Režisér Luther dokončil nakrúcanie Kroku do tmy

Marko Igonda ako doktor Dubovský resizeFilmový štáb tvorcov nového celovečerného filmu Krok do tmy na čele s režisérom Miloslavom Lutherom a oscarovým kameramanom Igorom Lutherom dokončil počas víkendu nakrúcanie. Práve tam, kde pred rokom začínali. V exteriéroch v okolí Jankovho vŕšku a v obciach Omastiná a Uhrovské Podhradie. V lete sa nakrúcalo najmä v Bratislave. Tu v lokáciách v centre i na okraji mesta vznikali ďalšie obrazy dobovej celovečernej snímky.

Scenár filmu napísali Miloslav Luther a Marián Puobiš, ktorých viaže spolupráca na viacerých úspešných projektoch (Chodník cez Dunaj, Anjel milosrdenstva, Útek do Budína...). Krok do tmy vznikol na motívy novely slovenského spisovateľa Alfonza Bednára Rozostavaný dom. Filmovanie trvalo 38 dní a štáb spolu s hercami tvorilo takmer 100 profesionálov.

 

V ľúbostnej dráme z povojnového obdobia temných 50. rokov sa predstaví celá plejáda slovenských a českých hereckých hviezd. Populárny herec Marko Igonda, ktorý žije v Prahe, dokonca pre Krok do tmy odmietol účinkovanie v americkej produkcii. Hlavná úloha lekára a bývalého partizánskeho veliteľa Martina Dubovského je podľa jeho vyjadrenia úlohou, na ktorú veľmi dlho čakal. K téme má osobný vzťah, keďže jeho starý otec bol účastníkom Slovenského národného povstania, ktorý bol zranený práve na Jankovom vŕšku. Vo filme sa objavia aj reminiscencie Monika Haasová ako manželka Eva 1 resizepráve na toto obdobie slovenských dejín. V úlohe jeho manželky Evy sa predstaví Monika Haasová a milenku Soňu stvárňuje česká herečka Kristýna Liška-Boková (Polski film, Občiansky preukaz, Medvídek, Obsluhoval jsem anglického krále...). Filmári sa museli aj trochu poponáhľať, keďže Monika Haasová počas nakrúcania otehotnela a jej úloha s tým nerátala. Do ďalších postáv režisér obsadil Petra Nádašdiho, Miroslava Donutila, Attilu Mokoša, Mariána Geišberga, Adyho Hajdu, Alfréda Swana, Luciu Jaškovú...

 

Krok do tmy je  drámou o mileneckom vzťahu ženatého lekára a politickej agitátorky a utajovanej vášni, ktorá zasiahne aj životy ich blízkych. Románový príbeh rozpráva o vzdore a slabosti pri hľadaní seba a svojho miesta v „nových časoch“. Aj keď je pohľadom do svedomia ľudí poznačených hrôzami vojny a zvrátenosťami päťdesiatych rokov, svojím posolstvom o vine a zodpovednosti smeruje do súčasnosti. „ Ako pri každom dobovom filme, ktorý som nakrútil, budem aj teraz prostredníctvom minulosti hovoriť o súčasnosti, o vypätých ľudských vzťahoch a mravnosti, vyjadril sa k svojmu novému filmu Miloslav Luther. Nakrúcanie zhodnotil ako jedno z najťažších, ale aj najzaujímavejších počas svojho filmárskeho života.

 

V portfóliu producenta Patrika Pašša ide o prvý hraný dobový film ako majoritného producenta. Do koprodukcie vstúpila a RTVS a Audiovizuálny fond prispel finančnými prostriedkami na rozvoj filmu i na jeho produkciu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.