Porota ocenila najlepšie filmy festivalu Hory a mesto

Horyamesto resizeMedzinárodná filmová porota v zložení programová riaditeľka najväčšieho horského festivalu na svete Banff Joanna Croston z Kanady, teoretik a znalec popkultúry Juraj Malíček, programová riaditeľka horského festivalu v poľskom Ladeku, kameramanka a fotografka Kasia Biernacka, kameraman a režisér Ľudo Hičár, slovenský scenárista, dramaturg, režisér a producent, zástupca Literárneho fondu Ľubomír Slivka a horolezec Igor Koller ocenila desať najlepších filmov festivalu Hory a mesto 2022. Na festival sa prihlásilo spolu 135 filmov a programový tím z nich vybral 34 snímok, ktoré diváci uvidia od 11.mája do 15. mája v Kine Lumière a v Amfiteátri Rača. Vybrané víťazné filmy si budú môcť diváci pozrieť aj v nedeľu 15. mája v Kine Lumière.

,,Tohtoročná filmová súťaž bola mimoriadne sľubná a všetky filmy boli veľmi kvalitné, vďaka čomu bolo rozhodovanie skutočným potešením. Mnohé filmy siahali hlboko do podstaty ľudského ducha so všetkými jeho vrcholmi a pádmi,“ povedala členka poroty Joanna Croston po finálnom zasadnutí poroty.

Grand prix
Torm resizePod maskou legendy (Torn, US, 2020) - Mimoriadny film Maxa Lowa o jeho otcovi, horolezcovi Alexovi Loweovi, ktorý v roku 1999 zahynul v lavíne na himalájskej Šiša Pangme. Jeho najlepší priateľ a spolulezec Conrad Anker zázrakom prežil – a potom sa oženil s Alexovou manželkou Jennifer a pomohol jej vychovať troch synov. Keď po 17 rokoch objavia náhodní lezci Alexovo telo, jeho syn Max sa rozhodne nakrútiť intímny portrét o svojom otcovi a o tom, ako sa rodina vyrovnávala s jeho smrťou. Jeden z najlepších filmov minulého roka zachytáva okrem iného aj emočne a fyzicky náročný návrat rodiny pod Šiša Pangmu, aby sa s Alexom naposledy rozlúčila. Diváci ho uvidia 13. mája o 18:15 v Kine Lumière.

Ceny poroty
Gospeed resizeŠťastnú cestu, los Palacos! (Godspeed, Los Polacos!, US, 2020) - Skupina poľských vysokoškolákov, ktorých nebaví monotónny život v komunistickom režime, si v Krakove založí kajakársky klub a rozhodne sa, že splaví najhlbší kaňon sveta. Bez akýchkoľvek skúseností s divokou vodou a s podomácky vyrobenou výbavou sa títo dobrodruhovia vyberú na vojenskej dodávke do sveta. Ich dvojročné putovanie vyvrcholí nečakanou slávou v Južnej Amerike, ktorú partia kajakárov využije na boj za demokraciu vo svojej rodnej krajine. Režisér Adam Nawrot dokumentuje vzostup a pád komunizmu vo Východnej Európe a prepája históriu so strhujúcim dobrodružstvom a aktivizmom. Film premietame 13. mája o 18:30 v Kine Lumière.

Cena Literárneho fondu
Dugeri resizeDhaulágirí je môj Everest (SR, 2021) - Režisér Pavol Barabáš nakrútil film o Zoltánovi Demjánovi, ktorý v roku 1984 stál na dvoch osemtisícovkách bez kyslíka. Počasie však zmenilo zostup na drámu. Jeho ďalšou školou života je prvovýstup na osemtisícovku Dhaulágirí, ktorú chce preliezť alpským štýlom. Na kolmom juhozápadnom pilieri ho čaká najvyššia obtiažnosť lezenia, ale i dôležité poznanie, ktoré mu zmení život. Medializáciu a uznanie Zolovho výstupu zatienila smrť jeho kamarátov, ktorí sa v rovnakom čase pokúšali alpským štýlom preliezť Boningtonovu cestu na Everest. Prečo on z Dhaulágirí zostúpil a jeho štyria kamaráti z Everestu nie? Zamýšľal sa nad vývojom horolezectva, zmyslom riskovania a hľadal ďalšiu cestu životom. Začal sa venovať psychológii, aby pochopil, do akého stavu sa tam hore dostal. Ovplyvnilo to aj jeho ďalšie životné smerovanie. Film uvedieme 13. mája o 20:30 v Amfiteátri Rača s osobnou účasťou hlavného hrdinu Zola Demjána.

Čestné uznanie: Voda
Nie si v tom sama (Not Alone, CA, 2021) - Profesionálna športovkyňa a vodkyňa Sarah Hueniken zasvätila horám celý svoj život. Jedného dňa zasiahne lezcov v stene lavína, v ktorej zahynie i jedna z jej najlepších priateliek. Film je príbehom o temnote, do ktorej upadla nielen Sarah, ale aj mnoho iných profesionálnych horských vodcov po tom, ako zažili tragickú nehodu. Napriek traume sa Sarah rozhodne upriamiť pozornosť na nový projekt a znovuobjaviť istotu v horách – pokúsi sa za jeden deň vyliezť tri náročné mixové cesty v kanadských Skalnatých vrchoch. Film uvedieme 14. mája o 18:30 v Kine Lumière.

Čestné uznanie: Zem
Jaguárí tesák (Tigre Gente, US, 2021) - Bolívijský správca rezervácie a hongkonská novinárka sa stanú nečakanými partnermi pri odhaľovaní jedného z mnohých barbarstiev na zvieratách – obchodu s jaguárími zubami. Dokument vás prenesie z pokojnej bolívijskej džungle na čínsko-mjanmarskú hranicu a z príbehu o jaguároch sa zrazu stane napínavá dráma a naháňačka za nelegálnymi priekupníkmi. Premietame 12. mája o 18:15 v Kine Lumière.

Čestné uznanie: Vzduch
Smrtiaca lavína (Buried, US, 2021) - V roku 1982 zasypala kalifornské lyžiarske stredisko Alpine Meadows smrtiaca lavína. V tom čase boli zjazdovky pre zlé počasie pre verejnosť uzavreté, no na mieste bolo niekoľko zamestnancov, ktorí mali na starosti odstrel lavín a monitorovanie počasia. Príbeh o päťdňovej záchrannej akcii, o skaze a smrti, ale aj o nádeji, odhodlaní a následkoch, s ktorými sa účastníci tejto akcie dodnes snažia vyrovnať. Uvidíte 14. mája o 20:15 v Kine Lumière.

Čestné uznanie: Skala
Amazonský olymp (House of the Gods, UK, 2021) - Ikonická stolová hora Roraima vystupuje z hlbín amazonského dažďového pralesa ako prova obrovskej lode. Vrchol hory, zahalený v oblakoch, zmáčaný prívalovými dažďami a pokrytý vertikálnou džungľou, bahnom a previsnutými útesmi podľa miestnej legendy zahliadnu len tí, čo majú čistú dušu. Tím okolo populárneho anglického lezca Lea Houldinga sa vydá na 100 km dlhú púť naprieč hustou džungľou až k vertikálnemu útesu. Sprevádzajú ho miestni vodcovi, ktorí stáli pod horou už veľakrát, no nikdy na ňu nevystúpili, iba k nej túžobne vzhliadali. Leo sa preto rozhodne, že ich na vrchol vezme so sebou. Premietame 11. mája o 20:15 v Kine Lumière.

Najlepší krátky film
Tri(c)ky (Maneuvers, US, 2019) -Sämi Ortlieb je športovec, umelec, grafik a hudobník. Všetok svoj talent zúročil v tomto krátkom filme. Spolu s rôznorodou partiou lyžiarov vytvoril niečo, čo tu ešte nebolo. Uvidíte v rámci premietania pre školy 13. mája o 9:00 a v ten istý deň o 20:15 v Kine Lumière.

Čestné uznanie poroty
Záchrana v jaskyni Tham Luang (The Rescue, US, 2021) - Kým väčšina sveta v lete 2018 sledovala majstrovská sveta vo futbale, v Thajsku sa odohrával boj o záchranu 12 mladých futbalistov a ich trénera. Štrnásťdňová záchranná akcia, do ktorej sa zapojili príslušníci thajských a amerických špeciálnych jednotiek, budhistickí mnísi a štvorica odhodlaných potápačov z rôznych kútov sveta, nás všetkých držala v napätí. A to je presne to, čo autorom Oscarom oceneného dokumentu Free Solo ide najlepšie – vďaka množstvu doteraz nezverejneného materiálu, 3D vizualizácií a exkluzívnych rozhovorov sprostredkúvajú pocity zúfalstva, nádeje, odvahy a viery a ukazujú nám, že keď sa ľudia spoja pre dobrú vec, dokážu aj nemožné. Prineste si vreckovky. Uvidíte 11. mája o 20:00 v Kine Lumière.

Cena pre začínajúceho filmára
Domov, sladký domov (Home Sweet Home, FR, 2021) - Christian Bobin sa mohol vybrať kamkoľvek na svete. Rozhodol sa však preskúmať svoju domovinu, ktorá ponúka rovnaké množstvo zážitkov ako vzdialené krajiny. Strávil tri týždne na bicykli a paraglajde, no nikdy sa nevzdialil viac než 60 km od domu. Premietame v sobotu 12. mája o 18:30 v Kine Lumière.

Vstupenky na filmy a prednášky festivalu Hory a mesto 2022 nájdete na https://horyamesto.sk/info/vstupenky/

Veríme, že sa 11. – 15. mája 2022 stretneme naživo v Kine Lumière a v Amfiteátri Rača!

 

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.