Snežné bratstvo (La sociedad de la nieve/Society of the Snow)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Bra resizeJeden z najsledovanejších španielskych režisérov súčasnosti, Juan Antonio Bayona, sa vo svojom najnovšom filme Snežné bratstvo zameriava na skutočnú udalosť z roku 1972, kedy v juhoamerických Andách stroskotalo lietadlo plné uruguajských hráčov rugby. Schopnosť nakrútiť napínavý film v životne ohrozujúcich podmienkach preukázal Bayona už vo svojej snímke Nič nás nerozdelí, zobrazujúcej boj o prežitie v Thajsku zasiahnutom obrou vlnou tsunami. Aj vo filme Snežné bratstvo ponúka Bayona silný dramatický príbeh, v ktorom nejde ani tak o explicitné vykreslenie tragickej udalosti, no zámerom je skôr predstaviť divákom hrdinov s nezlomnou vôľou prežiť, aj keď je príroda i šťastena obrátená proti nim.

Bra8 resizeJe pravdou, že udalosť známa ako Zázrak v Andách (taký je napokon aj titul autobiografickej knihy Nanda Parrada - jedného z preživších), pozná väčšina filmových fanúšikov už zo známeho amerického filmu Prežiť (Alive) z roku 1993. Ten zaznamenáva rovnakú udalosť a pri mnohých scénach filmu Snežné bratstvo sa viacerým z nás vybavia sekvencie zo staršej verzie, čo značí, že dejová kostra bude väčšine filmu znalých divákov viac ako povedomá. Bayonova verzia je však intenzívnejšia, vizuálne podmanivejšia a vystavaná presne tak, aby dokázala pritiahnuť aj mladších divákov orientujúcich sa predovšetkým na súčasnú kinematografiu. Tí, ktorí hľadajú niečo nové a neopozerané, teda nedostanú nijak zvlášť originálny film (okrem filmu Prežiť existuje aj málo známy mexický hraný film z roku 1976 s názvom Supervivientes de los Andes), no po tridsiatich rokoch bolo azda na mieste preniesť udalosť na filmové plátno v novom, modernejšom šate.

Partia uruguajských rugbyových hráčov sa v malom lietadle vyberá na priateľský zápas s Čile, na ktorý, ako vlastne už všetci vieme, nikdy nedorazí. Lietadlo sa spolu so štyridsiatimi piatimi členmi posádky zrúti v nehostinnom prostredí pohoria Ánd a tí ktorí prežili, čelia v mimoriadne nízkych teplotách (cca Bra3 resize-30 stupňov Celzia) ťažkým životným skúškam. Na začiatok sa musia zmieriť s tým, že je takmer polovica posádky, pozostávajúca zo spoluhráčov a blízkych, mŕtva, pričom viacerí preživší utrpeli ťažké zranenia. Potrava sa míňa, sily ubúdajú, no to, čo ostáva, je nádej a túžba žiť, ktorá môže byť, aj napriek pochmúrnym tónom zdanlivo neriešiteľnej situácie, značne inšpirujúca. Ústredných hrdinov teda nezlomí ani znepokojivá informácia, ktorú obdržia po tom, čo sa im podarí spojazdniť v troskách lietadla prítomný rádioprijímač. Podľa hlásenia z čilských správ už po nich nikto nepátra, misia bola neúspešná a povolané hliadky po vraku lietadla nenašli ani stopy. Hlásateľ nezabudne poznamenať, že pri podobných leteckých haváriách v Andách doposiaľ nikdy nikto neprežil. Vrak lietadla budú teda hľadať až po tom, čo sa roztopia ľady...

Bra4 resizeAzda najťažšie rozhodnutie partie preživších sa týka práve nedostatku potravín. Je jasné, že zásoby nevydržia, a na to, aby bolo možné prežiť, je potrebný dostatok síl. Aby mohli živí naďalej kráčať cestou života, musia im v tom dopomôcť mŕtvi, konkrétne ich mäso. Tieto scény, pre niekoho možno kontroverzné, zachytávajúce nedobrovoľný (otázka života a smrti) kanibalizmus, sú však pod dohľadom režiséra zobrazené relatívne citlivo, bez prehnanej explicitnosti, a predchádza im intenzívna debata členov posádky, ktorí v tomto kroku vidia jedinú možnosť ako prežiť – jedinú možnosť ako sa pokúsiť doviesť svoj boj so smrťou do konca.

Film Snežné bratstvo je adaptáciou rovnomennej knihy uruguajského spisovateľa Pabla Vierciho, ktorý síce nebol účastníkom letu, no preživších, vykreslených vo svojej knihe, dobre poznal. Na ploche Bra7 resizepribližne 140 minút pretavuje Bayona Vierciho zápisky na filmové plátno, a i keď je jeho filmový pohľad mierne idealizovaný (Bayona sa stráni roztržiek a vzťah medzi preživšími je skôr harmonický), preukazuje tu svoju vysokú remeselnú zručnosť a schopnosť citlivo zaobchádzať s postavami a emóciami, bez toho, aby mal divák pocit, že je citovo vydieraný. Bayona film poníma ako dobrodružnú drámu, pričom sa nebojí ani pomalších momentov (netrpezlivým filmovým divákom sa môže film javiť príliš zdĺhavý) a dialógov so správne dávkovaným existenciálnym napätím. Vďaka presvedčivým hercom navyše pôsobí film dostatočne autenticky a naturalisticky bez toho, aby sa pitval v krutostiach, ktorých museli byť stroskotanci v mrazivých horách svedkami.

Bra6 resizeSnežné bratstvo (La sociedad de la nieve/Society of the Snow), Španielsko, Uruguay, 2023
Dĺžka: 144 minút
Réžia: J.A. Bayona
Predloha: Pablo Vierci (kniha)
Scenár: J.A. Bayona, Nicolás Casariego, Jaime Marques
Kamera: Pedro Luque
Hudba: Michael Giacchino
Strih: Andrés Gil, Jaume Martí
Zvuk: Jorge Adrados, Oriol Tarragó
Scénografia: Alain Bainée, Serafín González, Carlos Y. Jacques, Hedvig Kiraly, David Temprano, Maite Zugarramurdi, Angela Nahum
Masky: Belén López-Puigcerver, Charo San Román
Kostýmy: Julio Suárez
Produkcia: J.A. Bayona, Belén Atienza, Sandra Hermida
Hrajú: Enzo Vogrincic, Matías Recalt, Agustín Pardella, Rafael Federman, Esteban Bigliardi, Alfonsina Carrocio, Paula Baldini, Rogelio Gracia, Pablo Vierci
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.