Autori Pouta nakrúcajú ďalší česko-slovenský film

Dedo Romancik Adam Polivka resize„Víťazný tím netreba meniť“ hovorí producent Vratislav Šlajer, ktorý s režisérom Radimom Špačkom a scenáristom Ondřejom Štindlom nakrútil v roku 2010 úspešný film Pouta. Film získal okrem iných ocenení päť Cien českej filmovej kritiky a päť Českých levov. V nomináciách sa vďaka Poutám objavili aj slovenskí tvorcovia - herci Kristína Farkašová a Lukáš Latinák a architekt Pavol Andraško.

Práve v týchto dňoch nakrúca úspešný tím druhý diel plánovanej česko-slovenskej trilógie s názvom Miesta. Po thrilleri z 80. rokov, v ktorom bol ústrednou postavou eštébak posadnutý cudzou milenkou, sú Miesta príbehom dospievania zo začiatku 90. rokov, keď prechádzala krajina prerodom k demokracii a zároveň obdobím „ranného kapitalizmu“. V príbehu vstúpi do sveta dvoch devätnásťročných kamarátov dcéra miestneho magnáta a hlavný hrdina Adam je po Ladik Gogal Adam Polivka resizeprvýkrát v živote konfrontovaný s pocitmi lásky, zrady a túžby po pomste. Hlavnú postavu Adama stvárňuje vo filme syn Boleka Polívku a študent DAMU Vladimír Polívka. Jeho nerozlučného kamaráta stvárňuje abslovent konzervatória Jan Cina a hlavnú dievčenskú úlohu zveril režisér študentke DAMU Johane Matouškovej.

 

Film vzniká v česko-slovenskej koprodukcii, jeho vznik podporil aj Audiovizuálny fond. „Adamovho protihráča stvárňuje Jakub Gogál a vo filme uvidia diváci aj Ivana Romančíka Olina Vasylyeva resizev úlohe Adamovho deda, ktorého minulosť v podstate spustí celý reťazec nevyhnutných udalostí“ hovorí o slovenskej časti tvorcov koproducentka filmu Ľubica Orechovská. Do úlohy ukrajinskej čašníčky Oliny, ktorá zásadne vstúpi do Adamovho života, obsadil Radim Špaček sólistku baletu Štátneho divadla Košice Lyudmylu Vasylyevu Kolimečkov.

 

Producenti oceňujú na scenári nového projektu predovšetkým skutočnosť, že berie mladých hrdinov vážne. „Nerobí z deväťdesiatych rokov žiadny mafiánsky opus, ide mu o príbeh vyrozprávaný štýlovo a dynamicky“ tvrdí Vratislav Šlajer, ktorý stál aj za nevšednými filmami ako Smradi či Kdopak by se vlka bál.

 

Radim Spacek resizeNakrúcanie filmu sa už prehuplo do poslednej tretiny. Jeho kameramanom je rovnako ako v prípade Pout Jaromír Kačer a slovenskými členkami tímu sú i architektka Viera Dandová a strihačka Janka Vlčková.

 

Film Miesta uvidia českí a slovenskí diváci začiatkom roka 2014 a jeho tvorcovia majú ambíciu začať po premiére pracovať na poslednej časti filmovej trilógie z moderných dejín Čiech, Slovenska a Československa, ktorá bude zasadená do začiatku 21. storočia.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.