Slovensko v súťaži Berlinale

ddoommTradičná prehliadka tvorby mladých filmárov Forum bude súčasťou 61. medzinárodného filmového festivalu v Berlíne už 41. raz. Tohto roku do nej usporiadatelia zaradili aj dva česko-slovenské a jeden český film: Dom Zuzany Liovej, Nesvatbov Eriky Hníkovej a Osmdesát dopisů Václava Kadrnku.

Berlínsky medzinárodný filmový festival sa bude konať v dňoch 10. až 20. februára 2011.

 

Slovenská scenáristka a režisérka Zuzana Liová v Berlíne uvedie svetovú premiéru svojho druhého dlhometrážneho filmu s názvom Dom. Predchádzajúci film Ticho, ktorý nakrútila v roku 2005 pre televíziu, získal ocenenia na festivaloch v Zlíne, Lagowe a Tešíne. Za scenár k Domu získala Cenu Tibora Vichtu v národnej scenáristickej súťaži a Cenu Krzysztofa Kieślowského TVP Award 2007 na filmovom festival v Cannes. Rozpráva o otcovi, ktorý pre každú zo svojich dvoch dcér stavia dom. Do stavieb vkladá všetky svoje ambície a sny. Po tom, ako vyženie staršiu dcéru, ktorá ho “sklamala”, sústredí všetku pozornosť na stavbu domu pre mladšiu Evu. Lenže tá začne proti otcovi i jeho čudnému snu nečakaným spôsobom protestovať. V hlavných úlohách hrajú Miroslav Krobot, Taťjana Medvecká a Ester Geislerová. Na vzniku snímky sa koprodukčne podieľali Slovenská televízia aj Česká televízia.

osmdesat_dopisuSvetovú premiéru bude mať na Berlinale v rámci prehliadky Forum aj čiastočne autobiografická snímka scenáristu a režiséra Václava Kadrnku Osmdesát dopisů. Odohráva sa v Československu roku 1987. Matka so štrnásťročným synom (Zuzana Lapčíková, Martin Pavluš) sa pokúšajú vycestovať za manželom, ktorý emigroval do Anglicka.

V česko-slovenskej koprodukcii s prispením ČT a STV vznikol aj celovečerný dokument Eriky Hníkovej Nesvatbov o starostovi obce Zemplínske Hámre, ktorý sa všemožne usiluje vydať a oženiť slobodných, osamelo žijúcich obyvateľov – tridsiatnikov. Prehliadka Forum snímku uvedie v medzinárodnej premiére.

nesvatbovV minulosti bola slovenská kinematografia výrazne zastúpená na berlínskom festivale v roku 1989, Režisér Dušan Hanák získal Strieborného medveďa za najlepšiu réžiu a osobitné uznanie FIPRESCI za film Ja milujem, ty miluješ. Jaroslave Havettovej udelili zasa Strieborného medveďa za krátky film Údel. Súčasťou programu boli aj Hanákove Obrazy starého sveta a v súťaži filmov pre deti sa uvádzal film Vlakári Juraja Lihosita. V roku 1991 bol zaradený do súťaže berlínskeho festivalu film Dušana Trančíka Keď hviezdy boli červené a v roku 2007 o berlínskeho medveďa súťažil koprodukčný česko-slovenský film Obsluhoval jsem anglického krále Jiřího Menzla.

Prestížna programová sekcia Forum – Medzinárodné fórum nového kina je považovaná za sekciu s najodvážnejším programom festivalu. Dôraz kladie na tvorbu mladých filmárov, uprednostňuje avantgardné, experimentálne diela, filmové eseje a observačné dokumenty, politické reportáže, dosiaľ neobjavené kinematografie. Forum nie je tradičnou súťažnou sekciou, filmy však posudzuje niekoľko nezávislých neštatutárnych porôt. Filmy uvedené v sekcii sa uchádzajú o ocenenia ako Caligari Prize, cena FIPRESCI, cena Ekumenickej poroty, C.I.C.A.E. a od roku 2007 sa na režisérske debuty uvedené v sekcii vzťahuje aj súťaž o Cenu za najlepší debut festivalu.

 

Foto: ČT

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.