Dmytro Sucholytkyj-Sobčuk oficiálne odštartoval 30.Febiofest Bratislava

Febio2023logo resizeUkrajinský režisér a scenárista v stredu večer (14.3.) osobne uviedol v priestoroch novozrekonštruovanej SNG slovenskú premiéru filmu Pamfir. Filmový maratón bude pokračovať až do 19. marca aj v kinách Mladosť, Klap na VŠMU a v Jurkovičovej Teplárni.

Pamfir je podľa Dmytra Sucholytkého-Sobčuka reflexiou situácie na Ukrajine v roku 2016. „Vo filme môžete cítiť ozveny hybridnej vojny, ktorú začalo Rusko Ukrajinec resizena Ukrajine dva roky predtým,“ hovorí tvorca a pokračuje: „Potom, čo vlani 24. februára Ukrajinu zasiahla plná invázia Ruska, sa tento film stal historickým. Vidíte iný pohľad na Ukrajinu. Pohľad na ľudí, ktorí sa za ňu obetovali,“ dodáva. Dráma mala premiéru vlani na festivale v Cannes a získala Európsku filmovú cenu ako Európsky objav roka 2022.

Na slávnostnom ceremoniáli sa zúčastnili aj prezident MFF Febiofest Bratislava Peter Dubecký, programový riaditeľ Ondrej Starinský, riaditeľ medzinárodnej vzdelávacej platformy Visegrad Film Forum Jakub Viktorín a aj „otec Febiofestu“ v Bratislave a Prahe Fero Fenič.Nečakal som, že z toho bude taká obrovská akcia. V Prahe som to zozačiatku vnímal ako klubovú záležitosť. No hneď na druhý rok za mnou prišiel Peter Dubecký a vravel, že chce, aby na Slovensku vznikla sestra tohto podujatia. A to bolo ešte Fenic resizedôležitejšie, pretože slovenská kinematografia bola v deväťdesiatych rokoch v totálnom rozklade,“ spomína režisér a producent. Febiofest odvtedy prešiel aj mnohými ťažkými obdobiami. „Najmä na Slovensku sa musel vyrovnávať so všetkými existenčnými problémami. Ale ako vidíte, všetko sa podarilo prekonať, lebo ak človek chce, tak to dokáže. Dnes je to jeden z festivalov, ktorý u nás prežil,“ usmieva sa. Moderátorským sprievodcom tohtoročného festivalu je Bruno Ciberej.

Počas nasledujúcich dní uvedie Febiofest slovenské premiéry a snímky, ktoré diváci nikde inde neuvidia. Milovníci filmového plátna sa taktiež môžu tešiť aj na stretnutia s našimi, hollywoodskymi a medzinárodne oceňovanými filmármi. O najlepšom krátkom filme a najlepšom celovečernom filme rozhodne počas víkendu odborná medzinárodná porota. Špeciálnu cenu spojenú s online distribúciou udelí súťažnému celovečernému filmu platforma Dafilms.SK, dlhoročný partner Febiofestu. Do hlasovania sa budú môcť počas festivalu zapojiť aj diváci a rozhodnúť tak, ktorý súťažný film získa Cenu diváka.
Viac: www.febiofest.sk.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.