Dokument Územie fantázie uvedú na Art Film Feste

ArtFilmFestKosicelogo resizeÚzemie fantázie, film debut režisérky Pauly Maľárovej, sa prvý krát predstaví nášmu divákovi na najväčšom slovenskom filmovom festivale Art film feste. Toto sa udeje krátko po svetovej premiére na prestížnom fetivale dokumentárnych filmov Beldocs v Srbsku. Národnej premiéry sa táto snímka dočká 17. júna v Košiciach. Následne distribútor Film Expanded chystá sériu open air premietaní po Slovensku.

„Film sa snaží nahliadnuť do kolektívneho nevedomia našej spoločnosti kde je prítomnosť vojny silno zakorenená. Skúmame mierovú spoločnosť a aké v nej má vojna postavenie. Vytvárame tak akýsi idylický svet, kde už vojna nenaháňa strach, ale je iba hrou na minulosť, niečím čím si môžete vyplniť voľný čas a kde nikto v skutočnosti neumiera,“ konštatuje Paula Maľárová. Film bude je zaradení do sekcie Slovenská sezóna a bude sa premietať v divácky obľubenom kine Úsmev. „Práve táto idylka má za úlohu diváka vyrušiť a rozbehnúť tak jeho vlastné uvažovanie o vnímaní vojny na území dlhodobého mieru,“ dodáva.

Uzemiefantazie1 resizePre Maľárovú je téma osobná. Vyrastala v umeleckej rodine s pacifistickými tendeciami. „Moja mama raz rozhodla, že nebude podporovať žiadne vojenské motívy v našich detských hrách a tak odišli všetky plastové zbrane a malí vojačikovia. Posledný priamy kontakt s vojenskými artefaktmi som mala ako osemročná,“ spomína režisérka. „Paradoxne som skončila v manželstve s bývalým vojakom, ktorý aj keď nikdy v nebol v boji, mal isté armádne návyky, ktoré som nedokázala pochopiť. Akoby medzi nami bola nepomenovaná priepasť vnímania a ja som sa mu snažila priblížiť práve týmto filmom.“

Okrem debutu samotnej režisérky, ide o pilotný projekt novo etablovej produkčnej spoločnosti Cinepunkt. Zameriava sa predovšetkým na mladých začínajúcich autorov. Na čele Cinepunktu je producentka Tereza Tokárová, absolventka VŠMU, odbor produkcia a distribúcia. Od roku 2019 spolupracuje s producentom a režisérom Petrom Kerekesom na dokumentárnom seriáli Budujeme Slovensko (2. a 3. séria) a spoločne pripravujú jeho nový dokumentárny film o maratóne.

Uzemiefantazie3 resize"Film, na ktorom sme začali pracovať pred piatimi rokmi, v kontexte súčasných udalostí dostáva, bohužiaľ, neočakávaný pridaný odkaz. Napriek tomu, že na rekonštrukciách bojov a spomienkových akciách často zaznievali prejavy so slovami ´poučili sme sa z minulosti´, svetové dianie nás núti o tom pochybovať," hovorí producentka Tereza Tokárová. "Absenciou hovoreného slova vytvárame fiktívne územie presahujúce hranice Slovenska a veríme, že prostredníctvom obrazu dokážeme komunikovať tieto témy u nás, ale aj v zahraničí," dodala.

„Územie fantázie je ďalším z rady dôležitých debutových snímok novej generácie dokumentaristiek, ktorá sa nebojí kriticky komentovať pálčivé problémy krajiny,“ priespieva Adam Straka, strategický riaditeľ Film Expanded. „Paula Maľárová sa cez film pýta na vzťah Slovenska k vojne a odhaľuje celú paletu osobností, ktoré si prisvojili tému vojny a armády na Slovensku. Výsledkom je nielen kritická správa o Slovensku, ale i bizarne-humorný film po vzore štýlu filmov Ulricha Seidla,“ ukončuje.

Slovenská premiéra sa uskutoční túto sobotu 17. júna, 20:30 v košickom kine Úsmev. Počas festivalu sa film bude premietať druhý krát a to 19. júna 10:30 v Kulturpark Joj Cinema 2.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.