O festivale talianskeho filmu MittelCinemaFest

Talianilogo resizeTalianska kinematografia sa na Slovensku roky teší veľkému záujmu divákov. Pre nich je pripravený 16. ročník Stredoeurópskeho festivalu talianskeho filmu MittelCinemaFest s deviatimi filmami rôznych žánrov roka 2018, ktoré získali ocenenia na medzinárodných festivaloch a viaceré na uvedenie do domácej distribúcie ešte len čakajú.

Diváci sa okrem zaujímavých debutov a najnovších snímok režisérov ako Mario Martone, Matteo Garrone či Robert Ando môžu tešiť na skvelé herecké výkony Barbory Bobulovej, Alby Rohrwacher, Alessandra Gassmana a mnohých ďalších. MittelCinemaFest potrvá v bratislavskom Kine Lumière od 22. do 26. novembra 2018, po prvý raz sa bude konať aj v Košiciach, a to 25. a 26. novembra. Pripravil ho Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave v spolupráci s Istituto Luce Cinecitta. „Taliansko sa pýši významnou tradíciou kvalitnej kinematografie, sme krajina s najvyšším počtom držiteľov Oscara v kategórii „najlepší cudzojazyčný film“. Súčasná talianska filmová produkcia má podporu štátu ako neoddeliteľná súčasť propagácie Talianska vo svete, jedným z cieľov pôsobenia diplomatických misií a Talianskych kultúrnych inštitútov je práve predstavovať to najlepšie z nášho filmu,“ povedal taliansky veľvyslanec na Slovensku Gabriele Meucci. Ďalej pripomenul, že špeciálne talianskemu filmu patrí na Slovensku najmä mesiac jún s prehliadkou Cinevitaj a november s festivalom MittelCinemaFest.

„Každoročne sa snažíme prinášať filmy, ktoré nám ponúkajú rôzne pohľady na taliansku spoločnosť. Nie je to vždy Taliansko, ktoré poznáme z turistických sprievodcov, viacero filmov nás aj tentokrát zavedie do odľahlých kútov krajiny a okrajových štvrtí, kde sa však odohrávajú silné ľudské príbehy, ktoré nás nútia stále viac sa zamýšľať nad hodnotami sveta v ktorom žijeme. Výsadou talianskej kinematografie je, že to dokáže robiť s istým nadhľadom a sebairóniou,“ uviedla Adriana Šulíková z Talianskeho kultúrneho inštitútu, ktorá sa spolupodieľa na zostavovaní programu. Do spomínanej skupiny režisérskych debutov patrí aj hudobný film Letizie Lamartire Navždy mladí a krásni, ktorý v tomto roku otvorí festival. Barbora Bobulová sa v ňom predstaví v úlohe popovej speváčky, žijúcej zo zašlej slávy a v takmer patologickom vzťahu so svojím synom. Slovenská premiéra sa uskutoční vo štvrtok 22. novembra 2018. 

Na festivale majú svoje zastúpenie aj komédie. Prvá, s názvom Naliehavé zjavenie, je na programe v piatok 23. novembra. Režisér Gianni Zanasi obsadil do komickej úlohy bezbožnej, ale puntičkárskej geodetky Lucie, ktorej sa nečakane zjaví Panna Mária skvelú Albu Rohrwacher. Koprodukčný film krajín Taliansko-Grécko-Španielsko už pochodil mnohé festivaly, medzi inými aj festival v Cannes, Karlových Varoch, Haife a Aténach. Veľké mená súčasnej talianskej kinematografie sú v tomto roku zastúpené aj Mariom Martonem a jeho najnovším filmom Capri Revolution. Príbeh divákov zavedie na malebný ostrov Capri, kde sa na začiatku dvadsiateho storočia sústredili umelci, voľnomyšlienkari i revolucionári, aby tu hľadali inšpiráciu a útočište. Film, ktorý na svoju taliansku premiéru ešte len čaká, je na programe v piatok 23. novembra.

Víkendový program otvorí v sobotu 24. novembra Dogman aj u nás známeho talianskeho režiséra Mattea Garroneho (Reality Show, Gomorra). Film získal na tohtoročnom festivale v Cannes cenu za najlepší mužský herecký výkon, udelili ju Marcellovi Fontemu a na Medzinárodnom filmovom festivale v Jeruzaleme získal cenu za najlepší film. Na chudobnom predmestí žije Marcello (Marcello Fonte), ktorý delí svoj čas medzi prácu v skromnom salóne pre psy a láskyplnú starostlivosť o svoju dcéru (Alida Baldari Calabria). Je to prostredie, kde platí len zákon najsilnejšieho a chod života tu ovplyvňuje miestny vagabund a bývalý boxer Simoncino (Edoardo Pesce). Režisér filmu Matteo Garrone o svojom prístupe k filmu prezradil: „Dogman nie je filmom len o pomste, aj keď pomsta (možno by bolo lepšie napísať vykúpenie) v ňom hrá dôležitú úlohu. Rovnako to nie je ani variácia na tému večného boja slabšieho so silnejším. Je to film, ktorý nás stavia pred niečo, čo sa týka nás všetkých: pred dôsledky vlastných rozhodnutí, ktoré robíme každý deň, aby sme prežili.“

Komediálna dráma Duccia Chiariniho Hosť s istou dávkou humoru ale aj trpkosti ponorí divákov do zložitej spleti rodinných a medziľudských vzťahov. V jedno zimné popoludnie sa Guidovi v milostnom záchveve prihodí udalosť, ktorá zmetie zo stola jeho predstavu o spokojnom živote a predovšetkým vnesie pochybnosť do jeho vzťahu s priateľkou Chiarou. Je to začiatok krízy a Guido je čoskoro nútený zbaliť si kufre a odísť. Taliansko-švajčiarsko-francúzsky film je na programe v sobotu 24. novembra. V nedeľu 25. novembra uvedie festival najnovší film Roberta Andó Ukradnutý Caravaggio s vynikajúcim hereckým obsadením. Micaela Ramazzotti, Alessandro Gassman, či Renato Carpentieri poodhalia rúško tajomstva, ktorým bola zahalená krádež Caravaggiovho obrazu Narodenia v roku 1969 v Palerme.

Festival v Cannes preveril aj najnovší film Alice Rohrwacher Šťastný Lazzaro, ktorý tam získal cenu za najlepší scenár. Šťastný Lazzaro patrí spolu s Dogmanom Mattea Garroneho k najúspešnejším a najoceňovanejším filmom tohtoročnej talianskej filmovej sezóny. Je príbehom o priateľstve medzi mladým a dobrosrdečným sedliakom Lazzarom a mladým šľachticom Tancredim, opantaným vlastnou predstavivosťou. Ako sa píše v režijnej poznámke: „Lazzaro Felice je príbeh malej, skrytej svätosti bez zázrakov, bez zvláštnych schopností, bez špeciálnych efektov: svätosť bytia vo svete a bez súdenia iných, s vierou v ľudí. Rozpráva o možnosti dobra, ktorú ľudia vždy ignorovali, ale ktoré sa znova objavuje ako niečo, čo tu mohlo byť a my sme to nechceli“. Taliansko-nemecko-francúzsko-španielsky film sa bude premietať v nedeľu 25. novembra.  Posledná komédia príde na rad v pondelok 26. novembra, ide o film Muž, ktorý kúpil mesiac režiséra Paola Zuccu. V odľahlej sardínskej dedinke ktosi získal osobné vlastnícke práva na Mesiac. Táto správa prichádza do ústredia istej pochybnej agentúry pre atlantické bezpečnostné služby v severnom Taliansku a dáva do pohybu príbeh tajného agenta Kevina, povereného dôležitou misiou.

Tak ako otvárací film, aj ten záverečný - v pondelok 26. novembra - bude režisérskym debutom. Tentokrát ide o drsne realistickú a citlivo nakrútenú snímku Keď chlapci plačú súrodencov Damiana a Fabia D’Innocenzo. Tí odkrývajú príbeh dvoch nerozlučných kamarátov z rímskej periférie, pre ktorých sa snaha o zvrátenie osudu vo svoj prospech stane odsúdením. Tragédia sa náhle mení na očividný zásah šťasteny: človek, ktorého zabili, bol bývalým členom miestneho zločineckého klanu a tým, že ho odstránili, získali rešpekt a peniaze, ktoré nikdy nemali. Vstupenku do pekla nečakane vymenili za lístok do neba.

Bratislavský festival bude sprevádzať výstava s názvom Rímsky kufor, znovuobjavené fotografie „sladkého života“, Rimskykufor resizektorá prebieha v Kine Lumiere od 8. novembra a potrvá až do 3. decembra. Za vzácnou výstavou fotografií stojí skutočný príbeh. Fotograf Marcello Mencarini si kedysi kúpil starý kufor a okrem iného v ňom našiel približne 600 čierno-bielych negatívov. Časom sa ukázalo, že sú to vzácne dobové zábery hercov, politikov, spisovateľov ako Sophia Loren, Charlie Chaplin, Audrey Hepburn, Marlene Dietrich, Juliette Greco, Jean-Paul Sartre, Igor Stravinsky zachytených v Ríme v 50-tych a 60-tych rokoch, ktoré charakterizovala „Dolce Vita“. Ich autor je neznámy. Marcello Mencarini navštívi pri príležitosti otvorenia MittelCinemaFestu Bratislavu a dňa 22. novembra a v Kine  Lumière porozpráva o svojej výstave, ako aj o úlohe paparazzi v období „sladkého života“ v Ríme. 

Po prvý raz sa časť prehliadky presunie aj do Košíc, do tamojšieho Kina Úsmev. Za dva dni predstaví publiku tri filmy: Navždy mladí a krásni, Muž, ktorý kúpil mesiac a Hosť.  

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.