Slovenské filmy na festivale Hory a mesto boli úspešné

Horyamesto resizeOdborná porota na festivale Hory a mesto ocenila deväť filmov v jednotlivých kategóriách, z toho päť od slovenských tvorcov. Grand Prix získal Pavol Barabáš za film Sloboda pod nákladom, Cenu V4 Braňo Molnár za dokument Bratislava, mesto uprostred prírody, Cenu Literárneho fondu si odnášajú tvorcovia premiérovaného filmu Nesmrteľný les, Cena pre začínajúcehofilmára poputuje k Adamovi Lisému za snímku Slovensko na šnúrkach.

Osemnásty ročník festivalu Hory a mesto ponúkol počas piatich dní 48 súťažných filmov, 20 cestoklubových premietaní Kino a svet a 11 hlavných hostí. Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva uzavreli včera v multiplexe Cinema City v bratislavskom Auparku premietania víťazných filmov. Členmi filmovej poroty boli: Jakub Zipser z Asociácie slovenských filmových klubov, Peter Hapčo a Linda Jamborová z kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie a poetka Katarína Kucbelová. „Výnimočný dokument zachytávajúci fenomén horského nosičstva, prerozprávaný jeho žijúcimi legendami. Porotu presvedčila vysoká úroveň filmového spracovania ustupujúcej tradície nosičstva, ktoré už nie je len profesiou, ale aj životnou filozofiou,“ píše sa vo verdikte poroty. Najnovší dokument Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom uvádzal festival v špeciálnej sekcii Tatranské chaty, vo februári tohto roku ho ocenili aj na obdobnom kanadskom Vancouver International Mountain Festival v kategórii Horská kultúra. Snímka ponúka pohľad na život tatranských nosičov, ktorí zásobujú vysokohorské chaty za každého počasia.

GRAND PRIX (cena za najlepší film)
Sloboda pod nákladom (Slovensko, 58 min, 2016, r. Pavol Barabáš)

V4 PRIX  (cena za najlepší film z krajín V4)
Bratislava, mesto uprostred prírody (Slovensko, 52 min, 2016, r. Braňo Molnár)

CENA LITERÁRNEHO FONDU (pre slovenský film, za novátorský prístup k tematike) – finančná odmena 700 €
Nesmrteľný les (Slovensko, 50 min, 2017, r. Erik Baláž)

CENA PRE ZAČÍNAJÚCEHO FILMÁRA – finančná odmena 300 €
Slovensko na šnúrkach (Slovensko, 35 min, 2016, r. Adam Lisý)

Čestné uznania v kategóriách:
SKALA
Blocheads (Blocheads, UK, 58 min, 2016, r. Alastair Lee)

Nesmrteľný les (Slovensko, 50 min, 2017, r. Erik Baláž)

ZEM
Mira (Mira, Nepal, 42 min, 2016, r. Lloyd Belcher )

VODA
Obyčajní chlapci (Slovensko, 31 min, 2016, r. Rastislav Hatiar)

VZDUCH
Dohoda (The Accord, Island, 20 min, 2016, r. RC Cone)

Špeciálna cena poroty
Johanna (Johanna, UK, 4 min, 2016, r. Ian Derry)

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.