Festival talianskeho filmu MittelCinemaFest sa začína zajtra

MitelFestlogo resizeUž zajtra (22.11.- 26.11) sa v Bratislave začne 16. ročník Stredoeurópskeho festivalu talianskeho filmuMittelCinemaFest. Výber filmových noviniek je dôkazom pestrosti žánrov a tém, ktorým sa súčasní talianski filmári venujú. Festival ponúkne aj dve silné režisérske debutové snímky, ktoré figurujú v programe na úvod a záver. Zatvárací film Keď chlapci plačú príde osobne uviesť hlavný hrdina príbehu z rímskej periférie, vychádzajúca herecká hviezda, Matteo Olivetti (28), ktorý do Bratislavy priletí rovno z Írska, kde bude hosťom festivalu Subtitle.

„Prvá kamerová skúška trvala asi 17 minút, počas ktorej mi spoza kamery dávali inštrukcie, čo mám robiť. Z prežitku tejto skúšky som začal stavať charakter postavy. Až dodatočne som sa dozvedel, že som bol akýmsi pokusným zvieraťom, na MatteoOlivetti resizektorom vystavali nakoniec celé obsadenie,“ hovorí Matteo Olivetti o svojej prvej výraznej hereckej príležitosti. Narodil sa v Anglicku, jeho mama je Angličanka, otec Talian. Už v detstve sa uňho prejavil herecký talent, preto začal veľmi skoro účinkovať v televíznych seriáloch. Tínedžerské roky prežil v Anglicku a po návrate do Talianska, keď sa zdalo, že stratil o herectvo záujem, absolvoval kurzy herectva, čo ho priviedlo aj k svojej prvej veľkej role Mirka vo filme Keď chlapci plačú.

Drsne realistická a citlivo natočená snímka je dielom režisérskej dvojice, dvadsaťdeväťročných dvojičik Damiana a Fabia D’Innocenzo. Tí odkrývajú príbeh dvoch nerozlučných kamarátov z rímskej periférie, pre ktorých sa snaha o Kedchlapciplacu1 resizezvrátenie osudu vo svoj prospech stane odsúdením. Tragédia sa náhle mení na očividný zásah šťasteny: človek, ktorého zabili, bol bývalým členom miestneho zločineckého klanu a tým, že ho odstránili, získali rešpekt a peniaze, ktoré nikdy nemali. Vstupenku do pekla nečakane vymenili za lístok do neba. „Film sme to krútili na periférii Ríma, ktorá sa pre nás stala pomyselným mostom medzi Kedchlapciplacu2 resizePasolinim a Timom Burtonom,“ hovoria režiséri. Snímku, ktorú ponúkol aj prestížny festival Berlinale a stretla sa s pozitívnymi odozvami v zahraničí aj v Taliansku, kde získala Striebornú stuhu pre najlepší režisérsky debut, uvádza MittelCinemaFest v pondelok 26. novembra.

Do spomínanej skupiny režisérskych debutov patrí aj hudobný film Letizie Lamartire Navždy mladí a krásni, ktorý v tomto roku otvorí festival. Barbora Bobulová sa v ňom predstaví v úlohe popovej speváčky Izabely, žijúcej zo zašlej slávy a v takmer patologickom vzťahu so svojím synom. „Keď Barbora Bobulová prijala postavu Izabely, povedala som si: „Máme vyhraté“! Vždy som bola presvedčená, že z kontrastu medzi Barborinou eleganciou a „neusporiadanosťou“ a vášňou Izabely sa zrodí skutočne jedinečná postava. Barborin herecký výkon dáva vyniknúť sile v krehkosti, protirečeniam a odvážnym scénam postavy, ktorú hrala s veľkou láskou až do poslednej klapky. Jej ochota a otvorenosť voči nám všetkým bola naozaj dojímavá, dala nám všetkým vzácnu lekciu, na ktorú sa bude dať len ťažko zabudnúť. Je možné byť výnimočným umelcom a zároveň aj výnimočným človekom. Pokora je jednou z najvznešenejších pridaných hodnôt, ktorá v Barbore dosahuje svoj vrchol,“ povedala pre fesival na adresu herečky, pôvodom zo Slovenska, režisérka Letizia Lamartire. Slovenská premiéra sa uskutoční vo štvrtok 22. novembra 2018.

V piatok 23. novembra je na programe komédia s názvom Naliehavé zjavenie. Veľké mená súčasnej talianskej kinematografie sú v tomto roku zastúpené aj Mariom Martonem a jeho najnovším filmom Capri Revolution, ktorý na svoju taliansku premiéru ešte len čaká, MittelCinameFest ho uvádza v piatok 23. novembra. Víkendový program otvorí v sobotu 24. novembra Dogman aj u nás známeho talianskeho režiséra Mattea Garroneho, komediálna dráma Duccia Chiariniho Hosť, s istou dávkou humoru ale aj trpkosti, príde na rad v sobotu 24. novembra . V nedeľu 25. novembra uvedie festival najnovší film Roberta Andó Ukradnutý Caravaggio s vynikajúcim hereckým obsadením: Micaela Ramazzotti, Alessandro Gassman, či Renato Carpentieri. Festival v Cannes preveril aj najnovší film Alice Rohrwacher Šťastný Lazzaro, ktorý tam získal cenu za najlepší scenár, tento taliansko-nemecko-francúzsko-španielsky film sa bude premietať v nedeľu 25. novembra. Posledná komédia príde na rad v pondelok 26.novembra ide o film Muž, ktorý kúpil mesiac režiséra Paola Zuccu.

  

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.