Prehliadka bizarných artových filmov

FilmEuropelogo resizeČo drieme pod starostlivo udržiavanou civilizačnou šupkou? Čo v sebe dusíme a skrývame? Prehliadka Weird Europe / Divná Európa prináša filmy, ktoré rozvracajú zažité poriadky a nerešpektujú dohodnuté hranice. Film Europe Media Company prináša na Slovensko nový projekt, ktorého prvý ročník sa konal minulý rok iba v Čechách.

Weird Europe je festivalom, ktorý s rozkošou zostupuje tam, kam sa hlavné prúdy kinematografie boja. Prezentuje filmy bizarné, vyšinuté, výnimočne senzitívne k tomu, čo stojí za zosilňujúcim sa pocitom krízy identity. Filmom nie je nič sväté, prekračujú tabu, ktorými udržujeme pri živote ilúziu civilizovanosti. Reprezentujú svojrázne autorské poetiky i celé smery. Sú síce divné, ale zároveň nestrácajú vysoké ambície, o čom svedčí aj to, že sú uvádzané na prestížnych festivaloch. Weird Europe nepodáva sedatíva, nebojí sa filmov, ktoré rozvracajú zažité usporiadanie a nerešpektujú dohodnuté hranice. Kedy inokedy, ak nie práve teraz nastáva čas sa pýtať, čo Európu skutočne spája a rozdeľuje.

V ponuke prehliadky sú nasledujúce filmy : Premiérovo bude uvedený art house horor Raw (r. Julia Ducournau), na ktorom počas festivalových projekcií (napr.íklad v Toronte alebo v Göteborgu) doslova omdlievali  diváci. O šokujúcom príbehu osobnostnej i tvorivej krízy vo filme Stáť pevne (r. Alain Guiraudie), napísal renomovaný magazín Screen International : „...divoko výstredný, a plný momentov, ktoré inde len tak ľahko neuvidíte...“. Surreálnou parafrázou Krásky a zvieraťa je vizuálne najnabitejšie dielo talianskeho architekta obrazov Paola Sorrentina Rodinný priateľ. Ukrajinský režisér Myroslav Slabošpyckyj skúma v snímke Kmeň pudovosť a primitívnu ľudskú podstatu, bez toho, aby by k tomu potreboval jediné slovo. Do prehliadky rozhodne patrí provokatívna filmová esej o podzemí rakúskej duše V pivnici (r. Ulrich Seidl) a experimentálny magický film zložený z desiatich hypnotizujúcich záberov – obrazových kompozícií  Benedeka Fliegaufa Mliečna dráha. Filmy si môžete pozrieť od 6. - 12. 4. v Kine Film Europe Bratislava a od 28. - 30. 5. v Kine Tabačka Košice.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.