Slovenská kinematografia na Berlinale

50 SFU resizeZačiatkom februára slovenská kinematografia každoročne mieri na Berlinale. Na 64. ročníku, ktorý sa začne vo štvrtok 6. februára 2014, bude mať naša krajina zastúpenie nielen na medzinárodnom filmovom trhu – European Film Market (EFM), ale aj v oficiálnom programe berlínskeho festivalu. Reprezentovať nás bude dokumentárny film Zamatoví teroristi trojice režisérov Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský a Peter Kerekes. 64. MFF Berlín potrvá do 16.februára 2014.

Film Zamatoví teroristi v oficiálnom programe

 

Zamatoví teroristi sa v Berlíne predstavia v sekcii FÓRUM, ktorá už štyridsaťštyri rokov uvádza európske a svetové premiéry z oblasti nezávislého autorského filmu. Tento rok uvedie 28 svetových a 8 medzinárodných premiér z rôznych krajín. Film Zamatoví teroristi, ktorý rozpráva príbehy troch hrdinov, odsúdených v období komunistického režimu za teroristický čin, v Berlíne osobne uvedú všetci režiséri. S Pavlom Pekarčíkom, Ivanom Ostrochovským a Petrom Kerekesom sa berlínskej projekcie zúčastní aj kameraman filmu Martin Kollár. Film mal premiéru na minuloročnom MFF Karlove Vary, kde získal ocenenie FEDORA, na festivale v Berlíne bude uvedený v medzinárodnej Zamatovi teroristi Stano resizepremiére. Celkovo sa premietne šesť krát, premiéra sa uskutoční 12. februára o 21.30 hod. v kine Delphi Filmpalast. V sekcii FÓRUM sa spolu s ostatnými filmami môže uchádzať o cenu poroty FIPRESCI, Ekumenickej poroty a o ďalších šesť neštatutárnych cien.  

 

Účasť Slovenska v oficiálnom programe Berlinale, jedného z najprestížnejších filmových festivalov na svete, nemá veľkú tradíciu. Naposledy sa vo festivalovom programe premietali slovenské filmy v roku 2011, v sekcii FÓRUM nás vtedy reprezentovali celovečerný hraný debut pre kiná režisérky Zuzany Liovej Dom a koprodukčný česko-slovenský dokument Nesvadbovo Eriky Hníkovej, ktorý si z festivalu odniesol cenu čitateľov denníka Der Tagesspiegel. V súťažnej sekcii Berlinale boli naposledy uvedené filmy Keď hviezdy boli červené Dušana Trančíka v roku 1991 a Ja milujem, ty miluješ Dušana Hanáka v roku 1989, ktorý zároveň získal ocenenie Strieborný medveď za najlepšiu réžiu. V minulosti bol na Berlinale ocenený aj koprodukčný film Obsluhoval som anglického kráľa režiséra Jiřího Menzla, ktorý si z hlavnej festivalovej súťaže odniesol Cenu FIPRESCI.

 

Na Berlinale Talents budú režiséri Andrej Kolenčík a Adam Oľha

 

Každoročnou súčasťou Berlinale je pod názvom Berlinale Talents aj stretnutie mladých talentovaných tvorcov, ktorí pôsobia vo filmovom priemysle zatiaľ len krátko. Medzi tristo filmármi zo 79 krajín sveta, ktorí rozvíjajú svoju sľubnú kariéru zatiaľ len prvých päť až desať rokov, budú tento rok aj dvaja slovenskí režiséri. Jedným z nich je režisér a výtvarník Andrej Kolenčík, ktorý vyštudoval animovanú tvorbu na VŠMU v Bratislave a je režisérom viacerých animovaných filmov a videoklipov. Jeho krátky dokumentárny film Hviezda z roku 2012 a prvý krátky hraný film Výstava z roku 2013 sa úspešne premietajú na medzinárodných filmových festivaloch a získavajú ocenenia. Účastníkom stretnutia Berlinale Talents bude aj režisér Adam Oľha, absolvent dokumentárnej tvorby na FAMU v Prahe, ktorého magisterský film a zároveň celovečerný dokumentárny debut Nový život z roku 2013 sa rovnako úspešne premieta na filmových festivaloch v zahraničí. Účasť na Berlinale Talents, kde sa budú môcť stretnúť s prvotriednymi odborníkmi z oblasti filmového priemyslu, bude pre nich významnou príležitosťou na získanie nových skúseností a nadviazanie medzinárodnej spolupráce. Predchádzajúcich ročníkov sa zúčastnili už šiesti slovenskí filmári, medzi nimi Róbert Šveda, Mira Fornay, Samuel Jaško, Jaroslav Ridzoň, Martina Saková, Michaela Čopíková a Daniela Krajčová.


Stánok Central European Cinema

 

Slovensko bude mať svoje zastúpenie opäť aj na Európskom filmovom trhu (EFM), ktorý je súčasťou Berlinale, tento rok už po deviatykrát. Prezentačný stánok pod názvom Central European Cinema (č. 140) sa opäť realizuje v spolupráci troch krajín, okrem Slovenska sa na ňom podieľajú aj Česká republika a Slovinsko. V stánku sa budú prezentovať slovenské a koprodukčné filmy, ktoré si zahraniční filmoví profesionáli budú môcť pozrieť na DVD nosičoch, k dispozícii budú aj zostrihy z pripravovaných filmov, presskity, prezentačné katalógy k slovenskej kinematografii a ďalšie materiály. Stánok je vždy aj miestom pracovných stretnutí slovenských filmových profesionálov so záujemcami o spoluprácu z radov zahraničných návštevníkov trhu. SFÚ pri príležitosti Berlinale vydal aktualizovaný katalóg Slovenské filmy / Slovak Films 13 – 14, ktorý je základným sprievodcom slovenskou kinematografiou pre slovenských i zahraničných filmových profesionálov. Pre návštevníkov pavilónu bude k dispozícii aj informačný newsletter v anglickom jazyku What´s Slovak in Berlin 2014 a anglické číslo Film.sk s výberom textov venovaných slovenskej kinematografii v roku 2013 a aktualitami na rok 2014. Po minuloročnej premiére anglického vydania Film.sk na MFF Cannes a jeho úspešnom ohlase vychádza tento rok po druhýkrát.

 

Na filmovom trhu pri MFF Berlín sa uskutoční aj trhová projekcia (market screening) filmu Zamatoví teroristi, ktorá bude prístupná výlučne pre filmových profesionálov, registrovaných na EFM. Zvyčajne sa týchto projekcií zúčastňujú potenciálni nákupcova filmu pre distribúciu v zahraničí, pre TV a filmové festivaly. Trhovú projekciu budú mať aj dve slovenské minoritné koprodukcie, a to Líbánky Jana Hřebejka a Klauni Viktora Tauša.

Viac: www.berlinale.de, www.aic.sk.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.