Na Hory a mesto príde mladý americký lezec Kevin Jorgeson

JHoryamesto resizeedným z hostí tohtoročného festivalu Hory a mesto bude mladý americký lezec Kevin Jorgeson. Po tom, ako s Tommym Caldwellom vyliezli voľným štýlom na vrchol Dawn Wall na stene El Capitan, dostali sa na titulku New York Times. V ten deň im zavolal americký prezident Barack Obama, aby im osobne zagratuloval, a svoju gratuláciu uverejnil aj na twitter stránke Bieleho domu.

 Práve o tejto ceste, ktorá sa považuje za najťažšiu na svete, bude Kevin rozprávať v Bratislave. Výkon amerických lezcov sledovali priamo v Yosemitoch stovky novinárov s televíznymi štábmi i široká verejnosť. „Som veľmi hrdý na výkon Tommyho Caldwella a Kevina Jorgesona, na zdolanie Dawn Wall na El Capitane. Pripomínajú nám, že všetko je možné,“ napísal ako gratuláciu Barack Obama a uverejnil ju aj na twitter stránke Bieleho domu.

Dôležitý výstup sa konal na prelome rokov 2014 a 2015. Táto cesta sa považuje za najťažšiu na svete, pripravovali KeviDaw resizesa na ňu šesť rokov a samotný výstup im trval celých 19 dní. Týmto výkonom si vyslúžili absolútnu pozornosť svetových médií. „Cestu sme skúšali 6 rokov. Náš posledný (úspešný) pokus zdolať Dawn Wall nám trval 19 dní. Po prelezení sme zistili, že náš život sa totálne zmenil. Do cesty sme nastupovali ako relatívne neznámi lezci, a v priebehu necelých troch týždňov sme sa stali známymi po celej Amerike, nielen medzi lezeckou, ale aj všeobecnou verejnosťou – na čas sme sa stali doslova celebritami,“ povedal o svojom prelomovom úspechu Kevin Jorgeson. „Kevinova prednáška nemá len prvoplánovo lezecký, ale aj hlbší ľudský rozmer. Kevin v nej hovorí o tom, ako sa cez utrpenie a strasti lezca, ako je zima, únava, zodraté prsty a podobne, dopracovať k vyššiemu šťastiu. Je to mimoriadne milý a vtipný človek, teším sa, že sa s ním opäť stretnem,“ povedal programový riaditeľ festivalu Alan Formánek, ktorý vedie v kanadskom Vancouveri obdobný festival a Kevin Jorgeson bol pred rokom hosťom na Vancouver International Mountain Festival. Vďaka tejto spolupráci prijal Kevin pozvanie aj do Bratislavy.

Adam Ondra, vo svete lezenia považovaný za „zázračné dieťa“ a zároveň za najlepšieho skalného lezca sveta, bol druhým lezcom v histórii, ktorý Dawn Wall vyliezol voľne; bolo to v novembri 2016,  len po niekoľkých týždňoch skúšania. Adam Ondra bol na festivale Hory a mesto už trikrát (2013, 2011, 2008); v Bratislave má medzi divákmi festivalu silný fun club. Obaja, Kevin a Adam, budú hosťami na Hory a mesto 2017 a po prvý raz budú mať ako dvaja hlavní hostia multimediálne prezentácie v jednom dvojbloku. Program, ktorý sa bude konať v sobotu 25. marca 2017 o 19:00 v najväčšej kinosále na Slovensku, bude venovaný prelezeniu cesty Dawn Wall.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.