Benátky uvedú nový slovenský film Obeť

 

Nutlogo resizeNa 79. ročníku Medzinárodnmého filmového festivalu v Benátkach uvedú slovenský fim Obeť režiséra Michala Blaška. Zaradili ho do zostavy osemnástich snímok v súťažnej sekcii Horizonty. Do slovenských kín príde snímka 15. septembra. O víťazoch a hlavnej cene rozhodne tohto roku medzinárodná porota na čele s herečkou Julianne Moore. Zlatého leva za celoživotný prínos prídu prevziať francúzska herečka Catherine Deneuve a americký scenárista a režisér Paul Schrader.

“Je to už šesť rokov od momentu, keď sme s Michalom začali uvažovať o jeho celovečernom debute. Príprava si vyžadovala snahu mnohých talentovaných OBET resizeľudí a partnerov, aby film počas náročného obdobia pandémie mohol vzniknúť. Je pre nás všetkých veľkou cťou, že ho budeme môcť uviesť na svetovej premiére v rámci najstaršieho filmového festivalu na svete.” hovorí Jakub Viktorín, producent filmu zo spoločnosti nutprodukcia.

Film Obeť vznikol v slovensko – česko – nemeckej koprodukcii. Produkujú ho filmové spoločnosti nutprodukcia a nuprodukcie „Obeť je príbehom o dôvere matky Iriny a syna Igora žijúcich v cudzom štáte, kde sú v podstate odkázaní sami na seba. Mojím cieľom bolo prostredníctvom Irininho emočného portrétu obnažiť podstatu stredoeurópskej spoločnosti, pre ktorú je situácia hlavnej hrdinky príležitosťou ukázať svoju nenávisť a legitimizovať ju,“ hovorí režisér filmu Michal Blaško.

Irina je slobodná matka z Ukrajiny, ktorá žije so svojím synom Igorom v malom meste v Českej republike. Keď Igora brutálne napadnú, celé mesto sa solidárne postaví na Irininu stranu a jednohlasne odsúdi rómskych páchateľov, ktorí sú údajne za útok zodpovední. Po tom, čo sa Igor v nemocnici prebudí sa z incidentu stáva príbeh, ktorý naberá pod vplyvom osobností médií, politiky či verejnosti rozmanitú optiku. Obeť je príbehom matky, ktorá sa domáha spravodlivosti, no čelí diskriminácii, nacionalizmu a predsudkom. V záujme ochrany rodiny a hľadania pravdy musí nakoniec učiniť osudové rozhodnutie.

V hlavných úlohách matky Iriny sa predstaví ukrajinská herečka Vita Smachelyuk známa najmä z televíznych seriálov, ktorá momentálne pôsobí v nemeckom Hamburgu. Úlohu jej syna Igora si zahrá ukrajinský mladý herecký talent študujúci v Prahe Gleb Kuchuk. Pre obidvoch hercov je obsadenie v celovečernom filme debutom. Vedľajšiu úlohu si vo filme zahrá aj držiteľka Českého Leva za hlavnú herečku vo filme Domácí péče (2015) Alena Mihulová či Viktor Zavadil, ktorý bol na Českého Leva nominovaný za hlavnú postavu vo filme Jan Palach (2018). V epizódnej postave sa ukáže aj obľúbená mladá česká herečka Elizaveta Maximova.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.