romantickej komédii Pod vplyvom splnu. O tejto smutnej udalosti informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na jej agenta Allisona Levyho.

Olympia Dukakis sa narodila v roku 1931 gréckym prisťahovalcom, čo už naznačuje aj jej meno. Herectvo vyštudovala v Bostone a svoju kariéru odštartovala v divadle. Vo filmoch sa začala objavovať od roku 1964 (snímka Lilith), no skutočný prielom prišiel až v roku 1987, kedysi sa zahrala v už spomínanej komédii Pod vplyvom splnu so Cher a Nicolasom Cagom. Tá sa totiž dočkala výborného prijatia a Olympia Dukatis bola jednou z ocenených na šesťdesiatom udeľovaní Cien Akadémie. Neskôr si zahrala aj v televíznej minisérii Sinatra, vo filmoch Podnikavé dievča, Oceľové magnólie, Pozri, kto to hovorí, Mocná Afrodíté alebo Opus pána Hollanda. V priebehu svojej kariéry sa dočkala i nominácií na ďalšie ocenenia ako Zlatý Glóbus, Emmy Awards, či Bafta Awards. Jej životu vzdal mimochodom poctu minuloročný americký dokument s jednoduchým názvom Olympia.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.