Karlove Vary s účasťou slovenských filmov

Reprezentantom slovenskej kinematografie v hlavnom festivalovom programe je nový film režiséra Ivana Ostrochovského Koza (2015), ktorý od svojej svetovej premiéry na tohtoročnom Berlinale úspešne putuje po zahraničných festivaloch. Film o bývalom olympionikovi, boxerovi Petrovi Balážovi a jeho ceste za poslednou prehrou, získal už mnohé oceneni.

Súťažne sa v hlavnom programe premietnu dve minoritné slovenské koprodukcie a zároveň režisérske hrané celovečerné debuty Domáca opatera (2015) v réžii Slávka Horáka o žene, ktorá sa vyrovnáva s vlastnou smrteľnosťou a Červený pavúk (2015) s detektívnymi motívmi o tínedžerovi, ktorý sa nečakane stane svedkom vraždy, od poľského režiséra Marcina Koszałku. Obidva filmy koprodukovala slovenská spoločnosť producenta Michala Kollára – Sokol Kollar.

V sekcii dokumentárnych filmov mimo súťaž bude slovenskú kinematografiu reprezentovať film vlna vs. breh (2014) kameramana a zároveň debutujúceho režiséra Martina Štrbu. Snímka o výnimočnej generácii slovenských fotografov, ktorý sa začiatkom 80. rokov 20. storočia stretli na FAMU a sám Štrba bol jej súčasťou, sa stala tento rok najlepším dokumentom na festivale Finále Plzeň. V sekcii dokumentov mimo súťaž bude vo svetovej premiére v Karlových Varoch uvedený aj koprodukčný česko-slovenský film Očami fotografky (2015), ktorý o známej slovenskej fotografke Zuzane Mináčovej nakrútil jej syn Matej Mináč a ktorého doterajšie filmy Všetci moji blíz­ki (1999), Sila ľudskosti – Nicholas Winton (2002) a Nickyho rodina (2011) získali vo svete už viac ako sedemdesiat ocenení.

V programovej sekcii Prvé podanie, ktorú festival pripravuje s organizáciou European Film Promotion sa na základe nominácie Slovenského filmového ústavu (SFÚ) a výberu programového tímu karlovarského  festivalu premietne krátky slovenský hraný film Zelená vlna študentky bratislavskej Vysokej školy múzických umení Martiny Buchelovej o osamelej prepracovanej žene s malým synom. Do sekcie České filmy 2014 – 2015 sú zaradené zasa dva celovečerné koprodukčné tituly Miesta (2014) Radima Špačka a Malá z rybárne (2015) Jana Baleja. Sekcia Návraty k prameňom uvedie československý film Obchod na korze (1965) režisérskej dvojice Ján Kadár a Elmar Klos, prvý československý film vyznamenaný cenou americkej Akadémie filmových umení a vied (Oscar).  

Program pre filmových profesionálov  

Do prezentácie českých a slovenských filmov Pitch & Feedback, zameranej na získanie medzinárodných koprodukčných partnerov, ktorá sa na MFF Karlove Vary v spolupráci so SFÚ a Českým filmovým centrom koná už po štvrtýkrát, sú zaradené tri slovenské projekty. Pred medzinárodným odborným publikom sa budú prezentovať pripravované filmy Ostrým nožom Teodora Kuhna, Posol režiséra Ivana Ostrochovského a Schengen Story režiséra Petra Bebjaka. V časti Works in Progress sa predstavia tri pripravované projekty PUNK IS NOT DEAD! režiséra Juraja Šlauku, hraný debut úspešného slovenského dokumentaristu Marka Škopa Eva Nová a koprodukčný projekt Jana Němca Vlk z kráľovských vinohradov. V Docu Talents from the East sa budú prezentovať dokumenty Sféra, ktorý pripravuje doma i v zahraničí uznávaný slovenský fotograf a kameraman Martin Kollár a Čierna v réžii Márie Rumanovej.

Festival si mimoriadnou sekciou ARAMISOVA RETROspective uctí aj nedávno zosnulého slovenského režiséra Aramisova (1973 – 2015), ktorý zaujal nielen svojimi študentskými filmami z FAMU, ale aj pripravovaným debutom Decká z východu. Na jeho počesť sa premietnu filmy Vlky a líšky, Nora sa mi páči, Cagey Tigers, s ktorým sa predstavil na MFF Cannes v sekcii Cinéfondation, a jeho úspešný bakalársky film Čo sme robili predtým, ako sme šli spolu na kakao.

Súčasťou programu bude aj Konferencia o európskej distribúcii, kde bude Slovensko zastupovať spoločnosť Film Europe a jej riaditeľ Ivan Hronec na otvorenom paneli o digitálnom trhu, uskutoční sa tiež stretnutie TorinoFilmLab Alumni Meeting na tému Zakazovať zákazy?, počas ktorého sa záujemcovia budú môcť zúčastniť diskusie so slovenským dokumentaristom Petrom Kerekesom o jeho pripravovanom projekte Cenzori. Zo sprievodných podujatí na podporu prezentácie slovenskej kinematografie na MFF Karlove Vary sa v pondelok 6. júla o 20.30 hod. uskutoční na terase hotela Thermal tradičné neverejné spoločenské stretnutie pre domácich i zahraničných filmových tvorcov a profesionálov. Na pôde festivalu bude zabezpečený aj predaj filmových publikácií a DVD nosičov zo SFÚ vo festivalovej predajni v hoteli Thermal.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.