Pestrý program 15. MFF Bratislava

IFF Bratislava logo resizePätnásty ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava prinesie aj tento rok to najlepšie z domácej i zahraničnej tvorby za uplynulý rok. Diváci budú môcť vidieť víťazné filmy z veľkých festivalov, odvážne a inovatívne diela, alebo si môžu vylepšiť svoje znalosti súčasnej izraelskej kinematografie.

Festival sa tento rok uskutoční od 6. do 12. novembra v piatich mestských kinách - v dvoch sálach Kina Lumière, v kinách Mladosť, Nostalgia a  v nedávno otvorenom kine Film Europe. Ďalším miestom festivalových premietaní bude Batelier, kde okrem vybraných filmových projekcií bude prebiehať aj sprievodný program partnerského projektu Danube Art Cargo a Park Inn Danube Hotel, ktorý bude festivalovým zázemím pre Guest Service, Akreditačné stredisko a Press Centrum.Tohtoročný 15.MFF Bratislava premietne vo svojom programe kvalitné, žánrovo a  tematicky rôznorodé filmy. Jadro festivalového programu tvoria tri súťažné sekcie, ktoré dopĺňajú stabilné programové sekcie - Panoráma, Proti prúdu, Príbehy, Pocta a Made in Slovakia.

 

Filmy medzinárodnej súťaže

Stretávka resizeNajväčšiu prestíž majú na každom festivale súťažné sekcie. Na festivale sa o ceny budú uchádzať aj tento rok tri súťaže: Súťaž prvých a druhých hraných filmov, Súťaž dokumentárnych filmov Súťaž krátkych filmov.

„Pri výbere filmov ma podobne ako predchádzajúce roky aj tentokrát zaujímali iba estetické kritéria, ktoré vytvárajú kinematografickú a umeleckú hodnotu filmu – bez ohľadu na žáner, štýlovú vyhranenosť režiséra, či krajinu vzniku,“ tvrdí hlavný programový dramaturg a zostavovateľ Súťaže prvých a druhých hraných filmov Nenad Dukić. Výber, v ktorom tento rok prevažujú európske tituly, ukazuje podľa Nenada Dukića „krásny fakt, že Európa môže rátať s potenciálom svojich mladých tvorcov, pričom producenti cítia a podporujú tieto Mayor MAJOR-MASTER HD PRORES4444 24fps 1.11.38.18 Kopie resizevibrácie mladých európskych filmárov.“ Výborným príkladom je debut švédskej autorky Anny Odell Stretávka, ocenený v Benátkach cenou FIPRESCI. Anna Odell je známa konceptuálna umelkyňa a v tomto filme hrá prakticky samú seba, filmárku, ktorá na pomaturitnej stretávke začne otvárať nepríjemné témy z minulosti, čo vyvolá nemilosť jej spolužiakov. Stretávka je však nielen film o spoločenskom ostrakizovaní, ale taktiež o nejasnej hranici medzi skutočnosťou a fikciou. Ruský film Major režiséra Sergeja Soboleva zobrazuje skorumpovaný svet polície a následky, aké to má na občanov. Hlavným hrdinom je policajný major, ktorý cestou do nemocnice, kde rodí jeho žena, náhodou zrazí chlapca a svoj čin sa snaží zakryť. Veci sa však postupne začnú vymykať kontrole... Situácii v Bosne a Hercegovine, ktorá ostáva rozdelená aj 20 rokov po vojne sa venuje Obrana a ochrana, nespokojnosť mladých ľudí so súčasným nastavením spoločnosti na mikrosvete triedy študentov rieši film Triedny nepriateľ a téme počatia v lesbickom vzťahu sa venuje film Dve matky.

 

R1-Sharaf David Aronowitsch resizeV súťaži krátkych filmov sa nachádza množstvo titulov z veľkých festivalov ako Berlín, Cannes, či Rotterdam. „V súťaži nájdete zmes skúsených a relatívne nových filmových tvorcov; niekedy dokonca v jednom filme; a tiež mix žánrov a foriem,“ hovorí zostavovateľ sekcie Erwin Houtenbrink. Filmy sa zaoberajú aktuálnymi spoločenskými témami, ako napríklad nebezpečné lodné transporty z Afriky do Európy (Sharaf), alebo neľahkým postavením žien v spoločnosti (Viac než dve hodiny), iné zobrazujú spoločnosť cez optiku mikrokozmu náhodných stretnutí (Človek kórejský), iné sa pohrávajú s formálnou stránkou (Sága o neposednej nohe a Zhulený), a navyše sú autobiograficky ladené Belavé tulipány.

 

The Act of Killing resizeSúťaž dokumentárnych filmov predstaví prostredníctvom úspešných festivalových filmov širokú paletu žánrov, metód a štýlov. Chýbať nebude asi najdiskutovanejší dokumentárny film uplynulého roku Akt zabitia, či v Cannes ocenený Chýbajúci obraz, ktoré sa oba venujú traumatizujúcim udalostiam moderných dejín. Rodinnej histórii sa naopak venujú filmy Rodinné príbehy a Zajatie. Dialógy v taxíkoch za sleduje, podobne ako známy film Jima Jarmuscha, Ďalšia noc na Zemi.

 

Tohtoročný MFF Bratislava prichádza taktiež s novinkou, kategóriou Mimo súťaž. V rámci nej sa budú premietať ďalšie zaujímavé hrané, dokumentárne a krátke filmy, ktoré sa síce nezmestili do súťažných výberov, no stále stoja za pozornosť.

 

Sekcia Made in Slovakia

Moj pes Killer Marek and his dog Adam Mihál resizeV sekcii Made in Slovakia sa budú premietať oceňované filmy ako Môj pes Killer Miry Fornay, Pandy Matúša Vizára alebo Výstava Petra Begányiho a Andreja Kolenčíka, no taktiež zaujímavé premiéry. Režisér úspešného filmy Exponáty alebo príbehy z kaštieľa Pavol Korec prichádza s novým filmom Propeler – hľadanie strateného času. V ňom sa vracia k šiestim protagonistom z rozličných subkultúr na Slovensku, o ktorých pred 10 rokmi vznikol cyklus dokumentov Propeler. Film Kvety a korene Doda Banyáka je portrétom scenáristu, spisovateľa a pedagóga Jamesa Ragana, člena tohtoročnej poroty súťaže prvých a druhých hraných filmov na MFF Bratislava. Aj keď je Ragan rodák z Pittsburghu, vyrastal medzi slovenskými emigrantmi a má k Slovensku špecifický vzťah. Premietať sa bude aj najnovší film Pavla Barabáša Stopy na hrebeni, ktorým pokračuje v mapovaní veľkých príbehov Vysokých Tatier, či najlepšie študentské filmy mladých tvorcov, medzi nimi aj čerství víťazi Festivalu Áčko: Oslava Pavla Čižmára (Grand Prix a Najlepší hraný film) a Ja a Lucia Petra Komára (Najlepší dokumentárny film). Slovenský film Juraja Lehotského Zázrak má svoje zastúpenie v divácky obľúbenej sekcii  Príbehy, ktorá má v tomto roku podtitul filmy životnej sily. Sekcia ponúkne napríklad aj dva filmy, ktoré sú nominované na filmové ocenenie Európskeho parlamentu Cenu LUX 2013 - Broken Circle Breakdown belgického režiséra Felixa van Groeningena, ktorého film Smoliari uviedol MFF Bratislava v roku 2009 a Miele filmový debut známej talianskej herečky Valerie Golino.

 

All Is Lost048251 resizeSekcia Proti prúdu uvádza diela, ktoré posúvajú hranice filmového vyjadrovania sa. Patrí medzi ne film J.C. Chandora Všetko je stratené, monodráma s Robertom Redfordom, ktorý je na svojej lodi nechaný napospas oceánu. Po filme Modra (MFF Bratislava 2010) prichádza s novým filmom kanadská režisérka slovenského pôvodu Ingrid Veninger. Jej Zvierací projekt je príbehom hercov, ktorí sa dajú nahovoriť na experiment: vydajú sa potulovať po uliciach Toronta v kostýmoch zvierat.

 

Izraelská kinematografia ukázala v posledných rokoch viackrát svoju silu, čo si budú môcť diváci overiť v sekcii Focus. V rámci nej sa Ajami resizebude premietať festivalový hit a držiteľ mnohých ocenení Ajami dvojice režisérov Skandar Kopty a Jaron Šani o rovnomennej štvrti v palestínskom meste Jaffa. Skrz rôzne postavy zisťujeme, aká panuje situácia na tomto mieste, ktoré je stretom židovskej, moslimskej a kresťanskej kultúry. 7 dní smútku sestier Ronit a Shlomi Elkabetz je rodinnou drámou na pozadí druhej vojny v Perzskom zálive: keď náhle zomrie jedna zo sestier, zvyšok rodiny sa schádza na tradičné 7-dňové oplakávanie, počas ktorého nevychádzajú z domu. V uzavretom prostredí tak na povrch vyplávajú rôzne dlho ukrývané fakty.

 

V rámci Zvláštneho uvedenia sa bude premietať záznam divadelného predstavenia Frankenstein 3 resizeFrankenstein - divadelný hit podľa gotického románu Mary Shelley v réžii oscarového Dannyho Boylea s hudbou Underworld. Hlavné úlohy v hre o kreatúre zostavenej z kusov tela a pomocou chemikálií prebudenej svojím stvoriteľom do sveta ľudí, stvárnili prestížnou Olivier Award ocenení Benedict Cumberbatch (Frankenstein) a Johnny Lee Miller (Monštrum).

MFF Bratislava taktiež uvedie jeden z najlepšie hodnotených filmov na tohtoročnom festivale v Benátkach a víťaza ceny za najlepší scenár Philomena britského klasika Stephena Frearsa, nové filmy oscarového režiséra Asghara Farhadiho Minulosť, či legendy americkej nezávislej kinematografie Gus Van Santa Zasľúbená krajina.

 

Medzinárodné poroty a hostia
Bratislavský festival navštívi viacero zaujímavých osobností zo sveta filmu, na čele Bille August resizes  dánskym režisérom Billem Augustom, držiteľom Oscara a dvojnásobným víťazom Zlatej palmy z Cannes. Mnoho hostí zasadne v súťažných porotách.

 

Filmy v Súťaži prvých a druhých hraných filmov bude hodnotiť hlavná porota, ktorá udelí Grand Prix za najlepší film, Cenu pre najlepšieho režiséra, Cenu za najlepší ženský herecký výkon a Cenu za najlepší mužský herecký výkon. Do hlavnej poroty zasadne herečka a producentka pôvodom z Macedónska Labina Mitevska. Tá začala svoju hereckú v 19 rokoch vo filme Milcha Manchevskeho Pred dažďom, ktorý získal v roku 1994 Zlatého leva na festivale v Benátkach. S Mitevskou bude v porote americký spisovateľ, scenárista, pedagóg a poet James Ragan, ktorý sa podieľal na nakrúcaní filmov Krstný otec, alebo Lovec jeleňov a pôsobil ako konzultant pri filme Dom Zuzany Liovej. Treťou porotkyňou je známa a obľúbená slovenská herečka, držiteľka Českého leva Jana Hubinská známa z filmov Príbehy obyčajného šialenstva, Děvčátko (Český lev, 2003), či Neverné hry.

 

O najlepšom dokumentárnom filme bude rozhodovať skúsená britská producentka a autorka Rebekah Tolley, ktorá spolu s legendárnym dokumentaristom Michaelom Grigsbym navštívila MFF Bratislava aj minulý rok s ich filmom Išli sme do vojny. V porote sa nachádza aj macedónsky kritik Blagoja Kunovski, člen viac ako 30 porôt FIPRESCI či FEDEORA na najväčších svetových festivaloch a niekdajší umelecký riaditeľ najväčšieho macedónskeho festivalu Manaki Brothers. Trojicu uzatvára slovenská filmová a výtvarná teoretička Petra Hanáková, kurátorka Slovenskej národnej galérie a autorka monografií o Pedrovi Almodóvarovi a Paľovi Bielikovi.

 

V porote krátkych filmov, ktorá udelí Cenu za najlepší krátky film zasadne bývalá programmerka pre MFF Rotterdam Juliette Jansen, ktorá sa dnes zaoberá predovšetkým filmovou gramotnosťou a moderovaniu Q&A; pôvodne animátor a donedávna aj programový riaditeľ Fest Anča Andrej Kolenčík, režisér krátkych filmov Výstava a Hviezda, mnohých animovaných filmov, spotov a videoklipov; a poľský kultúrny a filmový kritik Dieter Wieczorek, kurátor filmového festivalu Pesaro.

 

Súťaž prvých a druhých hraných filmov bude hodnotiť aj porota FIPRESCI. O udelení ceny rozhodne ruský kritik a pedagóg Alexej Gusev, ktorý taktiež založil a desať rokov viedol petrohradské divadlo SatourN a je režisérom jedného filmu, francúzsky žurnalista Pierre-Yves Roger a publicista, promotér a organizátor viacerých festivalov (Berbakan, Eastsider) Miroslav Lánik.

 

Svoju vlastnú cenu udelí aj Študentská porota v zložení Perla Karvašová (scenáristika a dramaturgia na VŠMU), Michal Huštaty (fotografia na VŠVU) a Anna Ďurišíková (anglický a španielsky jazyk a kultúra na UK) a divácka súťaž opäť určí najlepší film z celého programu festivalu, ktorý vyberú v hlasovaní diváci.

Viac: www.iffbratislava.sk  a na Facebooku.      
  

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.